VIDEO: Nadal sdílel radost z postupu s fanoušky. Jste pro mě důležití, vzkazuje

- Jan Vojkůvka

Úchvatný, neuvěřitelný, úžasný, fantastický, brilantní... Na výkon Rafaela Nadala ze semifinále US Open se snáší jeden superlativ za druhým. Není to přitom jen obehraná písnička, ba právě naopak. V prvním setu sice s Juanem Martínem Del Potrem prohrál 4:6, od druhé sady však spustil hotový uragán a soupeře sfoukl 6:0, 6:3, 6:2. Jeho radost byla tak velká, že vůbec poprvé v kariéře na svém facebookovém profilu živě oslovil své fanoušky.

Prozatím se Nadal živému vysílání na facebooku, které začíná být stále oblíbenější, zdárně vyhýbal. Neplatilo to však po semifinálovém utkání na US Open, v němž předvedl svůj doposud nejlepší výkon na turnaji. „Poprvé ve svém životě dělám živý přenos na facebooku,“ smál se od ucha k uchu šťastný finalista. „Chci vám jen říct, že vám mockrát děkuji za vaši podporu, je pro mě velmi důležitá. Postup do finále US Open mě udělal velmi šťastným.“

Dvojnásobný vítěz US Open z let 2010 a 2013 vybojoval své čtvrté newyorské finále po senzačním představení ve druhém až čtvrtém setu. Po prohrané první sadě se dostal do laufu a svého soupeře zasypal vítěznými údery na servisu i na returnu. Zatímco v úvodním dějství ztratil na podání 11 míčků, ve zbývajících třech setech povolil Del Potrovi pouze 10 fiftýnů a podání bylo přitom jen jedním z mnoha aspektů, v nichž vynikal.

Svou dominanci potvrdil tím, že soupeře nepustil k žádnému brejkbolu a že ho šestkrát obral o podání. „Dnešek byl dnem, kdy bylo nutné odvést nejlepší výkon na turnaji. Hrál jsem s velice těžkým protivníkem, který si navíc hodně věřil,“ upozornil Nadal na tiskové konferenci k Del Potrovi, jehož výkon ve čtvrtfinále proti Rogeru Federerovi viděl. „Když jsem ráno vstal, hned jsem si pomyslel, že tento den budu muset hrát se spoustou energie a potřebuji zvýšit úroveň své hry.“

„Věděl jsem, že to bude těžké. Ale cítil jsem, že hraji přesně tak, jak k výhře potřebuji. Jsem velmi šťastný, že jsem to zvládl,“ radoval se Nadal.

„Po několika složitých letech je to velmi emocionální rok,“ podotkl Španěl. „Být na tomto stadionu a před takovými úžasnými fanoušky, a navíc se šancí hrát o titul, je úchvatné,“ vysekl poklonu obecenstvu na dvorci Arthura Ashe.

Světová jednička, která prožívá výborný rok, si potřetí v sezoně zahraje finále grandslamového turnaje. Trofej prozatím Nadal vybojoval na oblíbené antuce v Paříži. O svůj šestnáctý titul z grandslamu se utká v neděli s Kevinem Andersonem, premiérovým finalistou na turnajích velké čtyřky.