Češky pod dohledem Navrátilové: Plíškové se musí soupeřky bát!

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ještě v padesáti letech tady Martina Navrátilová vyhrála svůj poslední grandslamový titul. „Z New Yorku mám tolik vzpomínek, že by to vydalo na knížku,“ řekla o US Open legendární tenistka. Jenom na tomhle grandslamu získala neuvěřitelných šestnáct trofejí. Letos se přijela do New Yorku podívat i na české tenistky a Tenisový svět s ní získal exkluzivní rozhovor.

Na US Open si Navrátilová přijela užít tenis, jenže do toho jí vstoupily taky docela jiné starosti. Po rozhovoru okamžitě odjela za svou rodinou, která se musela kvůli hurikánu řádícímu v těchto dnech kolem amerického pobřeží rychle vyklidit z Floridy.

„Moje rodina akorát evakuuje z Miami, takže se s nimi setkám nejspíš někde v Georgii. Život je teď ve vzduchu,“ přiznala Navrátilová, když po exhibičním zápase po boku Kim Clijstersové spěchala najít spoj za svými blízkými.

Mysl má kromě toho dlouhodobě zaplněnou i dalšími tématy – bojuje třeba proti prezidentovi Trumpovi, rasismu a všem formám diskriminace, což provádí hlavně přes svoji armádu fanoušků na Twitteru. Nikdy ale nezapomíná na to, čím se proslavila – na tenis.

I když dnes už má americké občanství, nenechala si v New Yorku ujít hlavně zápasy svých následovnic z rodného Česka.

Jak se vám líbí zpátky na US Open?
Tady mám tolik vzpomínek… Kdybych měla jmenovat všechny ty silné zážitky, tak by se mohla napsat celá knížka. Počasí zatím stálo za houby, ale my jsme si už zahrály pěkně pod sluníčkem.

Co říkáte na letošní výkony Češek na US Open?
Škoda, že se nedostaly do finále, protože jsem s nimi docela počítala. Ale jsem moc ráda, jak tady hrála Petra Kvitová. Vypadala fakt dobře a čtvrtfinále je pro ni úspěch. Máme pořád taky hodně hráček v deblu, takže Česko tady dopadlo celkem dobře.

Jak se vám líbila Karolína Plíšková?
To bylo trošku zklamání, ale nakonec to šlo. Připadala mi trochu nervózní a nemělo to z její strany moc spád. Byla potom v zápasech taková ztuhlá a i když se snažila, tak se nemohla odpoutat. Určitě měla být trochu víc zlá a agresivnější. Hru má totiž tak vynikající a hráčky by se jí měly bát. Měla by na ostatní působit stylem „Jsem vám v patách!“ Škoda.

Potěšilo vás alespoň, že na chvíli mělo Česko světové jedničky v singlu i v deblu?
Záleží, kdo zůstane jedničkou na konci roku. Do té doby se žebříček tak mění, že to není tolik vypovídající. Možná, že nová jednička dostane bonus od sponzorů, ale rozhodující je žebříček po sezoně.

Myslíte, že Karolína Plíšková na pozici jedničky nebyla ještě úplně připravená?
Ona k tomu tak trochu přicouvala. Asi by byla radši, kdyby k tomu došla nějakým velkým vítězstvím. Grandslam se jí ještě nepodařil, ale já věřím, že příští rok může být jenom její.