Navrátil oznámil nominaci pro baráž v Nizozemsku, nováčkem v týmu je Jebavý

- Filip Lefenda

Čeští tenisté budou ve dnech 15. až 17. září bojovat v baráži o setrvání v elitní Světové skupině ve složení Jiří Veselý, Adam Pavlásek, Lukáš Rosol a Roman Jebavý. „Do Holandska pojede velice silný tým,“ pochvaluje si sestavený reprezentační výběr nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, který bude mít kromě absentujícího Berdycha k dispozici v současnosti další tři žebříčkově nejlépe postavené singlisty.

Nováčkem v týmu je Roman Jebavý, který letos vyhrál první turnaj na okruhu ATP a v sedmadvaceti letech se vypracoval v nejlepšího českého deblistu. „V poslední době hraje ve čtyřhře velice dobře, navíc po boku Jiřího Veselého. V Davis Cupu ale odehrál dobré debly i Adam Pavlásek, který nikdy nezklamal. Možností je tedy více,“ připouští Navrátil, že o složení páru ještě jasno nemá. Ve hře je s blížícím se závěrem náročné sezóny rozložení sil.

„Může se stát, že Jiří Veselý s Lukášem Rosolem budou hrát dvouhry, a Adama Pavláska s Romanem Jebavým necháme hrát popřípadě čtyřhru,“ vysvětluje, že variant je v tuto chvíli více. „Musíme počítat s tím, že Holandsko má velice silnou čtyřhru,“ ví dobře o kvalitách deblového specialisty Rojera, který by měl nastoupit po boku Haaseho.

Kudy by mohla vést přes Nizozemsko cesta k záchraně? „Budou mít výhodu domácího prostředí, mohli si zvolit povrch – antuku. Nicméně si myslím, že zrovna antuka by měla jak Jirkovi Veselému, tak i Lukáši Rosolovi a Adamu Pavláskovi sedět. Jsou to hráči, kteří na ní vyrůstali a zaznamenali na ní dobré výsledky,“ nevidí ve volbě pomalejšího povrchu žádný větší problém šedesátiletý Navrátil.

Holanďané, kteří v šesti vzájemných soubojích s našimi tenisty uspěli jen jedinkrát, při volbě povrchu počítali s tím, že do Haagu přicestuje i Tomáš Berdych. „Věděli, že Tomáš bude pět týdnů na betonech a antuku má z povrchů rád nejméně. Ale hráči, které nyní v týmu máme, jsou antukáři,“ komentuje Navrátil paradoxní situaci, která se nakonec může domácím vymstít.

Nominace soupeře není zatím známa, šéf českého celku ale počítá s tím, že oporou výběru bude Robin Haase, aktuálně 36. hráč světa. Šanci tak vidí hlavně skrze domácí dvojku. „De Bakker hraje v poslední době pouze turnaje Futures. Sice je vyhrává, ale jsou to podniky nejnižší kategorie. Možná tam dají zkušeného Sijslinga, ale ten v poslední době nehrál, byl zraněný,“ zamýšlí se nad tím, kdo proti jeho chlapcům vlastně nastoupí.

„Cesta by ale určitě měla vést přes druhého hráče a pokusit se alespoň jednou porazit i Haaseho, na kterém budou otěže,“ má jasný plán. Zda se stane realitou, ukáže až čas.

Čeští hráči mají nicméně s těžkými duely řadu zkušeností a dokáží ve správný čas příkladně zabojovat. „Hráči jsou v týmu dlouho, výsledků už za sebou mají opravdu dost. Některé zápasy samozřejmě prohráli, v jiných ale byli oporami. Speciálně Lukáš Rosol nám hodně pomohl v Německu, kde jsme loni přešli v prvním kole přes silného soupeře,“ připomněl překvapivě hladké třísetové vítězství svého svěřence nad Alexanderem Zverevem, současnou světovou šestkou. „Jirka Veselý zase podržel utkání v Indii,“ podotkl.

„Hráči budou vědět, že nemají co ztratit. Hrát bez Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka, který je po operaci zad, bude těžké. Taková situace ještě nenastala, o to větší šanci budou mít porvat se o vítězství oni. Jsou to mladí hráči a doufám, že budou chtít Světovou skupinu zachránit a udělají pro to všechno,“ věří v kvalitu a bojovnost nominovaných.

Jaroslav Navrátil se vrací s českou reprezentací na místo, kde v roce 2006 v pozici kapitána začínal. „Tehdy jsme v Nizozemsku vyhráli 4:1,“ pamatuje si velmi dobře. „Byl bych rád, kdybychom uspěli i po jedenácti letech v tomto jednom z nejtěžších utkání,“ přeje si. „Budeme se všichni snažit udělat vše pro to, aby Česká republika nesestoupila,“ slibuje muž, který v letech 2012 a 2013 s českými tenisty dvakrát v týmové soutěži triumfoval.