Vista Prague Open 2017: Kolodziejová suverénně postupuje, do osmifinále postupuje dalších pět Češek

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Čtvrtým hracím dnem pokračuje turnaj ITF v areálu Vista Resort & club. Českým tenistkám se na antuce v Košířích dařilo náramně a hned šestice si zajistila postup do osmifinále! Úspěšný vstup do turnaje má za sebou také Miriam Kolodziejová, nasazená jednička, která za 49 minut smetla devatenáctiletou Křtěnovou. Úspěšný zápas mají za sebou také Gabriela Pantůčková nebo Pernilla Mendesová. Na místních antukových dvorcích hráčkám v průběhu středečního dne znepříjemňovaly zápasy i těžké podmínky - kromě mírného deště, který se před areál přehnal, také výrazně foukal vítr.

Kolodziejová smetla v Praze krajanku
Suverénní vstup do turnaje v Praze má za sebou nasazená jednička Miriam Kolodziejová  (375.), která své krajance Sonje Křtěnové (-) povolila jediný gem. Úspěšná kvalifikantka Křtěnová svou jedinou uhranou hru zápasu vybojovala v závěru utkání na returnu za stavu 0:5 a odmítla tak druhý kanár.

Kolodziejová, kterou minulý týden na jiném pražském turnaji zradil ve finále kotník, se tak vrátila na kurty dominantním výkonem a za pouhých 49 minut zvítězila 6:0, 6:1.

Procházková zvládla 1. kolo
Na Miriam Kolodziejovou navázala na pražské antuce Tereza Procházková (764.), která v prvním kole pokořila Rusku Angelinu Žuravlevovou (828.) 6:1, 7:6(2). Česká tenistka měla zápas pevně pod kontrolou až do poloviny druhé sady.

V ní vedla 4:0 a následně už 5:2, ale situaci si výrazně zkomplikovala a nakonec musela svůj postup vybojovat až v tiebreaku.

G. Pantůčková potvrdila roli favoritky
Nic snadného nečekalo na dvojku pražského turnaje Gabrielu Pantůčkovou (467.). Česká tenistka se v prvním kole střetla s Britkou Mirabelle Njozeovou (892.), kterou nakonec po téměř dvou hodinách hry udolala 7:5, 6:4. Pantůčková přitom měla do utkání výborný vstup. V prvním setu vedla už 5:1, ale prohrála čtyři gemy v řadě, než se jí podařilo odpor soupeřky zlomit.

Ve druhém dějství česká hráčka prohrávala 1:3, ale čtyřmi gemy otočila vývoj setu a po ztrátě svého podání v deváté hře nakonec zakončila zápas na returnu dalším brejkem.

M. Pantůčková skrečovala Mendesové
Na svou sestru nedokázala navázat Magdalena Pantůčková (585.), která se v prvním kole střetla v ryze domácím klání s Pernillou Mendesovou (918.). Favorizované Pantůčkové zápas vůbec nesedl a kvůli vyčerpání nakonec své krajance za stavu 2:6, 0:2 duel vzdala.

Marková rozdrtila v Praze Cváčkovou
Český souboj mezi Johanou Markovou (849.) a Natálií Cváčkovou (-) na pražském turnaji ITF ovládla prvně jmenovaná hráčka. Marková, startující na divokou kartu od pořadatelů, porazila úspěšnou kvalifikantku Cváčkovou za 67 minut hry 6:0, 6:1 a svou dominanci si nechala přerušit jediným prohraným gemem až za stavu 6:0, 3:0, kdy si Cváčková poprvé a naposledy podržela servis.

Divoká karta Ševčíková nepřekvapila
Česká tenistka Linda Ševčíková (-), která obdržela od organizátoru Vista Prague Open 2017 divokou kartu, v prvním kole vyfasovala náročný los v podobě sedmé nasazené Ukrajinky Sofije Kovalecové (628.). Ševčíková sice v utkání dokázala prorazit soupeřce dvakrát podání, ale po šesti vlastních ztrátách musela překousnout hořkost porážky v poměru 2:6, 3:6.

Vaňková zvládla vítězně dramatickou bitvu
Na zkušenou Kateřinu Vaňkovou čekala v prvním kole pražského turnaje velká výzva. Česká tenistka totiž schytala při losu Němku Gerlachovou, třetí nasazenou. Sedmadvacetiletá tenistka však vstoupila do utkání nebojácně a výsledkem bylo vítězství v první sadě v poměru 6:2. Devatenáctiletá Gerlachová však svůj výkon ve druhém setu zlepšila a dokázala dostat zápas do rozhodující sady. V té si Vaňková vypracovala vedení 4:1, avšak německé hráčce se podařilo ztrátu stáhnout, a tak rozhodoval závěrečný tiebreak. V něm Vaňková zúročila své zkušenosti, zvítězila 7:3 a mohla se začít radovat z postupu do osmifinále. 

Kvalifikantka Tomanová překvapila Ukrajinku Kolbovou
Nikola Tomanová se na turnaji v Praze dokázala probojovat přes zrádnou kvalifikaci a postupem do hlavní soutěže to pro jednadvacetiletou tenistku nekončí! Tomanová totiž dokázala ve středečním zápase prvního kola porazit favorizovanou Ukrajinku Nadiju Kolbovou po setech dvakrát 6:3 a slaví postup do osmifinále! V něm čeká nadějnou tenistku souboj se zkušenou Kateřinou Vaňkovou. 

1. kolo dvouhry
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (375.) - SONJA KŘTĚNOVÁ (-) 6:0, 6:1
Mirabelle Njozeová (GBR, 892.) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ (467.) 5:7, 4:6
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (764.) - Angelina Žuravlevová (RUS, 828.) 6:1, 7:6(2)
Melany Solange Krywojová (ARG, 1004.) - Natalie Proeseová (GER, 1157.) 4:6, 6:2, 6:7(4)
PERNILLA MENDESOVÁ (918.) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (585.) 6:2, 2:0 skreč Pantůčková
NIKOLA TOMANOVÁ (1162.) - Nadija Kolbová (UKR, 878.) 6:3, 6:3
Katharina Gerlachová (GER, 404.) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (858.) 2:6, 6:4, 6:7 (3)
LINDA ŠEVČÍKOVÁ (-) - Sofija Kovalecová (UKR, 628.) 2:6, 3:6
JOHANA MARKOVÁ (849.) - NATÁLIE CVÁČKOVÁ (-) 6:0, 6:1

1. kolo čtyřhry
BERÁNKOVÁ, Kulikovová (RUS) - Filip (SWE), POSPÍŠILOVÁ bez boje
KLEISNEROVÁ, MAMIČOVÁ - SIROTKOVÁ, VLČKOVÁ 7:6 (4), 2:6, 6:10