Zase to finále! Schovávají si Češky triumf na Turnaj mistryň?

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Páté letošní finále, a zase bez trofeje. Proč by ale Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou měly věšet hlavy? V téhle sezoně jsou jedním z nejúspěšnějších deblových párů světa a finále US Open je toho nejlepším důkazem. I když poslední krok ke grandslamovému titulu nevyšel, věří v další šance – třeba na říjnovém Turnaji mistryň, kam Češky už téměř s jistotou pojedou.

 „Máme dobře našlápnuto a v Singapuru můžeme všechno ještě prodat,“ věřila po porážce ve finále US Open Lucie Hradecká. Mezi aktivními páry jim zatím patří pátá pozice, z čehož lze už s jistotou říct, že na Turnaj mistryň se Hradecká se Siniakovou podívají. 

Škoda, že z téhle sezony už určitě neodejdou jako grandslamové šampionky. Na centrálním kutu v New Yorku si české tenistky věřily, že favorizovaný pár Hingisová, Čchan můžou zdolat. Bohužel Hradecká se Siniakovou nakonec neměly úplně svůj den. Po pěti skvělých výkonech si na turnaji vybraly horší chvilku a ve finále prohrály 3:6 a 2:6.

Chtěly jste ukázat to nejlepší, povedlo se vám to?
KS: Z mé strany to nebyl nejlepší výkon na turnaji, bohužel to padlo zrovna na finále. I tak to můžeme považovat za úspěšný turnaj. Jsem hrozně ráda, že jsem si mohla zahrát na tak velkém kurtu po boku Lucky. Pořád se nám nedaří vyhrát finále, ale budeme na tom dál pracovat.

LH: Je strašná škoda, že jsme nechytily začátek, to by se hrálo úplně jinak. Takhle jsme pořád tahaly za kratší konec a pořád doháněly. Nemohla jsem se do zápasu dostat a neseděly mi jejich servisy. Hrály mi to chytře do těla a nemohla jsem si na to zvyknout. Byly na koni a zahrály neskutečné míče.

Martina Hingisová tímhle vítězstvím získala už 25. grandslamovou trofej. Co je na ní tak výjimečného?
LH: Neskutečně čte hru, dokáže odhadnout soupeřky a ví, co jim nejméně vyhovuje. Na kurtu pak dokáže dobře reagovat na různé situace a má neuvěřitelný cit v ruce.. Dostane člověka do nekomfortní zóny a dokáže toho využít. Překvapila mě ale i Čchan, jak hrála výborně. Nemají jenom tak z ničeho v letošní sezoně už sedm titulů.

Kačko, vnímala jste v dětství Hingisovou? Svůj první grandslam vyhrála, když vám ještě nebyl ani rok…
KS: Když jsem vyrůstala, tak už tam byla dokonce jiná jména. Je to ale neskutečné, co dokázala. Popřála mi pak na kurtu hodně štěstí, což od ní bylo hezké.

Před US Open jste nebyly zrovna v nejlepší formě a nakonec jste došly až do finále. Je to pro vás překvapení?
LH: Kdyby nám někdo na turnaji v Torontu po zápase řekl, že budeme hrát finále US Open, tak se ho zeptáme, co pil. To byl šílený zápas. A je neskutečné, že z něčeho takového jsme se dostaly do finále grandslamu, to se jen tak někomu nepovede. Není to zadarmo, musely jsme předvést výborné výsledky. Jsem ráda, že jsme se takhle dostaly zpátky.

Cítíte teď díky finále US Open velkou šanci na Turnaj mistryň?
LH: Momentálně jsme hodně blízko. Třeba se toho finálového vítězství ještě dočkáme. Když jsme spolu začaly hrát, tak jsem oslovila Katku s tím, že bych chtěla dostat k titulu na grandslamu a hlavní cílem sezony byl právě Turnaj mistryň. Máme dobře našlápnuto a v Singapuru můžeme všechno ještě prodat.