Plíšková nečekaně končí s Kotyzou. Naše názory se rozcházely, říká

- Jan Vojkůvka

Spolupráce české tenistky Karolíny Plíškové a trenéra Davida Kotyzy trvalo pouhých deset měsíců. Před odjezdem na asijskou šňůru, kterou bude vrcholit letošní sezona, však bývalá světová jednička ohlásila, že se jejich cesty rozchází. S hledáním nového kouče přitom nepospíchá a jeho jméno oznámí nejpozději před začátkem příštího ročníku.

Ukončení spolupráce, dle vyjádření české hráčky, nepřišlo na základě sportovních výsledků, ale z důvodu rozdílného pohledu na strategii. „V některých ohledech se naše názory a pohled na věc rozcházely,“ řekla Plíšková.

Plíšková, která až do konce minulé sezony spolupracovala s trenérem Jiřím Vaňkem, se s Kotyzou dala dohromady před začátkem letošního ročníku. Hned při prvním společném turnaji pak triumfovala v australském Brisbane a sbírala i další úspěchy. Vylepšila si grandslamová maxima v Melbourne a Paříži a získala tituly v Dauhá a Eastbourne. Po Wimbledonu se pak dostala na čelo světového žebříčku.

Na US Open sice skončila ve čtvrtfinále a ztratila post světové jedničky, přesto však nic nenasvědčovalo tomu, že by spolupráce s Kotyzou měla nějaké trhliny. O výsledky a výkony na turnajích však primárně nešlo. „Neshodli jsme se na strategii mého dalšího tenisového vývoje,“ vysvětluje Plíšková. „Panu Kotyzovi děkuji za vše, co pro mě udělal.“

David Kotyza, který před Plíškovou vedl za úspěchem také dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou a krátce spolupracoval s Dánkou Caroline Wozniackou, bere svou misi u Karolíny za úspěšnou. „S Karolínou to byla příjemná práce a věřím, že to pro ni do další kariéry bylo přínosné,“ uvedl na její adresu. 

V následující části sezony bude Karolína Plíšková hrát na asijských turnajích v Tokiu, Wu-chanu a Pekingu, na kterých si hodlá zajistit definitivní jistotu účasti na Turnaji mistryň a bojovat o návrat na čelo žebříčku WTA. Tentokrát však už bez trenéra Kotyzy.