Šafářová vs. Kvitová - jaká je jejich vzájemná bilance?

- Jan Havlovic

Turnaj v Birminghamu nabízí hned na svém začátku z českého pohledu velmi atraktivní zápas! Na kurtu Ann Jonesové se proti sobě postaví Lucie Šafářová a Petra Kvitová, dlouholeté parťačky z úspěšného fedcupového týmu. Obě tenistky spolu sehrály již několik památných bitev, jaká je jejich vzájemná bilance?

Historie soubojů Šafářová vs. Kvitová čitá celkem osm zápasů, ve kterých měla vždy na vrch rodačka z Fulneku, která se radovala ve všech vzájemných zápasech. První souboj těchto českých tenistek je již bezmála čtyři roky starý, odehrál se na tvrdém povrchu v New Havenu, kde si Kvitová zajistila po hladkém průběhu (dvakrát 6:3) postup do semifinále.

Nejdůležitější bitvou, které spolu české tenistky svedly, bylo semifinále Wimbledonu v roce 2014. Šafářová vzdorovala pouze v prvním setu, který nakonec ztratila v dramatickém tiebreaku. Ve druhém setu kralovala v All England Clubu Kvitová, která si po setech 7:6 (6) a 6:1 zajistila postup do finále, ve kterém následně získala svůj druhý grandslamový titul.

Na travnatém povrch se obě tenistky také střetly právě před zmiňovaným Wimbledonem v roce 2014 v nedalekém Eastbourne. Petra vstoupila do utkání velmi suverénně, první set ovládla v poměru 6:1. Druhá sada však patřila Šafářové, která dokázala prolomit podání své soupeřky, zvítězila 7:5, a tak se šlo do rozhodující, třetí sady. Ta dospěla až do dramatického tiebreaku, ve kterém prokázala chladnější nervy rodačka z Fulneku, která si zajistila postup do dalšího kola.

Poslední vzájemný duel těchto dvou českých tenistek se odehrál na konci loňského roku na Turnaji mistryň v bílé skupině. Petra Kvitová potřebovala po úvodní prohře v zápase s Kerberovou zabrat, což se také povedlo a po výhře dvakrát 7:5 si uchovala naději na postup do semifinále. Rodačce z Fulneku k následném postupu pomohla paradoxně právě Šafářová, která v posledním zápase ve skupině porazila Kerberovou.

Suma sumárum, Petra Kvitová se zatím radovala ve všech dosavadních vzájemných zápasech. Na travnatém povrchu však šlo vždy o vyrovnané duely, ve kterých rozhodovaly maličkosti. Jinak by tomu nemělo být ani v dnešním duelu v Birminghamu, který startuje v pravé poledne! Podaří se Šafářové konečně získat skalp své dlouholeté parťačce z fedcupového týmu?

Kvitová vs. Šafářová - 8:0

2012 - New Haven - tvrdý povrch - čtvrtfinále - 6:3, 6:3
2014 - Sydney - tvrdý povrch - čtvrtfinále - 7:6 (4), 6:2
2014 - Dauhá - tvrdý povrch - osmifinále - 7:6 (2), 5:7, 6:2
2014 - Madrid - antuka - osmifinále - 6:4, 6:3
2014 - Eastbourne - tráva - 1. kolo - 6:1, 5:7, 7:6 (4)
2014 - Wimbledon - tráva - semifinále - 7:6 (6), 6:1
2015 - New Haven - tvrdý povrch - finále - 6:7 (6), 6:2, 6:2
2015 - Turnaj mistryň - hala - skupina - 7:5, 7:5