Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý

- Jan Havlovic

Český daviscupový tým odcestoval v neděli odpoledne do nizozemského Haagu. Na palubě letadla byl také premiérově Roman Jebavý, který poprvé v kariéře okusí na vlastní kůži atmosféru daviscupového klání. „Nervózní z toho nejsem,“ říká klidně sedmadvacetiletý tenista.

Jebavý zažívá vskutku turbulentní rok. Premiérový titul na okruhu ATP, účast na třech grandslamech a první „povolávací rozkaz“ od kapitána Jaroslava Navrátila do daviscupového výběru. „Mám z nominace určitě radost. Každý tenista si přeje reprezentovat svou zemi,“ líčil Jebavý své dojmy na Letišti Václava Havla. „Hlavně doufám, že to dobře dopadne a udržíme se ve Světové skupiny,“ přeje si.

Aktuálně nejlepší český deblista je v týmu vůbec poprvé a jak u sportovních týmu bývá zvykem, bude muset splnit určité nováčkovské rituály. „Vyzvídal jsem od Jirky, co mě čeká. Budu se snažit všechno splnit,“ ujišťuje. Mezi oblíbené činnosti bývá při těchto rituálech zpěv či tancování. Jebavý však věří, že se těmto úkolům vyhne. „Doufám, že mě tohle nečeká,“ směje se svěřenec Lukáše Dlouhého.

„Jedná se o nováčkovskou řeč na blanketu a pak některé další věci,“ vysvětluje Jebavý hlavní náplň nováčka týmu.

Jebavý nakoukával do světového tenisu již před dvěma lety, tehdy ho však zradilo zdraví. „Přetrhnul jsem si přední křížové vazy v koleni,“ vzpomíná na bolestivý moment. Od tenisu si tak dal bezmála osmiměsíční pauzu. Sedmadvacetiletý hráč se však dokázal vrátit a nyní se může chlubit pozicí nejlepšího českého deblistky. „Mám letos zlomový rok, začal jsem hrát grandslamy a uhrál jsem i dobré výsledky,“ lebedí si Jebavý.

O víkendu by si dle všeho měl odbýt premiéru v reprezentačním dresu. Do sobotní čtyřhry by měl naskočit s Jiřím Veselým. „Šance, že si s Jirkou zahrajeme, je určitě velká. Záleží také na tom, jak dlouhý zápas bude Jirka hrát v pátek,“ upozorňuje tenista pocházející z Turnova.

Na úspěšný český pár však budou čekat těžcí soupeři, neboť Haase s Middelkoopem se probojovali v na US Open až do čtvrtfinále. „Je to velice silný tým. Sice do čtyřhry nepůjdeme jako favoriti, ale šance na zisku bodu určitě je,“ říká sebejistě Jebavý.

Český deblista si zároveň uvědomuje, že o víkendu půjde především o týmový úspěch. „Je vlastně jedno, kdo bude hrát. Hlavním cílem je se udržet ve Světové skupině,“ burcuje Jebavý závěrem. 

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude