Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

- David Soumar

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Tenisová sezona už se chýlí ke svému konci. Z pohledu Lukáše Rosola je ta letošní jednou z méně povedených. Sužovala ho zranění a následoval žebříčkový propad. Nyní je ale český reprezentant ve formě a vyhlíží úspěšné barážové střetnutí s Nizozemskem. „Cítím se fajn. Máme tu skvělý tým. I kdybych na tom byl špatně, tak mě dají do kupy,“ říká s úsměvem a věří, že se v Haagu nastartuje k lepším výkonům.

Na letišti v neděli chyběl. K týmu se Lukáš Rosol připojil až v pondělí dopoledne. Po čtvrté hodině se vydal i poprvé na kurt. „Mám za sebou takový zvykací trénink. Mám pocit, že je to středně rychlé. Povrch je perfektně rovný. Teplota příjemná. Menší hala,“ hodnotí podmínky. 

Proč neodletěl s týmem už o víkendu? „Hrál jsem Bundesligu v Rakousku. Utkání byla od pátku do neděle. Podařilo se nám vyhrát 5:4 v posledním zápase, takže spokojenost. Proto ten příjezd až v pondělí ráno. Domů jsem v neděli přijel až o půlnoci,“ pokračuje český tenista a přemítá, zda si formu přenese do daviscupových klání. 

„Uvidíme. Snad to vydrží až do víkendu. Máme ještě celý týden tréninků před sebou. Věřím, že to doladíme.“ Fyzicky se cítí připraven. „Myslel jsem že to bude horší po víkendových zápasech. Cítím se fajn. Máme tu skvělý tým. I kdybych na tom byl špatně, tak mě dají do kupy,“ usmívá se. 

Ani přípravu nepodcenil. Po US Open se vrátil na antuku a připravoval vše na baráž v Nizozemsku. „Trénoval jsem asi dva týdny na antuce. Vše probíhalo dobře. Zdraví drží. Vzhůru do boje o víkendu!“ 

A že to bude boj… Kapitán Navrátil kalkuloval s tím, že k výhře bude třeba získat bod v zápase s Robinem Haasem. S ním má Rosol pozitivní bilanci. Z šesti utkání vyhrál pět. „Já to ani nepočítám. Byl to vždy velký boj, kolikrát i 7:5 nebo 7:6 ve třetím. Robin bude v domácím prostředí nepříjemným soupeřem. Požene ho publikum. Udělám maximum, abych přinesl bod. Je mi jedno jestli v deblu, proti jedničce nebo dvojce. To nechám na kapitánovi, do jakého zápasu mě nasadí.“

V čem tedy podle Rosola, který Haaseho dobře zná, je tento soupeř tak nepříjemný? „Bojovník, srdcař. Skvělý hráč. Ani nevím, jaký má žebříček. Vím, že je do padesátky a drží se tam několik let. Známe se, už jsme spolu odehráli hodně. Do karet mu bude hrát domácí prostředí,“ přemítá. 

Na Davis Cup se rodák z Brna náležitě těšil. „Každý Davis Cup, na který jsem nominovaný, je pro mě výzva. Vždy se na tato utkání těším. Udělám vše pro to, abychom o víkendu získali tři body – co bude v mých silách. Popereme se o tu výhru.“ Rád by si také v Nizozemsku vydláždil cestu k lepším zítřkům.  

„Sezona je špatná. Měl jsme na konci minulého roku zranění, která jsem si přenesl. Dostával jsem z toho. Trvalo mi se vrátit. Žebříček mi spadl. Dál mě sužovala zranění. Snad je všem špatným dnům konec,“ říká Rosol, který věří, že se nastartuje v Davis Cupu. 

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

11.9.

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude