V neděli se bude makat! Kapitán Navrátil a jeho přísliby do budoucna

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: „Se stavem 2:1 musíme být spokojení,“ věděl kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil po neúspěšné sobotní čtyřhře – i když už mohlo být rozhodnuto a Češi v Davis Cupu zachráněni. Navrátil ale ví, že jeho tým má dál všechno ve svých rukách a v neděli budou Češi disponovat dalšími dvěma mečboly. Co kromě toho kapitánovi Navrátilovi daviscupová sobota ukázala?

NOVÁČEK JEBAVÝ

Tohle byl od Navrátila trochu risk. Roman Jebavý nikdy nebyl v daviscupovém týmu a teď hned naskočil do ostrého zápasu. Na začátku sobotní čtyřhry po boku Adama Pavláska hrál skvěle, pak znervozněl.

„Foot fault, foot fault, foot fault!“ slyšel často od čárových rozhodčích při údajných přešlapech. Do všeho se probudil domácí kotel, který se snažil hlasitým řevem Jebavého při jeho servisu zničit. Zrovna v takových okamžicích ale obstál, i když jinak chyboval spíše na returnu. Kapitán Navrátil ale jeho výkon viděl jako naději do budoucna:

„Viděli jsme už hodně premiér a mě Roman nezklamal. V trénincích vypadal hodně dobře, ale zápas je přeci jen jiný. Jeho výkon je příslib. Adam ho držel celý zápas, dobře se doplňovali a pak Romanovi přestal fungovat return. Sebevědomí šlo dolu, ale odvedl dobrou práci.“

BUDOUCNOST ČTYŘHRY

I když neúspěšná, ukázala sobotní čtyřhra jasnější budoucnost pro tuhle oblíbenou českou disciplínu. Alespoň tak viděl kapitán Navrátil sobotní výsledek. Čtyřhra by totiž mohla být časem palčivé téma. Češi se většinou spoléhali na to, že duo Štěpánek, Berdych bod ze čtyřhry prostě vybojuje. Vždyť tihle dva spolu hráli v Davis Cupu 18 deblových zápasů a vyhráli hned 16 z nich! Jenže jejich reprezentační kariéra se teď chýlí ke konci. Náhradou by mohl být právě Adam Pavlásek a časem snad i Roman Jebavý, jak věštil český kapitán:

„Nizozemci byli vyrovnanějším párem než my. Ale na naší straně Adam potvrdil, že bude v Davis Cupu taky vynikajícím deblistou. Roman si to vyzkoušel, mě nezklamal. Že udělal pár chyb? To se stane. Může být příslibem do budoucna po konci Radka Štěpánka.“

ZNOVUZROZENÝ HAASE

Domácí jednička Robin Haase seděl v pátek na pozápasové tiskovce jako hromádka neštěstí. Porážkou od Lukáše Rosola uvedl v pochyby holandské fanoušky, kteří už tak mají k Haasemu kvůli jeho chování výhrady. Jenže v sobotu se všechno kompletně otočilo. Haase hrál čtyřhru skvěle, nedělal chyby a za chvíli tribuny vyvolávaly jeho jméno. Kapitán českého týmu doufal, že Haasemu po dvou odehraných dnech dojdou v neděli proti Jiřímu Veselému síly. Spoléhat na to ale nechtěl:

„Viděli jsme všichni, jak hodně se hecoval. Ale strávil na kurtu skoro tři hodiny, to nám může pomoct. Haase je velice dobře fyzicky připravený hráč, ale snad bude mít zítra Jirka Veselý výhodu v tom, že dnes odpočíval. Kdyby došlo na čtyři nebo pět setů, tak může kondice rozhodovat.“

NEDĚLNÍ NAPĚTÍ

Právě neděle bude dnem, kdy se všechno rozsekne. Zůstanou Češi i dvanáctý rok za sebou v elitní skupině Davis Cupu? Pozitivní odpověď na tuhle otázku může přinést už v prvním zápase Jiří Veselý. Na druhé straně sítě na něj bude čekat Robin Haase. Nebo ne? Holanďani vědí, že jejich jednička mívá problémy s kotníkem a po devíti setech, které už Haase během barážového střetnutí odehrál, je jeho zdraví otázkou.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by Haase do duelu proti Veselému nenastoupil. Srdce už mu v téhle chvíli nejspíš nedovolí vnímat bolest, i kdyby ho opravdu trápila. Ve výběru kapitána Navrátila tak musí v neděli svou dvouhru vyhrát buď Jiří Veselý, případně pak Lukáš Rosol v následném souboji obou týmových dvojek. Nominace Čechů se ale nemění.

„O neděli je jasno. Lukáš s Jirkou se cítí dobře, půjdou si zatrénovat a sestava zůstává stejná. Není důvod nic měnit,“ řekl Navrátil.

Zbývá už jenom jeden bod, aby loď českého kapitána proplouvala úspěšně dál.