Davis Cup bez Berdycha a Štěpánka? Stojí před námi velká výzva, tuší Pavlásek

- Tomáš Kopecký

Český daviscupový tým se v neděli odpoledne vydal vstříc náročnému úkolu – udržet příslušnost v elitní skupině poháru i pro příští rok. Od roku 1981, kdy byla světová skupina zavedena, nezvládli čeští tenisté baráž jen jednou, a to v roce 2005, když podlehli Německu. Nyní to bude mít čtveřice Veselý, Jebavý, Rosol a Pavlásek opět velmi složité. „Stojí před námi velká výzva, ale uděláme maximum, abychom udrželi český tenis tam, kde je jeho místo,“ prozradil tenista z Bílovce, jehož letošním největším úspěchem je trojnásobná účast v semifinále challengeru. Plány svěřenců kapitána Navrátila hodlají zhatit Nizozemci v čele s Robinem Haasem.

Jaké rozpoložení cítíte v týmu, kterému chybí dva klíčoví hráči?
Tomáš Berdych a Radek Štěpánek jsou pilíři tohoto Davis Cupu. Jednoznačně musím smeknout klobouk dolů před tím, co dokázali předvádět. Pro nás všechny je to nyní velká výzva, abychom ukázali, že tým dokážeme potáhnout a vrátit zpátky do elitní skupiny. Musíme český tenis udržet tam, kde je jeho místo.

Může to být důležitý základ do dalších let, aby tým dokázal stavět i na jiných hráčích?
Byli bychom rádi, kdyby to byl začátek úspěšné éry pro další roky, ale takto dopředu je to velmi těžké odhadnout. Nejen já, ale všichni v týmu, budeme dělat maximum, abychom tu éru nastartovali. Snad se to podaří.

Hrajete na antuce, což je váš nejoblíbenější povrch. Bude to z tohoto hlediska pro vás jednodušší?
Jsem velmi rád, že se bude hrát antuce, protože je pro mě nejpříjemnější. Protože jsou údery pomalejší, tak mám na svou hru více času. Platí to pravděpodobně pro všechny z našeho týmu. V aktuální sestavě je pro nás antuka určitě nejpřijatelnějším povrchem.

Dělají vám potíže přechody mezi různými povrchy, nebo se toho nebojíte?
Jsme zvyklí, že během roku měníme mnohokrát různé povrchy, a proto nám stačí dva tréninky na to, abychom si zvykli. Nevidím v tom žádný problém.

Jak zatím osobně hodnotíte letošní rok?
Těším se, až tato sezona skončí, protože se mi příliš nedaří. Musím ji hodnotit jednoznačně negativně. Přijel jsem, abych týmu pomohl, a kdo ví, třeba se mi podaří nastartovat na další turnaje a ještě změním názor.

Čím to je, že výsledky nejsou podle vašich představ?
Hned na začátku roku jsem se zranil a musel jsem si dát osmitýdenní přestávku. Pro průběh sezony je to velký problém. Když jsem se pak vrátil k hraní, nemohl jsem se dostat do té původní formy. Celý rok byl pro mě jako na houpačce. Chvíli se mi dařilo, pak zase pro změnu přišel horší turnaj. Navíc jsem měnil trenéry.

Jak bude vypadat příprava na další rok? Hodláte si chvíli od tenisu odpočinout?
Když jsem v minulém týdnu vypadl v 1. kole challengeru, v emocích jsem si říkal, že bych mohl po Davis Cupu ukončit sezonu. Nechci však říkat nic dopředu. Uvidíme, jak se mi bude dařit v Nizozemsku. Nechávám to otevřené.

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

11.9.
Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude