Hra o trůn(y)! Plíšková může již v Tokiu stáhnout ztrátu na jedničku Muguruzaovou

- Jan Havlovic

Ženský tenis v letošní sezóně marně hledá hráčku, která by se dokázala chopit pevně trůnu a vládnout déle než pouhých pár týdnů. Pozice světové jedničky je v tomto kalendářním roce hodně vrtkavá. Nyní usedla na trůn Garbiňe Muguruzaová, avšak hned na prvním velkém turnaji po US Open bude muset odrážet ataky soupeřek, především Karolíny Plíškové!

Až do poloviny roku si předávaly pozici světové jedničky mezi sebou Angelique Kerberová se Serenou Williamsovou. Poté do hry vstoupila Karolína Plíšková, která nadvládu těchto dvou dam zastavila a stala se první českou tenistkou, která usedla na trůn ženského tenisu.

Pětadvacetiletá Plíšková však udržela tuto pozici pouhých osm týdnů. Po US Open ji vystřídala Španělka Muguruzaová. Podobná situace je však na okruhu WTA poměrně netradiční. Od samotného vzniku žebříčku se stalo teprve počtvrté v historii, kdy se na trůnu ženského tenisu vystřídaly čtyři různé hráčky.

2017: Angelique Kerberová, Serena Williamsová, Karolína Plíšková, Garbiňe Muguruzaová
2008: Justine Heninová, Maria Šarapovová, Ana Ivanovičová, Jelena Jankovičová, Serena Wiiliamsová
2006: Lindsay Davenportová, Kim Clijstersová, Amelie Mauresmová, Justine Heninová
2002: Lindsay Davenportová, Jennifer Capriatiová, Venus Williamsová, Serena Williamsová. 

Muguruzaová bude v Asii odrážet ataky Plíškové
Španělka Garbiňe Muguruzaová je na pozici jedničky pouhé dva týdny. Už nyní se však musí o své výsostné postavení obávat. Blížící se turnaje ve Wu-chanu a Pekingu totiž nabízejí hráčkám za vítězství v turnaji 900, respektive 1000 bodů. A to už je pořádná porce.  

Garbiňe Muguruzaová (6030 bodů) obhajuje v Tokiu "pouhých" 100 bodů, a tak má jistotu, že se na trůnu udrží i po tomto turnaji, neboť se Simona Halepová (5965 bodů) ani Elina Svitolinová (5640 bodů) v japonské metropoli nepředstaví.

Daleko větší hrozbou je však pro Muguruzaovou právě Karolína Plíšková (5520 bodů), která by mohla v případě vítězství na turnaji v Tokiu stáhnout ztrátu na vedoucí Španělku na pouhých 100 bodů. Záleží také na tom, jak si v Japonsku aktuální světová jednička povede.

Česká tenistka může následně těžit také z toho, že se jí závěr loňské sezóny příliš nevydařil, neboť ve Wu-chanu i v Pekingu vypadla shodně v osmifinále. Jak sama česká reprezentantka přiznává, daleko důležitější je pro ní kvalifikovat se a uspět na závěrečném Turnaji mistryň.

Plíšková i Muguruzaová zároveň usilují o to stát se v pořadí třináctou hráčkou historie, která by zakončila sezónu v pozici světové jedničky.