Zápas s přátelským nádechem nebo nelítostná bitva? New York se těší na české semifinále

- Jan Vojkůvka

České deblistky ve Spojených státech opět září a zajistily své zemi jedno místo v souboji o celkový triumf. Radost přesto bude kalit určité zklamání. Jeden pár totiž skončí před branami finále, zatímco druhý bude dál snít o zisku grandslamového titulu. Páteční program ve Flushing Meadows okoření pikantní duel mezi nasazenými trojkami Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovou a sedmičkami turnaje Lucií Hradeckou a Kateřinou Siniakovou.

V tomto složení se oba páry ještě nepotkaly, přesto se všechny znají velmi dobře. Ať už ze vzájemných zápasů ve dvouhrách či čtyřhrách, tak z fedcupového týmu. Na kurtu se potkají čtyři kamarádky, které budou muset odložit vzájemné sympatie a zabojovat o postup do finále.

Zápas s velmi podobným složením už tu jednou byl. Před rokem na olympijských hrách v boji o bronz. Tehdy se aktuální světová jednička Lucie Šafářová po boku parťačky Barbory Strýcové utkala s Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou. V utkání, ve kterém si jedny splnily sen a druhé musely překousnout hořkost porážky, zvítězily Šafářová se Strýcovou.

Od té doby se mnohé změnilo. Hradecká si našla novou partnerku v jednadvacetileté Kateřině Siniakové, Šafářová pak po boku Bethanie Mattekové-Sandsové ovládla loňské US Open i letošní Australian Open a French Open. Po vážném zranění své americké kamarádky během Wimbledonu musela česká deblová jednička narychlo měnit plány a její volba byla jasná. Domluvila se na spolupráci se Strýcovou, s níž si po vydařených turnajích v Torontu a Cincinnati stanovily odvážný cíl — kvalifikovat se na Turnaj mistryň.

Do Singapuru mají velmi blízko i Hradecká se Siniakovou a pár, který postoupí do finále US Open, se ještě více přiblíží závěrečnému turnaji. A také vysněnému grandslamu — Šafářová s Hradeckou už své trofeje doma mají, jejich parťačky nikoliv.

Nezbývá nic jiného, než odložit přátelství a nastartovat rivalitu. Papírově sehranější by měly být Hradecká se Siniakovou, které spolu letos odehrály 13 turnajů, čtyřikrát byly ve finále. Došly také do semifinále French Open. Avšak v klíčových zápasech prozatím neuspěly a na premiérovou trofej stále čekají. A rády by dostaly pátou šanci na US Open.

Proti budou Šafářová se Strýcovou, jež se znají od dětství a alchymie mezi nimi funguje dokonale. To potvrdily nejen olympijským bronzem z Ria v minulé sezoně, ale i letos, kdy naskočily do rozjetého rychlíku probáhajícího ročníku a na amerických betonech prošly do semifinále v Torontu i Cincinnati. Svou sílu potvrzují i v New Yorku, kde by rády vybojovaly své premiérové společné finále.

Ryze české semifinále se odehraje jako druhý zápas v pořadí na Grandstandu s plánovaným začátkem v 19:30. V přímém přenosu bude utkání vysílat sportovní kanál O2 TV Tenis.