Hradecká se Siniakovou cílí na první titul. Dočká se New York dalších českých vítězek?

- Jan Vojkůvka

Bez ztráty setu prosvištěly do finále posledního grandslamového turnaje sezony české tenistky Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková. Po dramatickém semifinále s Barborou Strýcovou a Lucií Šafářovou si vybojovaly příležitost zabojovat nejen o první společný grandslamový titul, ale o vůbec první trofej během jejich spolupráce. O celkové prvenství vyzvou Češky Martinu Hingisovou a Jung-žan Čchan.

Také švýcarsko-tchajwanský pár prolétl turnajem bez ztráty setu a ve finále se tak střetnou dvě suverénní dvojice, které v New Yorku oplývají nejlepší formou a nepřipustily ani jedno dílčí zaváhání.

Hradecká se Siniakovou přitom nenastupovaly ve Flushing Meadows zrovna s nejlepší bilancí posledních týdnů. Příprava na turnaj se jim nevydařila, když v Torontu i Cincinnati skončily už v prvních kolech. Celkově však jen potvrdily, že jim jejich vzájemná souhra svědčí - ač na první titul stále čekají, již čtyřikrát byly ve finále.

Ani ve finále US Open je ale nečeká zrovna snadná úloha. V únoru složený pár Martina Hingisová, Jung-žan Čchanová aspirují na pozici nejlepší dvojice současnosti. Vyhrály spolu už šest turnajů včetně generálky v Cincinnati a drží úctyhodnou šňůru devíti výher v řadě. Není tak divu, že v současnosti drží pozici první dvojice v žebříčku Race to Singapore.

České hráčky ale mají svým soupeřkám co vracet. V doposud dvou odehraných vzájemných kláních ve finále v Indian Wells a úvodním kole v Miami na Hingisovou s Čchan nestačily. O své místo na výsluní si však říkají na největším tenisovém stánku na světě, kde papírové předpoklady tolik nerozhodují. Češkám se navíc historicky v grandslamových finále ve čtyřhře velmi daří a Hradecká se Siniakovou mají na co navazovat.

Vůbec první grandslamový titul ve čtyřhře vybojovala v roce 1975 po boku Američanky Chris Evertové Martina Navrátila, která tehdy nastupovala ještě v československých barvách, než změnila své občanství. Od té doby si český ženský tenis připsal celkem 28 trofejí a slavil na všech čtyřech grandslamových kolbištích. Sedm z nich bylo vybojováno na US Open, přičemž jednou se zde už radovala i Hradecká.

Rekordmankou v počtu získaných trofejích z turnajů velké čtyřky je Jana Novotná. Bývalá deblová jednička získala celkem 12 titulů, na které dosáhla po boku Heleny Sukové, Španělky Arantxy Sánchezové Vicariové, Američanek Lindsay Davenportové a Gigi Fernándezové a také Švýcarky Martiny Hingisové.

Právě Hingisová během své kariéry nasbírala už 24 grandslamových titulů. Ten poslední přidala v sobotu ve finále smíšené čtyřhry po boku Brita Jamieho Murrayho a svými zkušenostmi převyšuje všechny tři zbývající finalistky. Její partnerka Šuaj Pcheng je držitelkou dvou trofejí, stejně jako Lucie Hradecká.

Bez titulu tak zůstává již jen nejmladší ze všech aktérek nedělního klání. Kateřina Siniaková však prokazuje své nesporné kvality už několik let. Stále více se prosazuje ve dvouhře a ve čtyřhře po boku Hradecké v této sezoně vyzrála ve skvělou hráčku.

O svůj premiérový společný titul se Hradecká se Siniakovou pokusí v nedělním finále, které bude od 19:00 vysílat v přímém přenosu sportovní kanál O2 TV Tenis.