Náhrada za del Potra? Americká budoucnost a velký showman

- Jiří Vachtl

Zdravotní problémy trápí Juana Martína del Potra celou jeho kariéru. Argentiská hvězda tak musela zrušit svou účast na premiérovém ročníku Laveru Cupu. V týmu Světa ho tak nahradí Frances Tiafoe. Devatenáctiletý mladík je považován za jednu z největších nadějí amerického tenisu. Aktuálně 72. hráč žebříčku ATP platí na tenisovém okruhu za velkého showmana, který svými nevšedními údery dokáže zvednout diváky ze sedadel. Tiafoe na sebe naposledy výrazně upozornil na letošním US Open, kde v prvním kole pořádně trápil Rogera Federera.

Ještě před startem letošní sezony znali Francese Tiafoea jen ti největší tenisoví nadšenci. Americký talent se však díky svým letošním výkonům dostává do širšího povědomí všech fanoušků a na světovém žebříčku se dere stále výš a výš. Momentálně mu na něm patří 72. pozice a američtí odborníci v něm vidí budoucnost. Svůj potenciál plně ukázal na letošním US Open, kde v prvním kole svedl fantastickou pětisetovou bitvu s Rogerem Federerem. Švýcarská legenda tehdy dokázala urvat rozhodující set až 6:4. Dojde v pražské O2 aréně na odvetu?

Tiafoe začal své dobré výkony ukazovat hned na začátku roku, kdy na Australian Open přešel přes zrádnou tříkolovou kvalifikaci. V hlavní soutěži pak vítězstvím nad Kazachem Kukuškinem dokázal poprvé v kariéře projít přes úvodní kolo grandslamu. V kole druhém už však nestačil na Alexandera Zvereva. Německému tenistovi dokázal lednovou porážku vrátit na domácí půdě, když jej vyřadil ve druhém kole turnaje ATP 1000 v Cincinnati. Mezitím ještě americký mladík stačil vyhrát dva turnaje kategorie challenger v Sarasotě a francouzském Aix-En-Provence.

Kapitán týmu Světa John McEnroe by však mladého Američana rozhodně mohl využít i pro čtyřhru. Tiafoe své deblové kvality prokázal v dubnu na podniku ATP 250 v Houstonu. Tehdy od organizátorů obdržel s krajanem Dustinem Brownem divokou kartu, kterou domácí dvojice bezpochyby využila. Při své jízdě do finále turnaje vyřadili kolumbijské deblisty Cabala s Farahem nebo také Kevina Andersona se Samem Querreym.

Organizátoři však Francese Tiafoea vybrali také proto, jaký je na dvorci showman. Americký mladík se v tomto ohledu velice podobá Francouzi Gaelu Monfilsovi, který je svými neotřelými údery a triky pověstný. Tiafoe se takto proslavil například výměnou z utkání prvního kola challengeru v kalifornském Tiburonu, kde nejprve zahrál laxní volej, aby následně vše napravil neuvěřitelným bekhendovým halfvolejem hraným jednou rukou.