Vista Prague Open 2017: Pětice Češek si zajistila postup do hlavní soutěže

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Druhým hracím dnem pokračoval v pražských Košířích další český turnaj z okruhu ITF Pro Circuit. Na místní antuce byly v pondělí na programu finálové duely kvalifikace. Místo v hlavní soutěži si zajistila hned pětice českých tenistek. Uspěly Cvačková, Tomanová, Křtěnová, Sedláčková a Polanská. Pro další pětici hráček znamenalo kvalifikační finále konečnou. V úterý bude turnaj pokračovat 1. kolem.

Cvačková postupuje do hlavní soutěže
První českou tenistkou, která si zajistila na Vista Prague Open postup do hlavní soutěže, je Natálie Cvačková. Jednadvacetiletá česká tenistka uspěla v dopoledním duelu proti o dva roky starší Janě Boubelíkové, kterou porazila po setech 6:1, 6:2. Cvačková v utkání potvrzovala roli favoritky a suverénním výkonem si zajistila místo v hlavní soutěži.  

Tomanová porazila Švecovou
Další ryze český souboj byl k vidění na kurtu číslo jedna, kde se o postup do hlavní soutěže utkaly Nikola Tomanová s Terezou Švecovou. Do utkání vstoupila lépe zkušenější Švecová, která vedla již 4:1, avšak od té nezískala jediný gem a první sadu tak ovládla po velkém obratu jednadvacetiletá Tomanová. Ta ve svém zlepšeném výkonu pokračovala i ve druhém setu, ve kterém si vypracovala vedení 5:2. Poté dovolila Švecové utkání zdramatizovat, avšak za stavu 5:4 Tomanová dovedl duel do vítězného konce a počtvrté v této sezóně si zahraje v hlavní soutěži turnaje na okruhu ITF PRo Circuit. 

Zdrůbecká končí těsně před branami hlavní soutěže
Talentovaná Dagmar Zdrůbecká se do hlavní soutěže turnaje v Praze bohužel nepodívá. Teprve šestnáctiletá tenistka útočila na svůj šestý postup do hlavní soutěže na okruhu ITF Pro Circuit, avšak na antuce v Košířích to nevyšlo. Zdrůbecká nestačila v dopoledním zápase na o dva roky starší Němku Lenu Ruppertovou, které podlehla 4:6 a 1:6. Českou tenistku mohou mrzet především nevyužité brejkboly, kdy z šesti využila jediný.   

Křtěnová si poradila s krajankou Brožovou
Devatenáctiletá Sonja Křtěnová se podruhé v kariéře probojovala v pražských Košířích do hlavní soutěže. Ve finále kvalifikace zdolala stejně starou soupeřku Kateřinu Brožovou po setech 7:5 a 6:3. "Od začátku jsem nastoupila solidně, vedla jsem 2:0, a pak jsem se více zatáhla. V prvním setu rozhodlo, že jsem zahrála v důležité chvíli prasátko," prozradila Křtěnová. Sonja tímto výsledkem vyrovnala svůj největší úspěch z této sezony.

Sedláčková ztratila proti Sirotkové jen 4 gemy
Teprve šestnáctiletá Petra Sedláčková se postarala o svůj dosavadní největší kariérní úspěch, když na turnaji ITF s dotací 15 000 amerických dolarů postoupila z kvalifikace. Její duel měl navíc jednoznačný průběh, když své soupeřce Šarlotě Sofii Sirotkové povolila jen 4 gemy. "Mám velkou radost z toho, že se mi to napotřetí povedlo a zahraji si hlavní soutěž," dodala Sedláčková.

Polanská postoupila přes Matúšovou
Pátou úspěšnou českou kvalifikantkou se stala Tereza Polanská, která zdolala Barboru Matúšovou 6:2 a 6:3. Vývoj obou setů měla jasně pod kontrolou a na konci už ani nemusela bojovat ze všech sil."Přišlo mi, že v závěru to soupeřka hodně odchodila," řekla Polanská. "Mé cíle? To netuším. V kvalifikaci jsem hrála slušně, tak se budu snažit, aby mi to vydželo," dodala.

Finále kvalifikace
NIKOLA TOMANOVÁ (1171.) - TEREZA ŠVECOVÁ (-) 6:4, 6:4
10:30 JANA BOUBELÍKOVÁ (-) - NATÁLIE CVAČKOVÁ (1134.) 1:6, 2:6
DAGMAR ZDRŮBECKÁ (-) - Lena Ruppertová (GER, -) 4:6, 1:6
Natalie Prösová (GER, 1139.) - Elena Griessnerová (AUT, -) 6:3, 6:1
SONJA KŘTĚNOVÁ (-) - KATEŘINA BROŽOVÁ (-) 7:5, 6:3
PETRA SEDLÁČKOVÁ (-) - ŠARLOTA SOFIE SIROTKOVÁ (-) 6:3, 6:1
TEREZA POLANSKÁ (-) - Barbora Matúšová (SVK, -) 6:2, 6:3
Nadja Ramskoglerová (AUT, -) - Sophia Intertová (GER, -) 6:2, 4:6, 1:6

Vista Prague Open den po dni: 

10.9.
Vista Prague Open 2017:  Kvalifikaci rozehraje 21 domácích tenistek