Challenger v Popradu: Pavlásek se raduje z postupu, uspěl i Staněk

- Jan Havlovic, David Soumar

Challenger v Popradu dnes pokračuje druhým hracím dnem. Své úvodní představení na slovenské antuce má za sebou Adam Pavlásek, který v úvodním kole přehrál Kazacha Golubjeva a zajistil si postup do dalšího kola! Naše redakce je na místě a jako obvykle vám přinese exkluzivní ohlasy nejen českých tenistů!

Adam Pavlásek zažil skvělý minulý týden, po vítězství v Praze se poprvé posunul do světové stovky žebříčku ATP. V Popradu obhajuje body za loňské vítězství a do turnaje vstoupil velmi dobře. Samotný zápas však pro Adama nezačal optimálně, když hned ve třetí hře ztratil své podání. To si však dokázal hned v následující sadě vzít zpět. Rozhodující brejk přišel v dvanácté hře, kdy se Adamovi povedlo prolomit soupeřovo podání a ujal se vedení v zápase.

Ve druhém setu Adam potvrzoval roli favorita, a po povedeném výkonu si zajistil postup do dalšího kola. I český tenista však přiznal, že podmínky v Popradu nejsou ideální. "Podmínky jsou zde určitě jiné, ale je to pro oba hráče stejné. Jsem rád, že jsem byl ten šťastnější, a že jsem utkání zvládl," hodnotil po vítězném zápase aktuálně 99. hráč světového žebříčku.

Postup do další fáze turnaje si zajistil také Bělorus Uladzimir Ignatik, který si spravil chuť po vyřazení v prvním kole na challengeru v Praze. Běloruskému tenistovi trénujícímu v Bratislavě stál v cestě Slovák Šproch, který se do hlavní soutěže dostal díky divoké kartě. Ignatik však utkání zvládl a po setech dvakrát 6:2 postoupil do další fáze. "Nebyl to vůbec lehký zápas. Soupeř byl na domácí půdě, měl podporu, ale hrál jsem vcelku dobře," uvedl aktuálně 276. hráč světového žebříčku.

Ignatika v další fázi turnaje čeká Argentinec Horacio Zeballos - druhý nasazený. "Hrál jsem s ním před dvěma lety, byl to velmi těsný zápas. Měl jsem i pár mečbolů, avšak ty jsem bohužel neproměnil. Doufám, že se mi letos povede tohoto soupeře porazit," nechal se po zápase slyšet pětadvacetiletý běloruský tenista.

Z postupu do dalšího kola se raduje také Robin Staněk, který splnil v zápase s Lukášem Kleinem roli favorita a slovenského soupeře vyprovodil z kurtu po setech 6:3, 6:3. Ani český tenista však nebyl příliš spokojený s připraveností kurtů v popradském areálu. "Jsem rád, že jsem zápas zvládl. Nebylo to lehké utkání, neboť podmínky nejsou ideální, kurty zde nejsou úplně stoprocentně připravené, ale to je pro každého stejné," uvedl český tenista.

Jan Mertl skončil v loňském roce v Popradu hned v prvním kole, letos chtěl dojít dál. Šanci na reparát v souboji s Geraldem Melzerem, mladším bratrem slavnějšího Jürgena, ale nevyužil. Rakušan postoupil po stech 6:1 a 6:2 do dalšího kola. 

„Snažil jsem se ho dostat pod tlak. Hodně jsem ale kazil, neměl jsem v těch míčích kontrolu,“ hodnotil Jan Mertl svůj singlový zápas. Na turnaji startuje ještě i ve čtyřhře, ve které se mu dnes dařilo o poznání lépe a se Švédem Arvidssonem vyhráli proti Gombošovi s Fabinámem 6:4 a 6:3

Za zmínkují stojí i zápasy domácích hráčů. Výhru ve třech setech nad Němcem Langerem oslavil Andrej Martin. „Jsem rád, že jsem to zvládl, i když jsem nepředvedl ten nejlepší tenis. Právě tyto zápasy, kdy se moc dobře nehraje a přesto přijde výhra, jsou hodně cenné,“ říkal po zápase. 

 Obdobně náročný byl postup i pro Martinova krajan Jozefa Kovalíka: Jsem rád, že jsem duel zvládl, i když výkon nebyl nejlepší. Výhra v prvním kole je určitě důležitá. 

Že bylo úterý pro slovenské hráče velmi náročným dnem, potvrdil i hráč první padesátky ževřčku ATP. I Martin Kližan musel bojovat ve třech setech. Bitvu nad Srbem Mektičem ale dokázal otočit. „Pro mě je to první výhra po víc enež třech měsících. Hodnotí to hodně pozitivně – navíc jsem se dokázal do zápasu vrátit po prohraném prvním setu,“ říkal po zápase. 

Úterní program prvního kola dvouhry uzavřel Marek Michalička, který ve svém úvodním představení narazil na Rumuna Dragose Dimu, jenž proklouzl do hlavní soutěže jako lucky loser. Michalička si postup zajistil povýhře dvakrát 6:3.

11.6. Challenger v Popradu: Mertl si zahraje o hlavní soutěž s Melzerem, Minář uhrál jedno kolo

12.6. Challenger v Popradu: Melzer do zápasu s Mertlem nenastoupil, Michnev nestačil na Marterera

13.6. Challenger v Popradu: Šátral na Zeballose nestačil

Úterní utkání 1. kola dvouhry

Norbert Gombos (SVK, 279.) - Tomas Lipovsek Puches (ARG, 278.) - 6:2, 6:4

Andrej Golubjev (KAZ, 206.) - ADAM PAVLÁSEK (99.) - 5:7, 3:6

Andre Ghem (BRA, 188.) - Hans Podlipnik-Castillo (CHI, 217.) - 6:3, 6:3

Uladzimir Ignatik (BLR, 276.) - Dominik Šproch (SVK, - ) - 6:2, 6:2

Lukáš Klein (SVK, 1676.) - ROBIN STANĚK (266.) - 3:6, 3:6

Facundo Arguello (ARG, 175.) - Kimmer Coppejans (BEL, 220.) - 7:6 (4), 2:6, 4:6

Nils Langer (GER, 200.) - Andrej Martin (SVK, 108.) 5:7, 7:6(5), 6:2

JAN MERTL (289.) - Gerald Melzer (AUT, 120.) 1:6, 2:6

Emilio Gomez (COL, 290.) - Mohamed Safwat (EGY, 214.) 3:6, 2:6

Martin Kližan (SVK, 50.) - Nikola Mektič (CRO, 303.) 3:6, 6:3, 6:3

Jozef Kovalík (SVK, 130.) - Joris De Loore (BEL, 250.) 7:6(4), 3:6, 6:4

MAREK MICHALIČKA (242.) - DRAGOS DIMA (ROU, 377.) 6:3, 6:3

Úterní utkání osmifinále čtyřhry

Isak Arvidsson (SWE), JAN MERTL - Patrik Fabian (SVK), Norbert Gombos (SVK) 6:4, 6:3

Facundo Arguello (ARG), Tomas Lipovsek Puches (ARG) - Ariel Behar (URU), Andrej Golubjev (KAZ) 2:6, 6:3, 5:10

Mohamed Safwat (EGY), Ilija Vučič (SRB) - Andre Ghem (BRA), Emilio Gomez (COL) skreč Ghem/Gomez

 


Galerie