US Open: Hlaváčková mezi čtyři nejlepší páry nepostoupila. Do finále jdou Keysová a Stephensová

- Jan Havlovic

Poslední grandslam letošní sezóny míří pomalu do svého finiše! Ve čtvrtek je na programu jedenáctý hrací den, během kterého jsme poznali kompletní obsazení finále ženské dvouhry. O titul se utkají Madison Keysová a Sloane Stephensová. Jedinou českou zástupkyní byla v průběhu čtvrtečního dne Andrea Hlaváčková, kterou čekala společně s Tímeou Babosovou dohrávka čtvrtfinálového duelu proti páru Mirzaová, Pcheng. Hlaváčková však své čtyři krajanky, jež do semifinále již prošly, nedoplnila.

Hlaváčková do semifinále neprošla
Andrea Hlaváčková rozehrála s Tímeou Babosovou svůj čtvrtfinálový duel čtyřhry již ve středu, avšak kvůli nepřizni počasí se musel jejich duel proti Mirzaové s Pcheng odložit za stavu 2:2 na čtvrtek. A i přes své šance se nakonec musely sklonit před uměním mírně favorizovaného páru Sania Mirzaová, Šuaj Pcheng.

 V utkání s indicko-čínským párem prohrály 6:7(5), 4:6 a výrazně je může mrzet, že nedoservírovaly první set. V něm se totiž v jedenáctém gemu dostaly k brejku a šly na servis, Mirzaová s Pcheng však předvedly okamžitý rebrejk a následně lépe zvládly tiebreak.

Ve druhém setu se česko-maďarský pár dostal pod ohromný tlak, prohrával už 2:5, ale zbraně nesložil. Hlaváčková s parťačkou ještě zabojovaly, snížily na 4:5 a odvrátily sedm mečbolů. Ten osmý, v desáté hře, však už Mirzaová s Pcheng využily.

„Byl to nevýrazný zápas. čekala jsem od soupeřek asi víc. Předvedly slušný standard,“ uvedla po utkání Hlaváčková. „Nám v rozhodujících momentech chybělo něco potvrdit nebo odehrát lépe. Takže to byl lepší průměrný výkon a nestačil. Na Šuaj jsem si věřila. Pomohlo mi, že ji znám a vím, co čekat, Předvedla velmi dobrý výkon, podržela svůj tým v hodně momentech. Je to jedna z nejlepších deblistek, s kterou jsem kdy hrála. Dneska bohužel byla na druhé straně.“

Semifinále dvouhry ovládla Keysová a Stephensová
Parádní americkou noc za sebou mají domácí fanoušci na Arthur Ashe Stadium. Obě semifinále přinesla souboj amerických tenistek. Nejprve Sloane Stephenosvá udolala ve třech setech (6:1, 0:6, 7:5) legendární Venus Williamsovou a poprvé v kariéře si tak zahraje finále grandslamu.

Ve stejné pozici bude i Madision Keysová, která si za 66 minut poradila s Coco Vandewegheovou ve dvou setech 6:1 a 6:2. Ve finále tak v sobotu nastoupí prátě proti Stephensové.

Semifinálovým zápasům jsme se věnovali v samostatném článku.

Kurt Arthura Ashe 
Noční část
1:00 Venus Williamsová (USA) [9] - Sloane Stephensová (USA) 1:6, 6:0, 5:7
2:30 Coco Vandewegheová (USA) [20] - Madison Keysová (USA) [15] 1:6, 2:6

Grandstand
Kontinen, Peers (FIN/AUS) [1] - Rojer, Tecau (NED/ROU) [12] 6:1, 6:7(5), 5:7
F.Lopéz, M.Lopéz (oba ESP) [11] - B.Bryan, M.Bryan (oba USA) [5] 3:6, 6:3, 6:4

Kurt č.17
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ [5] - Mirzaová, Pcheng (IND/CHN) [4] 6:7(5), 4:6
Ch. Čchan, Čang (TPE/CHN) - Hingisová, J. Čchan (SUI/TPE) [2] 2:6, 2:6