Těžké rozhodování. Murray nejspíš vynechá zbytek sezony

- Jan Vojkůvka

Zatímco ve Spojených státech vrcholí poslední grandslam této sezony, mužský tenis s největší pravděpodobností přichází pro zbytek roku o další hvězdné jméno. Brit Andy Murray se na sociálních sítích svěřil s tím, že kvůli zdravotním problémům s kyčlí bude muset nejspíš vynechat zbývající naplánované turnaje.

„Bohužel nemohu hrát na nadcházejících turnajích v Pekingu a Šanghaji,“ napsal Murray ve vzkazu fanouškům. „S největší pravděpodobností nebudu kvůli svému zranění kyčle, které mě trápí několik posledních měsíců, moci odehrát ani závěrečné podniky sezony ve Vídni a Paříži.“

Bývalá světová jednička se naposledy na dvorcích objevila během Wimbledonu. V All England Clubu začalo trápení btiského tenisty, který i kvůli bolestem nedokázal čelit náporu ve výborné formě hrajícího Sama Querreyho, s nímž vypadl v osmifinále. Od té doby se Murray usilovně, avšak marně, snaží své zranění doléčit.

„Za poslední týden jsem to konzultoval s mnoha odborníky na tuto problematiku, stejně jako se svým týmem, a rozhodli jsme se, že tento krok bude nejlepším řešením z dlouhodobého hlediska,“ uvedl Murray.

„Ačkoliv byl tento rok na kurtu frustrující z mnoha důvodů, jsem přesvědčený, že tato prodloužená doba na odpočinek a rehabilitaci mi pomůže v tom, abych opět dosáhl své nejlepší možné úrovně a v příští sezoně bojoval o grandslamové tituly,“ dodal Brit, jenž dle svých slov zahájí nový ročník v australském Brisbane.

Krok, k němuž se Murray odhodlal, zároveň znamená, že přijde o pozici v první desítce světa. Z minulé sezony totiž obhajuje tituly právě z Pekingu, Šanghaje, Vídně a Paříže, což je dohromady 3000 bodů. K tomu vynechá Turnaj mistrů, na němž také obhajuje loňský triumf. Ač londýnský vrchol sezony ve svém vzkazu nezmínil, pokud by skutečně vynechal zbývající čtyři naplánované turnaje, pak by se ani do Londýna nekvalifikoval.

Před Murraym předčasně ukončili sezonu Novak Djokovič, Stan Wawrinka a Kei Nišikori. Brit by tak byl čtvrtým hráčem z elitní světové desítky, který by nedokončil probíhající ročník.