Nic z nebe samo nespadne, ví Plíšková. Na grandslamový titul si počká

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Svým způsobem je to obrovské zklamání, na druhou stranu i velká úleva. Karolína Plíšková si v New Yorku vyzkoušela nové výzvy, do kterých možná ještě úplně nedorostla. Ale postupně se k nim, i díky čtvrtfinálové porážce s Coco Vandewegheovou, blíží. „Všechno pro mě bylo nové. Jsem ráda, že mám turnaj za sebou a bude se mi hrát lépe,“ řekla Plíšková, která po víkendu přijde o post světové jedničky.

Na čele ji vystřídá Španělka Garbine Muguruzaová, což ale Plíškovou tolik netíží. „Já jsem si tohle nevybrala. Jestli budu první nebo druhá, to pro mě nehraje roli a nic se nemění,“ řekla česká tenistka. Možná to bude naopak pro Plíškovou jednodušší. V New Yorku nešlo přehlédnout, jak se proti ní snaží všechny soupeřky vytáhnout. Včetně té poslední – Coco Vandewegheové.

Rozjetá Američanka před svým publikem porazila Plíškovou ve dvou setech 7:6(4) a 6:3. „Hrála asi jeden z nejlepších zápasů, co jsme spolu měly. Já se nemohla odbrzdit, protože hrála vabank a vycházelo jí to. Neměla jsem kde zatlačit,“ smutnila Plíšková po neúspěšném čtvrtfinále.

Granslamový titul sice letos nezíská, nedočkavým fanouškům ale dává jasnou odpověď – trpělivost a dlouhodobou strategii, která dřív nebo později její sen promění ve skutečnost.

Skoro celý turnaj jste se nemohla odbrzdit, byl to i případ zápasu s Vandewegheovou?
Taková hráčka vás k tomu moc nepustí. Ona si věří celý turnaj a hraje lépe a lépe. Měla skvělý první i druhý servis a já byla pořád ta druhá. Neměla jsem kde zatlačit, protože hrála vabank. Určitě je schopná zahrát mnohem hůře.

Nalomil vás prohraný tiebreak v prvním setu?
Skoro pokaždé jsem s Coco hrála takhle vyrovnaně. A ta, která vyhrála tiebreak, většinou vyhrála i druhý set. Psychicky mi to moc nepřidalo. Navíc teď hrála asi jeden z nejlepších zápasů, co jsme spolu měly.

V první sadě jste ale měla setbol, který jste si sama zkazila. Nechtělo to víc přitlačit?
To asi chtělo, ale v takové chvíli to není lehké. Nečekala jsem, že return zahraju tak dobře a u forhendu jsem byla pozdě. Měla jsem míček na zemi a nemohla jsem do něj jít naplno. Ale bylo to chyba, kdybych tohle mohla vrátit, tak zahraju jinak.

Servis vám moc nepomáhal, čím to?
Neudělala jsem toho při servisu tolik špatně, jeden gem v každém setu jí ale returny hrozně sedly. Dívala jsem se na svoje procento servisu, zas tak nízké nebylo – přes šedesát procent. Jenže ona umí tlačit i proti prvnímu servisu.

Není tohle ale vaše pozice?
Na servisu je to rozdíl, ten má Coco rychlejší než já. Má podání jak chlap. Snažila jsem se chodit alespoň do toho druhého, jinak bych byla úplně v háji. Když se ale nepodaří servis mně, tak je problém. Coco má hroznou sílu a hned střílí zpátky.

Jaká zkušenost to pro vás letos v New Yorku byla?
Bylo to těžší v tom, že jsem jako jednička jela na grandslam, kde jsem ještě navíc obhajovala finále. Všechny holky jsou na vás najednou připravené a hrají lepší tenis než normálně. Znám to sama z loňska, kdy jsem šla na Serenu nebo Venus, které proti mně musely vyhrát. I proto jsem je porazila. Je to velký tlak a teď jsem ráda, že mám turnaj za sebou a bude se mi hrát lépe.

Trenér David Kotyza říkal, že si konečně ulevíte...
Asi to tak bude. Mně je fakt jedno, jestli jsem první nebo druhá na světě, nic to pro mě nemění. Možná je výhodné skončit sezonu jako jednička, jinak tam žádné extra výhody nejsou. Všichni ode mě čekali, že najednou budu vyhrávat každý zápas, ale nic z nebe samo nespadne.

Berete tedy minulé týdny spíš jako skvělou zkušeností než velké zklamání?
Nemůžu skákat do stropu, ale jsem ráda, že to mám celé za sebou. Poprvé jsem obhajovala finále. Věřím, že se mi na dalších grandslamech bude hrát lépe, když příští rok kromě Wimbledonu obhajuju všude alespoň čtvrtfinále. K tomu mi taková zkušenost pomůže.

Budete si na sebe postupně klást tlak, aby grandslamový titul přišel?
Šance budou pořád přibývat než ubývat. Podívejte na moje výsledky na grandslamech – jde to pořád nahoru. Věšet hlavu nebudu, titul jsem tady v rukou neměla. Je to tak vyrovnané, že má šanci vyhrát skoro každá hráčka od začátku turnaje. Já mám pořád víc zkušeností, zlepšuju se a beru to jako pozitivní zkušenost. Loni jsem do téhle doby nepřekročila třetí kolo grandslamu, pak jsem byla s klikou ve finále a všichni si mysleli, že budu teď grandslamy najednou vyhrávat. Tak to ale není.