Denní menu, 12.9.2017: Martincová s Krejčíkovou v Quebecu končí

- Jan Havlovic, Johan Čáp

Během úterního dne se měli čeští tenisoví fanoušci na co těšit! V kanadském Québecu se totiž naplno rozjíždí místní turnaj Coupe Banque Nationale, kde se dnes představily hned čtyři české tenistky. Největší pozornost poutal souboj Andrey Hlaváčkové s Lucií Hradeckou, tedy střet dvou bývalých deblových parťaček. Ten ovládla po jasném průběhu Hradecká, čímž se stala jedinou postupující Češkou. Martincová s Krejčíkovou totiž smolně vypadly.

NA ROZJEZD

14:30

KOLÁŘŮV ZÁPAS BYL KVŮLI DEŠTI ODLOŽEN: Zdeněk Kolář se měl v úterý představit po necelém měsící v soutěžním zápase na okruhu challenger tour. Český nadějný tenista objel v posledních čtyřech týdnech dva turnaje futures v Poznani a v Szekesfehervaru. Na obou podnicích došel až do finále, avšak ani v jednom případě finále nezvládl. Nyní měldvacetiletého tenistu zahájit pouť na challengeru v bosenské Banja Luce, kde se na něj čekal Němcec Kevin Krawietz. Z důvodu nepříznivého počasi se ovšem celý program hracího dne odložil na středu. - Kevin Krawietz (GER, 368.) x Zdeněk Kolář (231.) - odloženo

 

HLAVNÍ CHOD

18:30

ČESKÉ DERBY V QUÉBECU OVLÁDLA HRADECKÁ: Velmi třaskavý souboj byl v úterý večer k vidění v kanadském Québecu. O postup do druhého kola se totiž utkaly Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. Obě spolu zažily v deblu nespočet úspěchů včetně zisku stříbrné medaile na OH v Londýně v roce 2012. Obě tenistky se ve dvouhře střetly v kariéře již dvakrát a v obou případech se z výhry radovala Hradecká, která své soupeřce nedovolila jediný set. Stejná situace se opakovala i v Kanadě, kde se taktéž Hlaváčkové nepovedlo své bývalé parťačce uzmout sadu. Hradecká vyvrátila všechny spekulace o únavě  došla si za jasnou výhrou, když soupeřce dovolila uhrát jen čtyři gemy. – Andrea Hlaváčková (464.) [Q] - Lucie Hradecká (166.) - 1:6, 3:6

Utkání jsme se věnovali v samostatném článku.

 

A KDO NEMÁ DOST...

17:00

MARTINCOVOU DOBŘE ROZJETÝ ZÁPAS PROHRÁLA: Příjemným překvapením byly na nedávno skončeném US Open výkony Terezy Martincové, která se dokázala prokousat zrádnou kvalifikací a poprvé se kvalifikovala do hlavní soutěže grandslamu. V prvním kole sice schytala debakl od Garciaové, ale svůj pobyt ve Flushing Meadows hodnotila i tak kladně. Na tuto úspěšnou newyorskou cestu nvšak na turnaji v Quebecu nenavázala. S Američankou Keninovou se sice už od začátku srdnatě prala, jenomže na výkon z prvního setu už Češka v dalším průběhu zápasu nenavázala. Ve druhé a třetí sadě povolila protivnici návrat do utkání, čehož Keninová bez otálení využila. Martincová tudíž končí svou pouť kanadským turnajem už v prvním kole. Sofia Keninová (USA, 112.) x Tereza Martincová (115.) - 5:7, 6:4, 6:3

Češi v akci

Jaloviec ve Štětíně nestačil na Madena
Marek Jaloviec sice prohrál v pondělním finále kvalifikace na challengeru v polském Štětíně, avšak do hlavní soutěže se nakonec dostal jako lucky loser. Český tenista však nabídnutou šanci nevyužil, neboť v úterním utkání nestačil na Němce Yannicka Madena, kterému podlehl po setech 4:6 a 1:6. Jaloviec držel krok se svým soupeřem v prvním setu až do stavu 4:5, poté si poprvé v utkání prohrál servis. Od té doby se hra českého tenisty sesypala a Maden ve druhé sadě hladce potvrdil svůj postup. 

Ricci s Rabasem končí už v 1. kole
České deblová dvojice Daniel Rabas, Alessandro Ricci se na futuru v egyptské Káhiře dlouho nezdržela. Hned v úvodním zápase totiž nezvládli dobře rozehrané utkání proti Američanovi Tyleru Mercierovi s Libanoncem Giovani Samahou, když po zisku úvodní sady v poměru 6:3 prohráli druhý set stejným poměrem a v supertiebreaku pak podlehli 6:10. Čeští tenisté se trápili hlavně při využívání brejkbolů, z deseti pokusů zužitkovali v celém zápase jen dva.

Krejčíkové utekl zápas mezi prsty
Barbora Krejčíková se v kanadském Quebecu poroučela podobně jako její krajanka Martincová hned v prvním kole. Příběhy obou dvou tenistek byly na tomto turnaji velice podobné. Jednadvacetiletá Krejčíková se také povedlo získat pro sebe první sadu, když Švýcarku Viktoriji Golubicovou , která na tomto podniku plní roli osmé nasazené, jednoznačně přehrála 6:1. Krejčíková byla jednoznačně lepší, což potvrzovala i ve druhém setu, kdy se po brejku dostala do vedení 5:3. Jenomže při vlastním podání nabytou výhodu nevyužila a nezískala v gemu ani jeden fiftýn. Golubicová toto zaváhání soupeřky zužitkovala, když čtyřmi vítěznými gemy vyrovnala na 1:1 na sety. Psychická výhoda pomohla Švýcarce i v rozhodující sadě, kde se i přes menší vzdor Češky, nakonec radovala z konečného vítězství i postupu.

Staněk skončil ve Štětíně v 1. kole
Účast Robina Staňka v hlavní soutěži štětínského challengeru neměla dlouhého trvání. Český tenista totiž skončil po úspěšní kvalifikaci hned na raketě prvního soupeře, když prohrál se Španělem Bernebe Zapatou Mirallesem. Utkání, které bylo dost poznamenáno deštěm, když se kromě posunutého začátku musel zápas po první sadě přerušen, vyplynulo jednoznačně pro soupeře českého hráče. Miralles nedovolil Staňkovi ani jednou možnost jít do vedení, čímž se radoval z pohodové výhry 6:2, 6:3.

ATP/WTA

Coupe Banque Nationale, Quebec (ženy, CAN, 226 750 USD, koberec)
1. kolo dvouhry
Viktorija Golubicová (SUI, 106.) [8] - BARBORA KREJČÍKOVÁ (125.) 1:6, 7:5, 6:4
Sofia Keninová (USA, 112.) - TEREZA MARTINCOVÁ (115.) 5:7, 6:4, 6:3
ANDREA HLAVÁČKOVÁ (464.) [Q] - LUCIE HRADECKÁ (166.) 1:6, 3:6

1. kolo čtyřhry
Keninová, Lepchenková (obě USA) - HRADECKÁ, KREJČÍKOVÁ [2] 4:6, 4:6
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [1] - Arconadaová, Dolehideová (obě USA) [ALT] 6:2, 6:2

Challengery

Pekao Szczecin Open, Štětín (muži, POL, 127 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry 
MAREK JALOVIEC (300.) [LL] - Yannick Maden (GER, 177.) 4:6, 1:6
Bernabe Zapata Miralles (ESP, 294.) - ROBIN STANĚK (569.) [Q] 6:2, 6:3

Banja Luka (muži, BIH, 43 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Kevin Krawiretz (GER, 368.) [SE] - ZDENĚK KOLÁŘ (231.) - odloženo

ITF/Futures

Red Rock Pro Open, Las Vegas (ženy, USA, 60 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (182.) [3] - Katerina Stewartová (USA, 908.) 7:6, 6:3

Grand Prix Barrisol, Mylhúzy (muži, FRA F19, 25 000 USD, hala)
1. kolo čtyřhry
Corrie, Salisbury (oba GBR) - Rosenkranz (GER), VOCEL 6:4, 6:2

Vista Prague Open 2017 (ženy, CZE, 15 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
ANETA KLADIVOVÁ (809.) - KAROLÍNA VLČKOVÁ (-) [WC] 6:0, 5:3, 40:30 - skreč Vlčková
Anastasia Deuticová (MDA, 810.) - KAROLÍNA BERÁNKOVÁ (938.) 5:7, 6:2, 6:1 
PETRA SEDLÁČKOVÁ (-) [Q] - Meritxell Perera Ros (ESP, 885.) 1:6, 5:7
TEREZA POLANSKÁ (-) - Maia Lumsdenová (GBR, 637.) [6] 3:6, 4:6
VENDULA ŽOVINCOVÁ (685.) [8] - Sophia Intertová (GER, -) [Q] 6:0, 6:3

1. kolo čtyřhry
CVAČKOVÁ, Krywojová (ARG) - Deuticová (MDA), MARKOVÁ 1:6, 4:6
KŘTĚNOVÁ, SEDLÁČKOVÁ - RICHTEROVÁ, ŠVECOVÁ 6:3, 6:2
Kolbová, Prösová (UKR/GER) [3] - KLADIVOVÁ, POLANSKÁ 7:6(0), 6:1

Více se turnaji věnujeme v samostatném článku

Egypt Men's Futures, Káhira (muži, EGY F25, 15 000 USD, antuka)
1. kolo čtyřhry
RICCI, RABAS - Mercier, Samaha (USA/LBN) 6:3, 3:6  [6:10]
Brechemier (FRA), POLJAK - Grace, Van Nieuwenhoven (EGY, BEL) 6:2, 6:3