Doufám, že na Wimbledon dorazím v dobré formě, věří po triumfu v Nottinghamu Karolína Plíšková

- Filip Lefenda

To, co se čtyřiadvacetileté Karolíně Plíškové nepodařilo před rokem proti Němce Angelique Kerberové, dokázala Češka na travnatém turnaji v Nottinghamu v letošní sezóně. Ve finále se tentokrát utkala s Američankou Alison Riskeovou, 89. hráčkou světa, kterou zdolala po těžké bitvě 7:6 a 7:5. Vítězstvím si rodačka z Loun zajistila první letošní a celkově pátý titul z okruhu WTA.

S Riskeovou měla Plíšková před duelem pozitivní bilanci 2-1 na zápasy. Tyto výhry a porážka se však rodily v sezónách 2012 a 2013 a k dalšímu střetnutí tak došlo po dlouhých třech letech. Navíc na trávě, kde spolu nehrály, a kde měla Riskeová v této sezoně úchvatnou bilanci 9-0 s titulem z ITF v Eastbourne.

Začátek střetnutí se oproti původnímu plánu o necelé dvě hodiny vinou deště zpozdil. Karolína se dostala do rychlého vedení a za stavu 3:1 měla turnajová jednička brejkbol, jehož proměnění by ji výrazně přiblížilo k zisku prvního setu. Tak se ale nestalo, místo toho byli diváci svědky prvosetového dramatu. Riskeová získala tři hry v řadě a otočila skóre ve svůj prospěch. Za stavu 4:5 pak Plíšková podávala na udržení se v první sadě, což se jí málem nepovedlo. Všechny tři setboly své soupeřky ale naštěstí odvrátila. Ve zkrácené hře pak vedla Češka 3:1, poté ale prohrála čtyři výměny v řadě. Favoritka ovšem ukázala výbornou psychickou odolnost a nakonec dovedla úvodní dějství po výsledku 10:8 do zdárného konce.

Druhý set nabídl první krádež servisu v páté hře, z brejku se radovala Američanka. Ta jej následně bez problémů potvrdila, o dvě hry později o servis ale snadno přišla a stav byl tak nerozhodný 4:4. Karolína posléze opět ztratila podání, aby se ihned prezentovala rebrejkem. Za stavu 5:5 rodačka z Loun odvrátila brejkbol a šla na příjem za vedení 6:5. Na returnu Plíšková využila hned první mečbol a zajistila si svůj premiérový letošní titul z okruhu WTA.

Po utkání, ve kterém nastřádala celkem čtrnáct es, ocenila Plíšková sportovně výkon své soupeřky. „Myslím, že Alison dnes hrála možná lépe než já. Bylo to o několika míčích, které jsem uhrála. Cítím se hrozně unavená, ale zároveň šťastná,“ uvedla majitelka teď už pěti singlových titulů z okruhu WTA. „Očekávala jsem velmi těžkou bitvu. Riskeová hraje nejlépe na trávě, proto to bylo složité. Já jsem tady taky v minulosti hrávala turnaje ITF, tento tenisový klub znám velmi dobře. Vracím se sem ráda a celý týden jsem se zde cítila výtečně,“ přiznala Plíšková, jenž ostartovala travnatou část sezóny ve velkém stylu. „Je to výborná příprava na Wimbledon a doufám, že na něj dorazím v dobré formě,“ přála si na závěr pozápasového interview.