Praha: Den první: Smitková, Krejčíková a Hlaváčková první kolo kvalifikace zvládly, ostatní Češky končí

- Radim Sochor

Tereza Smitková dokázala protrhnout sérii šesti proher v řadě v Praze, kde se jí téměř vždycky daří. Barbora Krejčíková si počínala rovněž dobře, první set sice prohrála, poté ale na dvorci dominovala a zaslouženě zápas ovládla. Andrea Hlaváčková si poměrně hladce poradila s Barborou Štefkovou, zápas trval hodinu.

První kvalifikační den J&T Banka Prague Open pustil přes své síto pouze tři české tenistky. Mezi nimi se objevila Tereza Smitková. Ta nastoupila na centrálním dvorci proti Japonce Egučiové. V minulém vzájemném zápase Češka nestačila na Japonku a prohrála 4:6, 0:6. Nyní ale dokázala soupeřce porážku oplatit. "Konečně jsem po dlouhé době hrála solidní tenis a bylo to podobné tomu, jak bych chtěla, aby to vypadalo. Bylo to aktivní, sice jsem udělala pár chyb, ale bylo rozhodující to, že jsem soupeřku k ničemu nepustila," hodnotila s úsměvem Tereza.

Smitková dokázala přerušit sérii šesti proher v řadě až doma, tedy v Česku. "Určitě mi domácí prostředí pomohlo, já tady vždycky hraju dobře, ráda se sem vracím. Na to špatné počasí nebyla špatná účast diváků. Jsem ráda, že přišli fandit a moc jim děkuju," kvitovala turnaj v Praze jednadvacetiletá tenistka.

V minulém ročníku se Tereza Smitková prokousala do osmifinále hlavní části turnaje. "Já půjdu kolo po kole, uvidíme jak to bude vypadat zítra. Zítra nemá být moc hezké počasí, což pro mě nejsou úplně ideální podmínky, ale zkusím se s tím poprat," dodala na závěr 159. hráčka žebříčku WTA.

Druhou hráčkou, která se dostala do druhého kola kvalifikace, je Barbora Krejčíková. Ta v loňském roce prohrála s Ostapenkovou hned v prvním kvalifikačním zápase. Letos ji opět čekala těžká soupeřka, šestá nasazená hráčka kvalifikace Bonaventurová.  Mladičká Češka po zápase hodnotila utkání: "Určitě jsem moc ráda, že se mi letos první kolo podařilo. První set mi moc nevyšel, poté jsem se ale chytla a soupeřka mi pomohla nějakými chybami, takže je to super, že budu hrát ještě druhé kolo."

V Praze byla na letošní turnaj přistavěná nová velká tribuna. Turnaj má také famózní obsazení. "Tak určitě je to pro Českou republiku super, máme plno dobrých českých hráček. Jsem ráda, že takhle velký turnaj je i v Česku a doufám, že se mi tu bude dařit i dále," chválí Barbora J&T Banka Prague Open.

Tereza Martincová v prvním kole kvalifikace měřila síly s Ruskou Dzalamidzeovou. V prvním setu měla hned čtyři setboly, ale ani jednoho z nich se nezhostila. To posléze třiadvacetiletá Natale potrestala a vyhrála v prvním setu 7:5. Ve druhé sadě už 325. hráčka žebříčku WTA dominovala a vyhrála 6:1. Česká hráčka se tak s turnajem v Praze loučí.

Vyřazena je i patnáctiletá juniorka Karolína Beránková, která na centrkurtu nestačila na Soranu Cirsteovou a i když řadu gemů dotáhla na shodu, prohrála 1:6, 0:6. 

Do 2. kola kvalifikace naopak postoupila Andrea Hlaváčková po výhře nad Barborou Štefkovou 6:2, 6:2. O Andree Hlaváčkové jsme dnes psali  ZDE, s Barborou Štefkovou jsme hovořili TADY.

Kateřina Vaňková se dostala do kvalifikačního síta až večer před turnajem. Zápas s Gruzínkou Šapatavovou však měla rozehraný dobře. Vyhrála první set a měla k dobru brejk ve druhém setu. Nakonec však zápas ze zdravotních důvodů nedohrála a prohrála 6:4, 5:7, 0:3 a 0:40 skreč. S Kateřinou Vaňkovou jsme hovořili ZDE.

.

 

Hned v prvním kole kvalifikace skončila nejvýše nasazená tenistka Klára Koukalová. Ta prohrála letos osmé z devítí střetnutí a s Francouzkou Amandine Hesseovou jde o sedmou porážku v řadě.

Po prvním prohraném setu nadělila Francouzce kanára, ale ve třetím setu ztratila hned na úvod sady servis a zabrala až v poslední možnou chvíli. I díky dvěma soupeřčiným dvojchybám v řadě si vypracovala vedení 0:40, soupeřka sice všechny tři brejkboly odvrátila, ale následně Koukalová dvakrát bodovala a o vítězce musel rozhodnout tiebreak. Slušně zaplněný centrkurt Kláru mohutně podporoval, ta hned v úvodu získala aktivní hrou dva minibrejky, ale vedení 3:0 v tiebreaku neudržela a předvedla sedm nevynucených chyb v řadě a zápas ztratila.

Výborný zápas sehrála maličká a mladičká Češka Anna Slováková, které patří 971. místo na žebříčku a v kvalifikaci startuje na divokou kartu. Proti zkušené obranářce Marii Irigoyenové srdnatě bojovala a v hledišti ji podporoval i vynikající fotbalista Milan Baroš. Ve druhém setu měla dokonce výhodu brejku, ale vysoké kopce Argentinky jí nakonec udolaly a Češka podlehla 4:6, 4:6.

Titul nejhlasitější účastnice kvalifikace bezesporu získala Ruska Viktoria Kamenská, ale její halekání jí k postupu přes Lucemburčanku Minellaovou nestačilo. České hvězdy Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou dokonale pomstila sedmnáctiletá Slovenka Viktórie Kužmová, až 422. hráčka světového žebříčku. Viktoriji Golubicovou ze Švýcarska, která obě Češky porazila o minulém víkendu ve Fed cupu, porazila 7:5, 6:4.

 


J&T Banka Prague Open - 1. kolo kvalifikace 

SOBOTNÍ VÝSLEDKY:
Sofia Šapatavová (GEO) - Kateřina Vaňková (CZE) 4:6, 7:5, 3:0, 40:0 skreč. V.
Andrea Hlaváčková (CZE) - Barbora Štefková (CZE) 6:2, 6:2
Amandine Hesseová (FRA) - Klára Koukalová (CZE) 6:4, 0:6, 7:6 (7:3)
Barbora Krejčíková (CZE) - Ysaline Bonaventureová (BEL) 1:6, 6:1, 6:2
Natela Dzalamidzeová (RUS) - Tereza Martincová (CZE) 7:5, 6:1 
Sorana Cirsteaová (ROU) - Karolína Beránková (CZE) 6:1, 6:0
Tereza Smitková (CZE) - Misa Egučiová (JPN) 7:5, 6:2
Maria Irigoyenová (ARG) - Anna Slováková (CZE) 6:4, 6:4
Oceane Dodinová (FRA) - Ivana Jorovičová (SRB) 7:5, 7:5
Sesil Karatančevová (BUL) - Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 6:1, 2:6, 7:6 (7:5)
Mandy Minellaová (LUX) - Viktoria Kamenská (RUS) 6:4, 6:3
Viktoria Kužmová (SVK) -  Viktorija Golubicová (SUI) 7:5, 6:4
Virginie Razzanová (FRA) - Patricia Maria Tigová (ROU) 6:2, 6:4
 Anastasija Komardinová (RUS) - Stephanie Vogtová (LIE) 7:5, 7:6 (7:2)
Louisa Chiricová (USA) - Nadia Kičenoková (UKR) 6:0, 6:3
Vania Kingová (USA) - Paula Kaniaová (POL) 6:1, 6:0


Galerie