Překonala strach z rodiny i ztráty sponzorů. Jsem lesbička, přiznala Larssonová

- Jan Vojkůvka

Přiznat svou sexuální orientaci je i v této době, kdy se svět stává mnohem tolerantnějším, velmi obtížné a ne každý hodlá takovou zkušenost prožívat. Své o tom ví i Švédka Johanna Larssonová, která se svým coming outem přišla až po pečlivých úvahách a rocích života ve strachu z reakce okolí.

Zmínky o tom, že je Johanna Larssonová homosexuálka zde byly poměrně dlouho. Stejně tak však nejrůznější spekulace podrobují těmto podezřením valnou většinu profesionálních sportovkyň. Devětadvacetiletá Švédka se rozhodla těmto řečím učinit přítrž a v rozhovoru pro švédskou SVT TV přiznala vztah se svou přítelkyní Amandou Strangovou.

Nebylo to však nikterak snadné rozhodnutí. Larssonová spoustu let držela svou orientaci pod rouškou tajemství i před svou rodinou. „Svůj první vztah jsem držela v tajnosti nějaké dva roky, než se situace stala doslova neudržitelnou,“ uvedla švédská tenistka.

„Bylo těžké lhát. Pamatuji si, že se jednou moje maminka najednou zeptala, jestli jsem potkala nějakou ženu a já to popřela. Uzavřela jsem v sobě tajemství a neměla jsem na výběr,“ vzpomínala Larssonová. „Ale mámina reakce byla neuvěřitelná. Řekla mi, že mě miluje bez ohledu na to, jak to je.“

Nebyl to ale pouze strach z příjetí ze strany okolí. Aktuální světová osmdesátka se sice dokáže tenisem velmi slušně uživit, ale nebylo tomu tak vždy. Příjmy od sponzorů potřebovala, aby mohla bez starostí cestovat po turnajích a bojovat o úspěchy. A právě strach ze ztráty sponzorů byl také důvodem, proč Larssonová dlouho ponechávala vše v tajnosti.

„Byla jsem závislá na lidech a bála jsem se jejich reakce,“ přiznala Švédka. Té navíc samotné dlouho trvalo, než si vůbec uvědomila, že je lesbička. „Pochopila jsem to docela pozdě. Hodně jsem se soustředila na tenis. Lásku, emoce nebo cokoliv, co by mě mohlo od sportu odvrátit, jsem odložila stranou. Svůj život jsem dala stranou a nemusela jsem čelit takovým problémům.“

„Teď jsem ale za lásku vděčná,“ usmála se Larssonová, která se dle svých slov cítí konečně volná a osvobozená od svých strachů.