Rychlovka! Plíšková ztratila s Bradyovou jediný gem a zahraje si o semifinále US Open

- Filip Lefenda

To byla jízda! Zatímco v posledním utkání vydřela Karolína Plíšková postup přes Číňanku Čang až po velkém boji ve třech setech, v osmifinále neměla s domácí soupeřkou nejmenšího slitování. Přemožitelce krajanky Strýcové Jennifer Bradyové povolila v prvním setu pouhý jeden gem, ve druhém protivnici vyprovodila z kurtu dokonce kanárem! To vše za pouhých 46 minut.

Začátek utkání proti Bradyové byl diametrálně odlišný od toho posledního proti Číňance Čang. Plíšková měla hned v prvním gemu dva brejkboly, a ačkoliv soupeřka první vítězným úderem odvrátila, při druhém zahrála nevynucenou chybu z forhendové strany a vedení tak šlo na stranu favoritky. Ta čelila v dalším gemu rovněž dvěma možnostem protivnice, s oběma si ale poradila a navýšila náskok na dvě hry.

A ten nadále rostl. Ve třetí hře se světová jednička dostala na příjmu do vedení 40:15 a výborným returnem dostala soupeřku pod tlak. Ta následně zahrála vysoký míč na síť, kde si Plíšková došla pro další winner. Brejk posléze potvrdila čistou hrou a vedla už 4:0.

Podání mohla krást také v pátém gemu, stav 40:15 na returnu ale tentokrát v jeho zisk nezužitkovala. Nedá se však říci, že by dílčí úspěch Američanku nějak nakopl. Při dalším servisu soupeřky uhrála jen fiftýn a naprosto stejně si vedla při vlastním podání v sedmé hře. Češka tak brala úvodní sadu za 27 minut pohodlně poměrem 6:1.

Spanilá cesta za postupem mezi nejlepší osmičku pokračovala v případě Karolíny Plíškové také ve druhém dějství. Favoritka brala bez potíží první gem, v tom dalším prolomila vítězným úderem po lajně podání Bradyové. Míče se posléze přesunuly na druhou stranu kurtu a Karolíně je stačilo uvést do hry jen čtyřikrát – zaznamenala totiž čistou hru.

Zisk gemu bez ztráty fiftýnu byl k vidění i v následujících minutách, loňská finalistka byla nekompromisní také na příjmu. A když poté navýšila stav na 5:0, ve vzduchu visel kanár…

Domácí tenistka v tu chvíli tušila, že na postup do čtvrtfinále to nebude, a tak chtěla odvrátit alespoň ostudu. A začala dobře, když si došla pro dva gemboly. Jenže další čtyři výměny patřily Plíškové, která stav poslední hry otočila ve svůj prospěch a zakončila duel, jenž trval pouhopouhých 46 minut, razantním úderem, po němž soupeřka definitivně kapitulovala. 

„Pozitivní bylo skoro všechno. Úplně jsem nestihla udělat nic špatně, tím že to bylo takhle rychlé. Kromě jednoho gemu, v kterém jsem vedla 40:15, tak jsem neprohrála žádný. Největší plus bylo, že jsem hrála fakt agresivně,“ pochvalovala si zasloužená vítězka. „Od začátku to pěkně plynulo, ona nehrála moc dobře a mně vycházelo skoro všechno. Servis i returny jsem měla skvělé. Měla jsme v hlavě, že do toho půjde a já nebudu vzadu někde běhat a vracet. To byl největší posun.“

V dalším kole se Plíšková může střetnout s Lucií Šafářovou, která si dnes o postup zahraje rovněž s domácí soupeřkou, a sice CoCo Vandewegheovou.