Zlatá budoucnost kanadského tenisu? Mladík Auger-Aliassime se dere na výsluní!

- Jan Havlovic

Kanadský tenis dlouho strádal. Nyní drží prapor země javorového listu Milos Raonic a zdá se, že mu rostou kvalitní následovníci! Osmnáctiletý Denis Shapovalov už nyní září na velkých turnajích a o rok mladší Felix Auger-Aliassime oslavil o uplynulém víkendu zisk druhého titulu na Challenger tour.

Prezident kanadského tenisového svazu Derrick Rowe si může mnou ruce. Naplno již září hvězda Milose Raonice a vypadá to, že se k němu v brzké budoucnosti přidají i dva nadějní mladíci.

O Denisu Shapovalovi se toho napsalo mnohé. Zazářil na domácím podniku v Montrealu a je aktuálně nejmladším hráčem, který se nachází v TOP 100. K Shapovalovi se nyní přidává i jeho blízký kamarád, sedmnáctiletý Felix Auger-Aliassime. Tenista pocházející z Montrealu o sobě dal vědět již v červnu, kdy ovládl challenger ve francouzském Lyonu. Leckdo si tehdy položil otázku, zdali někdy dokáže sympatický mladík podobné výkony zopakovat.

Kanaďan přispěchal s odpovědí minulý týden na challengeru ve španělské Seville. Při cestě turnajem vyřadil mj. Adama Pavláska a po finálové výhře mohl slavit zisk druhého titulu! „Je to opravdu speciální moment. Opět jsem se ujistil, že dělám věci správně,“ radoval se kanadský mladík v rozhovoru pro oficiální stránky ATP.

Auger-Aliassime se zároveň stal v sedmnácti letech nejmladším hráčem od roku 2002, kterému se podařilo proniknout v žebříčku do světové dvoustovky. Ještě dříve to před patnácti lety zvládl Richard Gasquet, kterému tehdy bylo šestnáct let a jeden měsíc.

Talentovaný tenista si je však vědom, že je před ním ještě spousta práce. „Mám daleko větší cíle. Obnáší to mnoho práce a doufám, že budu v tomto směru pokračovat i nadále,“ svěřil se čerstvý vítěz challengeru v Seville.

Sedmnáctiletý Felix si zároveň připsal i další rekord, neboť se stal druhým nejmladším hráčem, kterému se podařilo vyhrát dva challengery. Tím prvním je Richard Gasquet, který zkompletoval sbírku dvou titulů v roce 2003 na challengeru v Sarajevu, kdy tehdy Francouzovi bylo šestnáct let a osm měsíců.