Bezbolestné číslo 16! Nadal smázl outsidera Andersona a je králem New Yorku

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Asi všichni budou nakonec spokojení. Rafael Nadal potvrdil předpoklady a po skvělých výkonech nakonec bez problému ovládl i celé US Open, když ve finále porazil Kevin Andersona 6:3, 6:3 a 6:4. Jihoafrický tenista na druhé straně nepropadl a zanechal i ve finále sympatický dojem. Pobláznění diváci na Arthur Ashe Stadium zase nasytili touhu a mohli slavit šestnáctý grandslamový titul španělské tenisové legendy.

Setkání po letech. Vrstevníci Rafael Nadal a Kevin Anderson soupeřili už jako děti a tohle byl neuvěřitelný návrat hlavně pro Andersona. V nedělním finále se 32. hráč světa pral statečně, Rafaelu Nadalovi ale prostě stačit nemohl.

„Jsme skoro stejně staří, ale připadá mi, jako bych tě pozoroval celý život. Jsi můj idol a jeden z nejlepších hráčů všech dob,“ vysekl pak poražený Anderson poklonu svému sokovi. 

Jihoafričan se od začátku snažil vzdorovat osudu. V úvodu výborně využíval hlavní zbraně, která měla na Nadala platit – podání. V prvním setu nasázel 203 centimetrů vysoký tenista šest es, jenže na druhou stranu vyrobil i 23 nevynucených chyb. Sám si tak bohužel zničil slibný vývoj prvního setu, který se zdál být dlouho vyrovnaný.

Potom, co se ale Anderson „vyházel“, získal Nadal po hodině první sadu poměrem 6:3.

To Andersona lehce složilo. Druhý set už z jeho strany byl trochu horší, počet es se snížil na pouhé jedno a Nadal si trpělivě počkal na své šance. I tak Anderson bojoval a snažil se aktivně chodit pro body na síť. Skóre druhé sady tak nakonec kopírovalo první set – 6:3.

Následně už nebylo nejspíš nikoho, kdo by za stavu 2:0 na sety pro Nadala věřil v Andersonův obrat. Jihoafrický tenista ale nic nedal zadarmo, v poslední sadě vyhrál čtyři gemy a světovou jedničku pořádně trápil ještě v poslední hře celého zápasu. Ale ani tak si za celý zápas nevypracoval jediný brejkbol. 

„Rafa!“ vyrušili neukáznění diváci Nadala, který se za stavu 5:4 chystal na rozhodující podání celého turnaje. Španělský tenista ale chvíli počkal, vydechl a rychle ukojil nedočkavost namačkaných tribun na největším tenisovém stadionu světa. Finále brzy ukončil výsledkem 6:3, 6:3 a 6:4.

Za pár minut už rozzářený Španěl přebíral svou šestnáctou grandslamovou trofej. Letos měl po zranění neuvěřitelný rok – kromě US Open vyhrál i Roland Garros, na Australian Open se dostal do finále a teď usadil se na čele světového žebříčku. 

„Začátek sezony byl pro mě po všech zraněních hodně emotivní. Uzavřít celý rok vítězstvím tady v New Yorku je něco neskutečného a hrozně mě to nabíjí,“ řekl pak šťastný Nadal na kurtu a obrátil se k soupeři „Gratuluju Kevinovi, byl tady dobrým příkladem pro hodně dětí i další hráče, kteří se potýkají se zraněními. I já jsem si prožil tyhle momenty,“ uzavřel Nadal symbolicky.

Vždyť tahle sezona zatím patřila velkým comebackům. Finalista Anderson, šampion Nadal a samozřejmě Federer – ti všichni letos předvedli, že do starého železa určitě nepatří.