Tak už to konečně proměň! Jak vypadal Nadalův první zápas na okruhu?

- Tomáš Kopecký

Úspěšný náběh k síti a precizně zahraný volej. Game, set, match Nadal! Španěl zvedá ruce k nebi, může se začít radovat ze svého šestnáctého grandslamového titulu. Blesková zpráva rychle proletí celým světem. Nadalův příběh plní zprávy všech novin. Málokdo však ví, jak vypadal jeho vstup mezi profesionální tenisty. Vraťme se krátce do období, kdy se Španěl pral o svůj první bod v žebříčku. Jak se premiérový zápas na okruhu vyvíjel? Hodně nezvykle. Nadal v něm nedokázal proměnit hned 13 mečbolů!

Rafael Nadal nikdy nebyl obyčejným tenistou. To platilo už v období dospívání, kdy soutěžil v mládežnických kategoriích. Zatímco jeho vrstevníci objížděli juniorské turnaje, on se trpělivě připravoval na vstup mezi profesionální hráče.

Již ve svých čtrnácti letech se pokoušel prorazit mezi dospělými, ale na kvalifikacích turnajů nižších kategorií mu nebyl úspěch souzen. Na svůj první zápas na okruhu si musel počkat do září 2001. Čerstvě patnáctiletý hráč obdržel divokou kartu na domácí turnaj Futures v Madridu a chtěl ji organizátorům splatit výborným výkonem. Los mu do cesty přisoudil krajana Platel-Varase, kterému v té době patřilo 731. místo světového žebříčku.

Nadal začal duel fantasticky a jednoznačně zvítězil v první sadě v poměru 6:2. Druhý set poté nabídl neuvěřitelně vyrovnanou bitvu, ve které si budoucí tenisová hvězda připravila hned 13 mečbolů, avšak ani jeden nedokázala využít! Zkušenější hráč dokázal odvrátit všechny hrozby na ukončení zápasu a druhý set získal na své konto. Platel-Varas nakonec zvítězil, když frustrovaného soupeře zdolal 6:2, ale Nadal hned v prvním zápase ukázal, že může svádět vyrovnané bitvy s o poznání známějšími borci.

Tohle byl pro rodilého Mallorčana jen začátek, ze kterého se stihl brzy oklepat a pomalu nastartoval svou cestu až na vrchol. Hned další týden získal své první body do žebříčku, když na challengeru v Seville zdolal Matose-Gila. Dva roky poté už jej znal celý tenisový svět. Nyní je držitelem šestnácti grandslamových titulů...