US Open: Kvitová těsně prohrála s Williamsovou, Hradecká se Siniakovou postupují bez ztráty setu

- Filip Lefenda

Petře Kvitové nakonec vysněné semifinále na US Open nevyšlo. Proti domácí favoritce Venus Williamsové to byla ale tvrdá bitva až do konce. Česká tenistka nakonec prohrála 3:6, 6:3 a 6:7(2) a s turnajem se bohužel loučí. Své čtvrtfinále mají za sebou také deblistky Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou, které ve dvou setech porazily slovinsko-španělský pár Klepačovou, Martinezovou Sanchezovou.

Kvitová po těsné bitvě s Williamsovou prohrála rozhodující tiebreak
Očekávané čtvrtfinále na Arthur Ashe Stadium začala lépe Petra Kvitová, která jako první sebrala soupeřce podání a následně vedla 3:1 v prvním setu. Williamsová podporovaná dvacetitisícovým davem se ale vzchopila a následně vyhrála pět gemů v řadě, celý set tedy 6:3.

Stejným poměrem ale zvládla Kvitová odpovědět v tom druhém. Za stavu 3:0 se nad centrálním kurtem zatáhla střecha a nastala pauza, i po ní hrála česká tenistka skvěle a srovnala stav zápasu. V rozhodujícím setu pak za stavu 1:1 získala podání Williamsové a měla dobrou příležitost celé utkání dopodávat.

Bohužel jeden gem jí nevyšel podle představ a Američanka si vzala podání zpět. V rozhodujícím tiebreaku našla Williamosvá lepší formu a za stavu 6:1 měla pět mečbolů. Po dvojchybě už druhý z nich využila a mohla slavit. Petra Kvitová se naopak s turnajem po porážce 3:6, 6:3 a 6:7(2) loučí.

Hradecká se Siniakovou prošly do semifinále!

Skvělé výkony sedmých nasazených Lucie Hradecké a Kateřiny Siniakové na US Open pokračují! Letos sestavený pár vyrovnal svůj nejlepší grandslamový výsledek z Paříže, když v New Yorku postoupil už do semifinále.

Ve čtvrtfinále si Hradecká se Siniakovou poradily s turnajovými čtrnáctkami Klepačovou a Martinezovou Sánchezovou po setech 7:6(2), 6:3. Slovinsko-španělský pár sice v prvním setu vedl 4:3 s výhodou brejku, ale české tenistky dokázaly okamžitě své zaváhání ze sedmé hry napravit a po dovedení sady do tiebreaku pevně převzaly tempo zápasu. Po hladké výhře 7:2 ve zkrácené hře byly i ve druhé sadě lepší. Brejk z prvního gemu sice neudržely a vedení ztratily, ovšem od stavu 2:3 vyhrály čtyři gemy v řadě.

„S Martínezovou to je hrozně těžké. Ona je zajímavá hráčka,“ hodnotila po utkání Siniaková. „Vypadá to, že jí balonek neletí, že hraje pomalu, ale dobře čte hru a je těžké s tím něco udělat. Taktiku jsme měly, ale na kurtu to pak bylo úplně jiné. Stačily jsme zareagovat a jsem ráda, že jsme vyhrály.“

Hradecká se Siniakovou tak pokračují nadále americkým grandslamem bez ztráty setu a o postup do finále se střetnou s vítězkami zápasu Šafářová, Strýcová - Dabrowská, Xu. „Bylo by super, kdybychom hrály v semifinále proti Češkám. Protože by to znamenalo, že jeden český tým bude ve finále. Když to bude Lucka s Bárou, tak budeme chtít vyhrát naší aktivní hrou,“ vyřkla přání Siniaková.

Carreno-Busta je poprvé v semifinále grandslamu
Životního úspěchu dosáhl ve Flushing Meadows Španěl Pablo Carreno-Busta, jenž ve čtvrtfinále zdolal za dvě hodiny hry Argentince Diega Schwartzmana po setech 6:4, 6:4, 6:2.

Španěl měl utkání pevně pod kontrolou, ve všech třech setech se hned v prvních gemech dostal k brejku a mírnými problémy si prošel jen ve druhé sadě, v níž o výhodu přišel a za stavu 4:4 musel odvracet hned tři brejkboly. Schwartzmana však ani jednou do vedení nepustil a poprvé v kariéře si zahraje v semifinále grandslamového turnaje. Jeho dosavadním maximem bylo čtvrtfinále z letošního French Open.

Junior Macháč končí ve druhém kole
Šestnáctiletý Tomáš Macháč se loučí s juniorskou dvouhrou ve druhém kole, když prohrál 3:6, 0:6 s domácím Samem Rifficem. „V prvním setu jsem se s ním držel, za stavu 3:3 jsem měl brejkbol, ale to mi nevyšlo. Ve druhém setu už jsem fyzicky odpadl, to byl ještě následek předešlého třísetového zápasu. A on hrál skvěle, neměl jsem proti němu šanci a jenom jsem sbíral balonky,“ uvedl Macháč.

Český tenista na US Open poprvé postoupil do druhého kola, když na předchozích dvou grandslamech skončil vždy hned po prvním utkání. Přesto po zápasu s Rifficem v něm je i určitá dávka zklamání. „S jedním vyhraným kolem asi budu po návratu domů spokojený, ale nečekal jsem, že tenhle zápas bude tak rychlý. Chtěl jsem víc,“ podotkl. „Musím zapracovat na fyzičce, abych mohl vydržet hrát tři hodiny pořád stejně. Určitě je taky potřeba zlepšit rychlost a výšku servisu. Během zimní přípravy budu čtrnáct dnů dělat jenom kondici.“

Porážku následně musel překousnout i v soutěži čtyřhry, kde společně s Rusem Skatovem ve třech setech prohráli argentinsko-brazilské dvojici Baez, Wild.

Kurt Arthura Ashe
Denní část
Pablo Carreno Busta (ESP, 12) – Diego Schwartzman (ARG, 29) 6:4, 6:4, 6:2
Sloane Stephensová (USA) – Anastasija Sevastovová (LAT, 16) 6:3, 3:6, 7:6(4)
Noční část
Venus Williamsová (USA, 9) – PETRA KVITOVÁ (13) 6:3, 3:6, 7:6 (2)
Sam Querrey (USA, 17) – Kevin Anderson (RSA, 28) 6:7 (5), 7:6 (9) 3:6, 6:7 (7)

Kurt Louise Armstronga
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Monroe (USA), Smith (AUS) 6:3, 6:4
F. Lopez, M. Lopez (oba ESP) – Haase, Middelkoop (oba NED) 6:4, 7:5
HRADECKÁ, Matkowski (POL) – An. Rodionovová (AUS), Marach (AUT) 7:5, 4:6, 8:10
Hingisová (SUI), J. Murray (GBR) – Spearsová (USA), Cabal (COL) 6:3, 2:6, 10:8

Grandstand
Klepačová (SLO), Martínezová Sanchezová (ESP) – HRADECKÁ, SINIAKOVÁ 6:7(2), 3:6
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – Rojer (NED), Tecau (ROU) 1:6, 2:6
B. Bryan, M. Bryan (oba USA) – Benneteau, Roger-Vasselin (oba FRA) 6:3, 7:5
Babosová (HUN), Soares (BRA) – Vandewegheová (USA), Tecau (ROU) 6:4, 1:6, 8:10

Kurt 6
TOMÁŠ MACHÁČ – Sam Riffice (USA) 3:6, 0:6
MACHÁČ, Skatov (RUS) – Baez (ARG), Wild (BRA) 4:6, 6:4, 10:12

Kurt 12
Horie, Šimizu (oba JPN) – Rodionov, VRBENSKÝ 6:1, 7:5