Kouč Kvitové Vaněk: Pétě chybělo trochu štěstí, velká vítězství přijdou

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: S týmovými tričky a vytrvalými hlasivkami trenéři David Vydra a Jiří Vaněk pozorně sledovali každý zápas Petry Kvitové. Česká tenistka rostla se svými soupeřkami a nakonec předvedla parádní čtvrtfinálovou bitvu s Venus Williamsovou, kterou ztratila až v tiebreaku třetího setu. „V závěru chybělo Pétě trochu štěstí, ale taky nějaký odvážnější úder,“ řekl po zápase Jiří Vaněk. Výkony Kvitové ale podle něj budou dál stoupat.

Porazit jednu ze sester Williamsových doma na centrálním kurtu, to už musíte být opravdu v nejlepší formě. Petra Kvitová se jí v úterý výrazně přiblížila, chyběl ale kousek. „Péťa měla zápas ve svých rukách. Vedla 3:1 v prvním setu a pak to vzalo strašně rychlý sešup,“ litoval po zápase Vaněk, že Kvitová nevytěžila víc z úspěšného startu do zápasu.

I když Williamsová pak získala pět gemů v řadě a první set ovládla, Kvitovou to nesrazilo. Ve druhé sadě se dostala zpátky do zápasu a najednou byla lepší než Williamsová, která nejspíš čekala hladší průběh. „Vedla 3:0 ve druhém setu a odvracela brejkboly, což ji posilovalo,“ vyzdvihl Vaněk pět vyhraných míčků, které mohly Američance vrátit servis.

„Doufali jsme, že to Péťu trošku víc nakopne a začne hrát svoji odvážnější hru,“ říkal Vaněk. Možná právě to by bylo onou troškou, která ještě české tenistce na konci zápasu scházela. Třetí set byl naprosto vyrovnanou záležitostí. Kvitová měla brejk navíc, jenže ten bohužel smolně ztratila dvojchybou. V tiebreaku pak už Williamsová zahrála lépe a ovládla ho 7:2. 

„Pokaždé trefila bombu na střed, hrála svoje nejtvrdší servisy. Letěly okolo dvou set kilometrů jako u chlapů,“ komentoval výkon Američanky Vaněk. „Venus je občas schopná v koncovce něco pokazit. Teď ale musím vyseknout poklonu. Sestry Williamsovy se tady cítí mnohem lépe než na jiných turnajích. Hrát tu s nimi na centrálním kurtu je fakt těžké,“ uznal Vaněk.

Se čtvrtfinále US Open je ale kouč Kvitové po neslavných výsledcích na předchozích turnajích spokojený. „Petra se tady od návratu na kurty nejvíc přiblížila své bývalé hře. V závěru chyběla trocha štěstí a mohla asi zkusit i nějaký odvážnější úder, ale bojovala do posledního míče,“ pochválil svou svěřenkyni Vaněk.

Co dál? „Teď se musí Péťa s porážkou sama vyrovnat. Až se z toho vyspíme, řeknu jí: Pořád to v tobě je. Doufejme, že jí to bude motivovat k další práci, protože je to skvělá hráčka. A já myslím, že další velká vítězství má před sebou,“ uzavřel Vaněk.