Venus i Coco končí! O titul se v New Yorku utkají mladé americké pušky

- Jakub Slunečko

V americkém finále US Open se utkají Sloane Stephensová a Madison Keysová. Ani jedna doposud nehrála více než semifinále grandslamu a teď se rovnou stane šampionkou. Větší skalp se povedl Stephensové, která v semifinále udolala Venus Williamsovou. Keysová ale zase jasným vítězstvím nad Vandewegheovou ukázala, že finále bude pořádně atraktivní řežba.

Škoda pro Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, že takhle špatné výkony si Venus Williamsová s Coco Vandewegheovou nevybraly už ve čtvrtfinále.

Jako první na centrálním kurtu padla Venus Williamsová. Sloane Stephensová (83. na světě) nastoupila na favoritku ve velkém stylu a první set i díky zbytečným chybám sedmatřicetileté soupeřky vyhrála 6:1. A to za pouhých 24 minut.

Ostudu ale zkušená Williamsová nechtěla za žádnou cenu připustit. A proto ve druhé sadě oplácela ještě tvrdším kalibrem – Stephensové nadělila rovnou kanára. Mohlo by se zdát, že tohle mladší soupeřku zlomí a Williamsová, dvojnásobná šampionka z US Open, dokončí ve třetím setu obrat.

Nestalo se. Třetí sada trvala úctyhodných 75 minut, tedy o 20 víc než předchozí dva sety dohromady. Obě hráčky se dlouhou dobu tahaly a za stavu 5:4 byla Williamsová dva míčky od toho, aby zápas ovládla. Stephensová ale ukázala světovou úroveň.

Bez stresu vyhrála dalších sedm bodů v řadě a díky tomu si udržela svůj servis a navíc získala i podání soupeřky. Za stavu 6:5 pak zápas dopodávala, zlomená Williamsová zakončila semifinále slabým returnem do sítě.

„Nedokáži vyjádřit slovy, jak se právě cítím,“ zářila po utkání Stephensová. „Je to dobrodružství, které nejde popsat. Kdyby mi někdo řekl, že po comebacku dojdu do grandslamového finále, asi bych omdlela. Vyžadovalo to spoustu boje a odříkání, abych tu teď mohla být,“ uvedla Američanka, která se vrátila na kurty po zranění teprve před dvěma měsíci.

Vandewegheová bez servisu a bez naděje

O poznání hladší průběh měl druhý semifinálový zápas. Na skvěle hrající Madison Keysovou nastoupila ranařka Coco Vandewegheová, přemožitelka světové jedničky Karolíny Plíškové. Proti české tenistce ji zdobilo vynikající podání a téměř nulová chybovost úderů. Ani jedno už ve čtvrtek ve své hře nenašla.

Zato světová patnáctka Keysová hrála skvělý tenis, stejně jako po všech šest dosavadních zápasů na turnaji. Vandewegheová v celém utkání nedala ani jedno eso a trápila se. Dvaadvacet nevynucených chyb proti devíti chybám Keysové působilo hrůzostrašně.

První set vyhrála Keysová 6:1, ten druhý 6:2. Žádné drama, za hodinku bylo hotovo a Keysová po vítězném esu se šťastným vyjeknutím vyskočila do vzduchu. U sítě se pak obě kamarádky objaly a společně se mohly radovat aspoň z toho, že vítězkou US Open bude Američanka.

„Cítím se naprosto úžasně,“ smála se Keysová od ucha k uchu. „Víte, jsou věci, o kterých, když vyrůstáte, sníte. A jedním z těch snů tu bylo sedět jako finalistka US Open.“

V sobotním finále, které rozhodne o nové držitelce grandslamového titulu, se Keysová střetne s další kamarádkou - Sloane Stephensovou. „Sloane znám od juniorek, hrávaly jsme spolu turnaje. Byly jsme spolu také součástí fedcupového týmu. Kdykoliv máme příležitost, snažíme se jít na večeři nebo se sejít,“ uvedla k vřelému vztahu, který se svou nadcházející soupeřkou má.