Dobrá práce, Petro! Za pár dní si to snad řeknu, pravila zklamaná Kvitová

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Venus Williamsová byla několikrát zahnána do kouta a bez přetvářky si po zápase proti Petře Kvitové pořádně oddychla. „Všechno, čím si Petra prošla, je neskutečné. Bylo krásné ji vidět zase zářit,“ řekla na adresu české tenistky. Ta na chvíli skryla zklamání a s úsměvem pověděla: „Teď ne, ale za pár dní si určitě řeknu: Dobrá práce!“

Jak jinak tohle vystoupení brát než jako příslib do budoucna? Petra Kvitová předvedla na US Open pět parádních zápasů a byla dost blízko tomu, aby to v New Yorku dotáhla ještě dál. „Hodně blízko, ale taky hrozně daleko,“ řekla po čtvrtfinálové porážce 3:6, 6:3, 6:7(2).

Svým vystupováním v New Yorku si získala fanoušky. Byla uvolněná, smála se i během zápasů, občas dokonce i když se něco nepodařilo. Asi i proto nepřišlo na centrálním kurtu proti domácí Venus Williamsové obávané peklo. Publikum si tuhle českou blondýnku i díky jejímu těžkému příběhu oblíbilo.

Stejně jako Williamsová pak dvacet tisíc diváků vyprovodilo Kvitovou z US Open s uznáním a potleskem.

Vypadla jste tady ve čtvrtfinále, ale budete s tímhle výsledkem nakonec spokojená?
Za pár dnů si asi řeknu: Dobrá práce! Ale teď ještě ne. Byla jsem v létě šťastná, že jsem po návratu na kurty vyhrála turnaj v Birminghamu, jenže nejspíš to bylo moc brzy. A pak jsem od sebe čekala hodně, ukázala jsem to až právě tady v New Yorku.

Na konci třetího setu jste podávala famozně. Kdybyste před tím nepřišla o servis, asi by to dopadlo úplně jinak...
Samozřejmě mě mrzí dvojchyba, která mě stála servis. Chtěla jsem to ale Venus ztížit, protože se na moje druhé podání dobře stavěla a tlačila mě. Ale i potom jsem měla šance jí vzít servis za stavu 4:4 a 5:5. Ustála to. I v tiebreaku jsem měla příležitosti, ale ona zahrála skvěle.

Jaká byla Venus Williamsová soupeřka?
Za ty dvě a půl hodiny se snad ani trochu neunavila. Ke konci do mě víc šla a dávala údery po lajně. Je to prostě šampionka. Nedokážu si představit, že hraju tenis ve 37 letech jako ona. Může ještě vyhrát dost titulů. Vlastně doufám, že vyhraje i tady.

Na kurtu pak o vás hezky mluvila do mikrofonu. Jak ji vnímáte?
V šatně jsme se nikdy nebavily. Možná si o mně něco myslí, jenom mi to nikdy neřekla. Já ji respektuju jako velkou hráčku, která toho má hodně za sebou. Zápas byl super a kdybych vyhrála, taky bych jí taky vysekla poklonu.

Dodá vám sebevědomí to, co jste tady na US Open dokázala a byla schopná zahrát?
Já v to doufám. Nechtěla jsem se k tenisu vracet tím způsobem, že budu jenom „tak nějak“ hrát. Jsem ráda, že to ve mně pořád je a můžu hrát proti nejlepším soupeřkám. To je pro mě nejlepší zjištění.

Vypadala jste celý turnaj hodně uvolněně, co k tomu pomohlo?
Žila jsem v mojí uzavřené bublině, nejezdila jsem ve volných dnech na tenis, to mi pomohlo. Věděla jsem, že to tady bude těžké, ale nakonec jsem podruhé došla na US Open do čtvrtfinále. Začínám mít ten turnaj docela ráda. (úsměv)

Brala byste s takovou formou, aby byl další grandslam za pár týdnů?
Ráda bych si formu ještě udržela chvíli, ale teď neřeším, jestli to bude grandslam. Ten je přeci v lednu, to přijde cobydup. Teď mě čekají čtyři turnaje v Asii. Tam se mi většinou daří, takže se tam i docela těším.

Tady jste byla dva zápasy od finále, cítíte, že někdy příště máte i na to získat další grandslamový titul?
Grandslamovými tituly si nejsem jistá. I když tohle bylo čtvrtfinále, tak vyhrát grandslam je pro mě pořád strašně daleko.

Proč pochybujete, že by v budoucnosti to nejlepší nemělo přijít?
Nepochybuju, jsem spíš nohama na zemi a nelétám v oblacích. Vím, že je tam hodně práce, kterou musím odvést, abych se vrátila, jak bych chtěla. Nechci se extra přeceňovat.

Na čem potřebujete nejvíc pracovat?
Každopádně na servisu. Jirka s Davidem (trenéři Petry Kvitové, pozn.) si něco připraví a nenechají mě na holičkách. Za celou americkou šňůru bylo US Open určitě nejlepší a snad mi to pomůže po mentální stránce.

Co teď plánujete v Asii?
Už za týden odlétáme. Hraju Tokio, Wuhan, Peking a Tianjin. Je to dálka, ale já nehrála půl roku, takže v pohodě. Po takovém US Open to pro mě snad bude snazší. Sezona mi začíná, zatímco ostatním pomalu končí...