Lepší než grandslamy, shodují se Tiafoe a Čilič. V Praze odstartovali tradici Laver Cupu

- David Soumar

Frances Tiafoe a Marin Čilič jako první okusili, jaký je to pocit nastoupit k zápasu v Laver Cupu. Unikátní formát si pochvalovali. Z lavičky je podporovali tenisté, které mají na turnajích běžně za soupeře. Stejně tak viděli organizaci a zázemí prvního ročníku Laver Cupu, který hostí pražská O2 arena. „Na skřínce mám dokonce svou vlastní fotku,“ rozplýval se Tiafoe.

Za své kariéry už navštívili celou řadu tenisových turnajů a okusili nespočet formátů soutěží. Na jednom se však všichni shodují: „Laver Cup je naprosto unikátní.“

A nejde jen o speciální týmový duch, kdy hráče dopředu ženou tenisté, kteří jindy platí za rivaly a nebezpečné soupeře. O hráče je tu i velmi pěkně postaráno. „Jestli je to podobné jako na grandslamech? Ještě lepší,“ usmíval se Frances Tiafoe. Na skřínce mám svou vlastní fotku,“ pravil stále usměvavý Američan na otázku Tenisového světa.

„Je to neuvěřitelné. Všichni dělají, co je v jejich silách, abychom měli všechno zařízené. Jediné o co se tady musíme starat, je tenis.“ A ten předváděli perfektní. Bitva Tiafoeho s Čiličem nakonec skončila lépe pro Chorvata z týmu Evropy, který vyhrál ve dvou tiebreacích 7:6 (3), 7:6 (0).

Oba borce dopředu hnala lavička. Podpora od Federera, Nadala nebo Isnera s Querrym člověka prostě nakopne. „Je to tak trochu daviscupový pocit – možná ještě lepší. Je lepší tu mít kamarády z celého světa, ne jen z jedné země,“ říkal Tiafoe.

Týmový duch seděl i Marinu Čiličovi, který pro svůj tým získal první bod. Parta tenistů, kteří za ním při zápase stojí, mu svým způsobem na větších turnajích chyběla. „Na grandslamech jsme každý za sebe. Tady je to víc o týmovosti. Tým je pro nás na prvním místě,“ uváděl na tiskové konferenci.

„Držíme tu víc při sobě. Trénujeme pohromadě. Rozebíráme, co bude pro nás nejlepší, vyměňujeme si zkušenosti,“ pokračoval. Když se k tomu přidá perfektní péče o hráče, má Laver Cup velkou šanci zařadit se pevně do tenisového kalendáře i na další sezony. „Jsou tu nejlepší hráči na světě a tomu také odpovídá zázemí a samotná aréna. Možná vůbec nejlepší, co jsem na turnajích zažil,“ hodnotil Čilič.