Ignatikovi se v této sezoně nedaří, další výpadek ve druhém kole přidal v Popradu

- Jan Vojkůvka

Další antukový turnaj v pořadí odehrál tento týden běloruský tenista Uladzimir Ignatik, který se marně snaží navázat na povedené výsledky z minulé sezony a znovu skončil již ve druhém kole. Tentokrát na raketě Horacia Zeballose.

Ignatik neprožívá ideální rok. sice vyhrál turnaj futures ve Švýcarsku, ale na antuce nedokázal v této sezoně projít dál než do čtvrtfinále v Neapoli. Na challengerech vypadl čtyřikrát za sebou ve druhém kole a neobhájil důležité body z minulé sezony, kdy se dostal do semifinále v Prostějově, čtvrtfinále v Popradu a vyhrál turnaj futures na českém území.

Pro Ignatika je to velká ztráta, která znamená stálý pád žebříčkem a běloruskému tenistovi reálně hrozí, že poprvé od února 2014 spadne až do čtvrté světové stovky. Mimo jiné ho totiž v červenci čeká obhajoba dalších dvou titulů z okruhu futures z Brna a Piešťan.

Zároveň je však nutné podotknout, že Ignatik v Popradu výrazně doplatil na los, když vyfasoval pro utkání druhého kola Argentince Horacia Zeballose, druhého nasazeného a člena elitní světové stovky.

„Soupeř hrál moc dobře. Jeho žebříček ukazuje, že je lepší hráč a dnes ukázal velmi dobrý tenis,“ zhodnotil zápas pětadvacetiletý Bělorus, který čtyři roky trénuje v Bratislavě a tak mohl s Tenisovým světem provést rozhovor ve slovenštině.

Ignatik měl v utkání své šance a ve druhém setu dokonce stáhl manko jednoho brejku a srovnal na 4:4. Následně mu ale utekla koncovka a duel prohrál 2:6, 4:6. Ignatik také vysvětlil důvody, proč se mu nepodařilo uhrát lepší výsledek. „(Zeballos) hrál na své úrovni, ale mohl ještě přidat. Já musel hrát na maximálním levelu, abych se s ním udržel. Ale on, když trochu přidal, tak to měl vcelku pod kontrolou.“

Pro běloruského tenistu, který je aktuálně až na 276. místě světa a po ztrátě z Popradu se opět propadne žebříčkem, není současná situace nijak příjemná. Přitom býval světovou jedničkou na juniorském kombinovaném žebříčku, ale přechod mezi dospělé mu nevyšel podle představ. Nejvýše se dostal na 137. místo na rankingu ATP v roce 2013 a od té doby se marně snaží těmto metám opět přiblížit.

Vše přitom vypadalo velmi nadějně, první titul z Challenger Tour vybojoval v roce 2009. Následně přidal další dva v letech 2011 a 2012, ale od té doby se mu nepodařilo triumf z turnajů druhé kategorie vybojovat. Celkově si připsal na konto také 15 turnajových titulů z okruhu futures.

„Není to lehké, stále se s tím trápím. Musím pokračovat v práci a snad to přijde,“ doufá Ignatik, který je živoucím důkazem toho, že ani pozice nejlepšího juniora nikomu nezajistí také úspěch mezi dospělými.

Po vypadnutí z Popradu bude běloruský tenista po zbytek týdne trénovat, aby se připravil na blížící se Wimbledon, kde naskočí do kvalifikačních bojů a v níž by mohl vybojovat cenné body do žebříčku. I proto nehraje v Popradu čtyřhru, ve které letos vybojoval titul ve Švýcarsku. „Další týden mám kvalifikaci na Wimbledon a chtěl bych se na to soustředit. Takže teď mám pár dní na přípravu na trávě,“ osvětlil.