Pozor, přetlak! Nikdo nevidí, co se uvnitř nás děje, říkají české tenistky

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: To, co na Karolínu Plíškovou nakladlo okolí, pozice světové jedničky, média i ona sama srazilo její potenciál možná na polovinu. Až když ve třetím kole US Open díky obrovské vůli odvrátila mečbol a zápas vyhrála, silným výkřikem uvolnila mysl. V kolektivních sportech se tlak rozdělí mezi jednotlivé členy týmu, v tenise si ale musí všechno jeden člověk „vyžrat“ sám.

První světová jednička v dějinách České republiky, která ale nemá tuhle pozici vůbec jistou. Největší favoritka na titul z US Open, která ale ještě grandslamový titul nikdy nezískala. Každý zápas automaticky na Arthur Ashe Stadium – největší tenisovém stadionu světa. Spousta očekávání, možných pochyb a hlavně obrovského tlaku na jednu osobu – Karolínu Plíškovou.

Nejenom z rodného Česka. To by bylo možná jen tím nejmenším. Tenis je nejrozšířenějším ženským sportem na světě a první tenistka planety je proto pod obrovským drobnohledem. Oficiálními akcemi, které spíše introvertní Plíšková nemá moc ráda, to jenom začíná.

Pokračuje to očekáváním fanoušků po celém světě a vrcholí přímo na kurtu, kde je světová jednička v každém zápase lovena –  kdo proti ní hraje, může jenom zvítězit. A když ne, nic se neděje. „Možná jsem od sebe čekala až moc. Všechny holky proti mně najednou hrají líp,“ zvykala si Plíšková v New Yorku na nepoznanou pozici.

Ne nadarmo se občas říká, že ve sportu někdy vyhraje ten hloupější, protože zkrátka nad ničím tolik nepřemýšlí. V nezvykle vyrovnané špičce ženského tenistu tohle teď může platit několikanásobně.

To ale na přemýšlivou Karolínu Plíškovou nelze aplikovat. Svůj tenis v hlavě analyzuje do nejmenších detailů, většinu věcí si nechává pro sebe a pak má v hlavě trochu nepořádek, jak poznamenal její trenér Kotyza. Zatímco na kurtu nedává nic znát. A i když náhodou hodí raketou, celý úkon provede s kamennou tváří.

„Každý, kdo dosáhne na pozici světové jedničky, už nechce nic jiného než vyhrávat napořád,“ popisovala Lucie Šafářová, která sama na US Open obhajuje nejvyšší žebříčkové umístění v deblu. „Proti němu hraje někdo, kdo nemá co ztratit. To pak vyrovnává rozdíly. Kája se s tím pere statečně. Možná nehraje svůj tenis, ale zápasy zvládá,“ uznala na adresu své kamarádky.

Sama v kariéře zažila hodně, po čtrnácti letech na profesionálním okruhu už dokáže být celkem nad věcí. Okamžiky svazujícího stresu si ale sama zažila třeba při finále Fed Cupu v roce 2012. „To byl největší tlak v mém životě. V Praze před vyprodanou O2 arénou to byl obrovský stres,“ vzpomíná. „Před tím jsem v semifinále proti Rusku dvakrát prohrála a měla jsem pocit, že jsem týmu nic nepřinesla,“ vzpomínala na svízelnou situaci.

Nechuť k jídlu, bolesti břicha, depresivní stavy. To všechno v takhle vypjatých okamžicích nastává.

Ze Šafářové tehdy po nástupu před sedmnáct tisíc fanoušků v O2 aréně všechno spadlo. Dvě skvělé hráčky – Anu Ivanovičovou a Jelenu Jankovičovou – porazila ve dvou setech a zajistila Česku titul.

Dokázala se udržet na tenké hranici, kdy ji tlak ještě pořád motivoval. Na rozdíl od opačného pólu, kdy tlak a vlastní očekávání zatemní mysl a soustředěnost na tenis je pryč. „Někdy cítím, že všichni lidé okolo a média mě tlačí k tomu, abych hrála lépe. Někdy je to ale naopak. Pořád si snažím tenis hlavně užít, jak jen to je možné,“ říkala Plíšková před US Open.

Tuhle cestu našla po utrápeném vstupu do turnaje až v osmifinále, kdy smetla Jennifer Bradyovou 6:1 a 6:0. „Dokážu si představit, že Káju do té doby u nás v Česku kritizovali kvůli tomu, že vyhrává jenom na tři sety,“ řekla k výkonům Plíškové Lucie Hradecká. „Občas bych chtěla vidět ty velice chytré lidi. Jen ať si tam jdou stoupnout a předvedou se. Je hrozně jednoduché povídat z gauče s chipsy v ruce,“ pokračovala.

„Všichni vidí krásné pozlátko, ale co se děje uvnitř nás, jaká je za úspěchem dřina a náklady, nevidí nikdo. Je přeci výborné, že máme světovou jedničku. Měli bychom se toho chytit a snažit se Káju co nejvíc podpořit,“ dodala Hradecká.

„Já o sobě radši nečtu,“ řekla Šafářová.

„Články až po turnajích,“ navázala Andrea Hlaváčková.

„Před turnajem ani po něm. Jedu svoji práci naplno a jestli se to bude někomu líbit, nebo ne, to už není můj problém,“ doplnila zase Hradecká.

„Ale tlak si na sebe vždycky člověk naklade hlavně sám, pro Káju to musí být hrozně těžké ustát,“ navázala Hlaváčková.

Přes všechny útrapy je teď Karolína Plíšková ve čtvrtfinále US Open, kde bude hrát znovu na centrálním kurtu a podruhé za sebou proti domácí Američance. „Věřím si na ni,“ pronesla před zápasem Coco Vandewegheová. Ještě aby ne, když proti Plíškové nemůže nic ztratit. Jak si světová jednička poradí s dalším přílivem tlaku, uvidíme ve středu.