Venus Williamsová: Jsem ráda, že nemusím čelit narážkám kvůli barvě pleti

- Tomáš Kopecký

Tenistky nervózně čekají v útrobách. Diváci na dvorci netrpělivě vyhlížejí příchod aktérek, a když už k němu dojde, spustí se ohromující rachot, jenž připomíná bzučení včel. Řeč je o kurtu Artura Ashe, který byl slavnostně otevřen přesně před dvaceti lety. Největší dvorec na světě, který pojme přes 22 tisíc diváků, je pojmenován podle Artura Ashe – jednoho z nejznámějších afroamerických tenistů v historii. Venus Williamsová otevřela během tiskové konference v rámci US Open téma, o kterém už se ve světě tenisu příliš nemluví. Rasová nesnášenlivost už naštěstí není tak nebezpečná, jako tomu bylo v minulosti, přesto je nutné se z historie poučit.

„Jsem strašně šťastná, že se v současné době mohu soustředit jen na tenis,“ prozradila Williamsová. Vyjádřila se tak v souvislosti s tím, že v historii bílého sportu to nebylo vždy samozřejmostí. „Arthur Ashe musel během své kariéry bojovat kvůli své barvě pleti. Nedokážu si představit, pod jakým tlakem musel hrát,“ řekla Američanka, která na letošním US Open došla až do semifinále, kde nestačila na krajankou Stephensovou.

Arthur Ashe to skutečně ve své době neměl vůbec jednoduché. Trojnásobný grandslamový vítěz byl prvním tenistou tmavé pleti, který nastoupil za daviscupový tým USA. Velkou celosvětovou nevoli vyvolala situace v roce 1968, kdy mu po vítězství na US Open nebyl povolen start na turnaji v Jihoafrické republice. Ashe to nesl velmi nelibě, a okamžitě se začal velmi silně angažovat v boji proti apartheidu. I proto byl později centrální dvorec v areálu Flushing Meadows pojmenován po něm.

„Jen málokterý okamžik mě dojme tak moc, jako když vstoupím na dvorec, který nese jméno tak neuvěřitelného muže,“ rozplývá se sedmatřicetiletá tenistka.

První zápas na dvorci Arthura Ashe se odehrál v roce 1997 mezi Chandou Rubinovou a Tamarine Tamasugarnovou. Také Rubinová se řadila mezi hráčky afroamerického původu, a tak byl pro ní tento zápas specifický. „Hrozně jsem se toho duelu bála. Snažila jsem se připravit, jako by to byl běžný zápas, ale uvnitř jsem se cítila úplně jinak,“ dodala vítězka sedmi turnajů WTA. Teprve po letech jsem si uvědomila, co jsem prožívala. Mrzí mě, že jsem tehdy nedokázala předvést to, co ve mně bylo,“ uzavřela.