Brutální bitva se smutným koncem. Kvitová vypadla ve čtvrtfinále s Williamsovou

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Škoda, převeliká škoda. Petra Kvitová měla na centrálním kurtu hodně blízko k tomu, aby zaskočila Venus Williamsovou a senzačně postoupila do semifinále. Prala se o každý balonek, běhala po celém kurtu, Američanka z ní byla občas viditelně nešťastná. Kvitová srovnala sety na 1:1 a v tom rozhodujícím měla výhodu brejku. Zápas ale nedopodávala, Američanka se vzchopila a servis si zvala zpět. Rozhodl až tiebreak, který bohužel české tenistce hrubě nevyšel. Na US Open tak po porážce 3:6, 6:3 a 6:7(2) skončila před branami semifinále. Tam má šanci postoupit už jenom jediná Češka – Karolína Plíšková.

Co bude Petru Kvitovou po téhle bolestné porážce hlavně mrzet? Nejspíš se toho najde víc, ale na prvním místě samozřejmě rozhodující tiebreak, ve kterém od stavu 1:1 ztratila pět míčků v řadě, a bylo rozhodnuto. Do té doby byla ve třetím setu nejspíš lepší hráčkou. Přesvědčivě si na rozdíl od Williamsové držela podání a byla v laufu.

Samozřejmě až na jeden servis, který ztratila. A to byl nejspíš druhý rozhodující moment zápasu. Kvitová totiž zaskočenou Williamsovou za stavu 1:1 v rozhodující sadě brejkla a stačilo potom zápas dopodávat. Jenže v neskutečně vyrovnané a tvrdé bitvě bylo jasné, že odhodlaná Američanka se bude ještě prát.

Hned v následujícím gemu najednou Kvitová prohrávala 0:40, míček po míčku ale odvrátila tři brejkboly, mohutným křikem se motivovala a ujala se vedení 3:1.

Ten okamžik ale nakonec stejně přišel.

Při dalším podání Kvitové vytasila Williamsová neskutečný bekhend po lajně a Češka byla při dalším brejkbolu Američanky pod obrovským tlakem. V tu nejméně vhodnou chvíli pak přišla dvojchyba. 

Najednou to bylo 3:3 a všechno bylo opět otevřené. Zkroušená Williamsová byla zase na koni a čekalo se, že bude Kvitovou ohrožovat čím dál víc. Jenže tak tomu nebylo. I když česká tenistka musela pokaždé dorovnávat stav, vedla si skvěle – při gemu na 4:4 dokonce vytáhla tři esa.

Agresivně potom bojovala o každé podání Williamsové a byla jen dva míčky od toho, aby se znovu dostala do výhody jednoho gemu. Potom už by při servisu, který měla ve třetí sadě výtečný, zápas nejspíš dopodávala.

Kvitová si věřila a předváděla tenis světové úrovně včetně nádherného stopbalu v nejvypjatější chvíli za stavu 4:5. Ale i zkušená Američanka byla na druhé straně v ráži. I když měla při servisu komplikace, dotáhla zápas do rozhodujícího tiebreaku a v něm rozhodla.

Kvitová za stavu 1:1 poslala prohoz do těsného autu a pak se Williamsová rozjela. Pět balonků v řadě a pět mečbolů. Ten první si sama zkazila dvojchybou, ale při tom druhém už se dvacetitisícový dav na Arthur Ashe Stadium dočkal.

Zklamaná Kvitová se tak po skvělém boji musela poprvé po čtyřech vzájemných zápasech před Williamsovou sklonit. Zaslouží ale minimálně uznání za to, jak se po prvním prohraném setu (3:6) do zápasu vrátila. 

Williamsová ho vyhrála za 33 minut i přesto, že česká hráčka sebrala své soupeřce podání jako první a vedla už 3:1. Jenže Američanka s mohutnou podporou publika pak získala pět gemů v řadě. Byl to zkrátka zápas plný zvratů, snad jen druhý set ovládla bez výraznějšího dramatu Kvitová taktéž 6:3. Ustála i desetiminutovou přestávku, kdy se zatahovala střecha kvůli dešti. Na kurtu vysílala úsměvy směrem ke svému boxu i divákům.

O to víc celý smutný konec mrzí.

I tak tohle vystoupení zůstává jejím vyrovnaným maximem na newyorském grandslamu a velkým příslibem do budoucna.