Další čtvrtfinalistky! Hradecká se Siniakovou jsou v New Yorku bez ztráty setu už ve čtvrtfinále

- Filip Lefenda

Českým teniskám se daří také ve čtyřhře. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou neztratily ani ve třetím duelu na US Open sadu a jsou po vítězství nad nasazenými jedenáctkami už ve čtvrtfinále. Zkušený nizozemsko-švédský pár Kiki Bertensová, Johanna Larssonová porazily přesvědčivě 6:1, 6:3 a v příštím kole mohou narazit na ruské turnajové jedničky Makarovovou s Vesninovou.

Začátek měla česká děvčata jako z říše snů. Hned v úvodním gemu se po skvělém returnu Hradecké zrodil brejk, který byl následně bez komplikací stvrzen. Ve třetí hře měly Češky další dvě možnosti na prolomení servisu, nasazené jedenáctky ale tentokrát obstály. Jak ale čas ukázal, nebylo jim to příliš platné.

Hradecká se Siniakovou byly totiž na svém podání suverénní. Za celou úvodní sadu ztratily při servisu jen tři míče a vědět o sobě dávaly v dalším průběhu i na příjmu. Právě na něm braly pátou i sedmou hru a dovedly tak sadu číslo jedna k výsledku 6:1.

Úžasný byl z pohledu turnajových sedmiček i start do druhého dějství. Nejprve přišla rutina na podání, poté „lup“ na returnu. A také ten byl vzápětí potvrzen dalším servisem. Češky vedly 3:0 a byly jednou nohou v grandslamovém čtvrtfinále.

Soupeřky poté dokázaly opakovaně snížit na rozdíl dvou her, zejména v šesté hře se ovšem nadřely, když v maratónském gemu odvracely i dva brejkboly. To Hradecká se Siniakovou řešily za celý duel na podání jen jedinou brejkovou hrozbu, a to až v posledním gemu střetnutí. Nejprve měly Češky při servisu Hradecké tři mečboly, ty ale nevyužily. Poté přišla ona zmíněná možnost protivnic, Bertensová ale naštěstí netrefila return. A tak hra pokračovala a s ní i další příval šancí na její ukončení. Favoritky ještě v dalších dvou případech neuspěly, šestý mečbol už ale přinesl štěstí.

„Vstoupily jsme do zápasu dobře a hned jsme je brejkly. Vytvořily jsme na ně výborný tlak a ony musely hodně přidat, aby nám stačily,“ pochvalovala si výkon Siniaková, mladší z obou Češek. „Zkomplikovaly jsme si to tím, že jsme ve druhém setu nevyužily brejk na 5:1. Tím se trochu dostaly zpátky, ale byl to od nás dobrý zápas. Po celé utkání musely přemýšlet, jestli budeme přebíhat, nebo jestli zůstaneme na lajně. V tom jsme jim nedaly vydechnout. Od začátku do konce jsme byly lepší.“

Premiérové společné US Open tak zatím oběma hráčkám vychází na výbornou. Na jména soupeřek, s nimiž svedou ve čtvrtfinále souboj o vyrovnání svého dosavadního grandslamového maxima, si ještě musejí počkat. S velkou pravděpodobností se ale bude jednat o ruské nasazené jedničky Makarovovou a Vesninovou, které budou v dnešním souboji s Klepačovou ze Slovinska a Španělkou Martínezovou Sanchezovou velkými favoritkami.