Fognini zpytuje svědomí. Plakal jsem, udělal jsem nevysvětlitelnou hloupost, uvědomuje si

- Jan Vojkůvka

Pět dní uběhlo od excesu, který pořádně zahýbal tenisovým světem. Právě před pěti dny se Fabio Fognini dopustil vulgárního sexistického urážení umpirové rozhodčí Louise Enzgellové během utkání prvního kola se svým krajanem Stefanem Travagliou. Zatímco se hříšník vrátil do bezpečí Itálie a snaží se užít chvilky volna se svou ženou Flavií Pennettaovou a synem Federicem, kritika, jež se na něho snáší, ho doslova ničí.

Fognini přiznal v rozhovoru pro Sky Sports, nakolik lituje svého chování, kvůli němuž se z něho stal doslova vyvrhel společnosti. „Chci se všem omluvit, nejen umpirové rozhodčí. Té jsem se omluvil už v New Yorku, ale chci se omluvit také všem ostatním, kteří se mým chováním cítí poškozeni, zejména pak ženám. Nic proti nim nemám,“ říkal slabým hlasem italský bouřlivák, který si kvůli svému nevybíravému chování prochází náročným obdobím.

Kromě trestů, které zahrnují vyloučení z US Open, pokuty ve výši 24 tisíc dolarů a 63 tisíc dolarů, což je částka, kterou původně vyhrál na prize money, mu hrozí další sankce včetně obří pokuty až 250 000 dolarů a zákaz startů na grandslamech. Navíc se na jeho bedra snáší kritika prakticky z celého světa. Fanoušci, komentátoři, současní i bývalí tenisté. Pro všechny jsou excesy Fogniniho už neúsnosné.

„Doufám, že kromě ITF se bude celou záležitostí zabývat i ATP. Jeho chování nemá v tenise co dělat,“ uvedla kupříkladu Martina Navrátilová, legenda bílého sportu.

Spousta lidí se s jejím názorem ztotožňuje a ví to i Fognini, který si sype popel na hlavu. „Být označen za sexistu mě bolí,“ přiznává Ital. „Nejsem takový, není to pravda. Jsem otec, manžel, mám matku a sestru... Vždy jsem je miloval a respektoval. Je mi strašně líto, co jsem udělal,“ podotýká. „Přiznávám, že když jsem byl sám, tak jsem plakal. Oplakal jsem to, protože vím, že takový nejsem.“

„Chápu vážnost toho, co jsem udělal a jsem si vědom, jak vážné to bylo,“ říká. „Jsem připraven jít do tenisové nebo normální školy a říct dětem, co si myslím. To znamená říct jim, že to, co jsem udělal bylo špatné a už se to nikdy nestane,“ kaje se Fognini, který je známý tím, že pro ostré slovo nejde daleko a do konfliktů s rozhodčími nebo ostatními hráči se dostává často.

„Limituje mě to,“ uvědomuje si. „Pracuji sice s mentálním koučem a byli jsme na správné cestě, ale pak jsem udělal tuhle nevysvětlitelnou hloupost. Beru za to plnou zodpovědnost, vím, že jsem udělal špatnou věc a musím za to platit. Přijmu i další sankce a jsem připraven za ně zaplatit.“

Prohřeškem Fogniniho se kromě ITF zabývá také Italská tenisová federace a pokud by se zapojilo do vyšetřování také ATP, Italovi by hrozilo, že případným zákazem hraní na grandslamech by jeho tresty skončit zdaleka nemusely.