US Open: Plíšková ztratila jediný gem, ve čtvrtfinále jsou také další dva české páry

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Světová jednička Karolína Plíšková se v pondělí předvedla v plné parádě. Domácí Bradyovou smetla 6:1, 6:0 a hladce postoupila do čtvrtfinále. V tom si s Lucií Šafářovou bohužel nezahraje. Češka, která s Američankou Vandewegheovou uspěla v předchozích třech vzájemných zápasech, tentokrát padla ve dvou sadách. Ve čtyřhře se radují z postupu Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou, třísetové drama zvládla také Andrea Hlaváčková. Neskutečný obrat převedl Juan Martín Del Potro, který se zvedl ze stavu 0:2 na sety a Rakušana Thiema dokázal ještě porazit. Ve čtvrtfinále půjde na Federera.

Plíšková povolila Bradyové jen jediný gem
To byla jízda! Zatímco v posledním utkání vydřela Karolína Plíšková (1.) postup přes Číňanku Čang až po velkém boji ve třech setech, v osmifinále neměla s domácí soupeřkou nejmenšího slitování. Přemožitelce krajanky Strýcové Jennifer Bradyové (91.) povolila v prvním setu pouhý jeden gem, ve druhém protivnici vyprovodila z kurtu dokonce kanárem! To vše za pouhých 46 minut.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku

Šafářová vypadla s Vandewegheovou
Singlová pouť Lucie Šafářové (37.) závěrečným letošním grandslamem je u konce. Třicetiletá Češka v pondělí nestačila na domácí CoCo Vandewegheovou (22.), kterou v předchozích třech případech zvládla porazit. Se sebevědomou Američankou prohrála první sadu 4:6, když jediný brejk přišel až v posledním desátém gemu.

Ve druhé sadě prolomila Češka v páté hře poprvé servis soupeřky, brejk ale nepotvrdila. Rozhodnout tak musela až zkrácená hra. V té vedla Šafářová 2:1, poté už ale neuhrála ani míč. V New Yorku tak bude Lucie pokračovat už jen v ženské čtyřhře, v níž obhajuje loňský triumf. 

„Nevyšlo to podle mých představ. Coco výborně servírovala, hlavně její druhý servis mi dělal problémy. I na moje brejkboly dobře zapodávala, dostala jsem míček pod nohy a do žádné vyložené šance jsem se nedostala. I když v prvním setu jsem měla brejkbol skoro na každý její servis. Byl to velice vyrovnaný zápas, ale bohužel byla o kousek lepší. Pro mě to bylo dobré US Open, vyhrála jsem tři slušné zápasy a snad se příští rok vrátím ještě silnější,“ přeje si Šafářová.

Drobnou náplastí jí může být alespoň fakt, že díky překvapivé porážce ruského páru Makarovová, Vesninová má po dnešku jistotu, že i po konci newyorského grandslamu zůstane na první příčce deblového pořadí.

Hradecká se Siniakovou postupují opět bez ztráty setu
Českým teniskám se daří také ve čtyřhře. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou neztratily ani ve třetím duelu na US Open sadu a jsou po vítězství nad nasazenými jedenáctkami už ve čtvrtfinále. Zkušený nizozemsko-švédský pár Kiki Bertensová, Johanna Larssonová porazily přesvědčivě 6:1, 6:3 a v příštím kole narazí na Slovinku Klepačovou a Španělku Martínezovou Sanchezovou, přemožitelky ruských nasazených jedniček Makarovové s Vesninovou.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Hlaváčková s Babosovou zvládly třísetové drama
Hodně divoký zápas mají za sebou Andrea Hlaváčková se svou maďarskou deblovou parťačkou Timeou Babosovou. Obě jmenované se v osmifinále ženské čtyřhry na US Open utkaly s párem Sie, Niculescuová a nic dlouhou dobu nenasvědčovalo dramatu. Favoritky, které na turnaji plní roli pátých nasazených, vyhrály první set 6:2 a ve druhém vedly 5:3. Duel ale skončil o poznání později, než se v tu chvíli zdálo.

Soupeřky totiž nakonec druhou sady braly skrze zkrácenou hru, v níž Hlaváčková s Babosovou uhrály jediný míč, a ve třetím dějství vedly už 4:0. Poté ale předvedly pro změnu skvělý obrat Hlaváčková s Babosovou, když nakonec celý set dotáhly do dalšího tiebreaku, jenž získaly nejtěsnějším možným rozdílem 7:5. V dalším kole se tak můžou těšit na nasazené čtyřky Mirzaovou s Pcheng.

„Musím na masáž. Dvě a tři čtvrtině hodiny v deblu a ještě v takovém vedru se na mně podepsaly,“ vydechovala po zápase Hlaváčková. „Tím, že jsme utkání neuzavřely ve druhém setu, se to hodně protáhlo. Tak to ale bývá. Podařilo se jim uhrát pár míčů a pak neuvěřitelně ovládly šest ze sedmi následujících gemů. Hrály neskutečně, najednou byly všude a my jsme byly pokaždé ty druhé,“ popisovala česká tenistka těžké chvilky na přelomu druhého a třetího setu. 

Soupeřky vedly v rozhodující sadě už 4:0, pak se ale konal obrat na druhé straně. „Taky se jim to nepovedlo dohrát stejně jako před tím nám. Zrovna jsem si při tom vzpomněla, jak jsme jednou s Luckou Hradeckou otočily zápas ze stavu 1:5 ve třetím setu. Tak jsem si řekla, že to asi půjde i teď,“ smála se pak po zápase šťastná Hlaváčková.

Del Potro předvedl nádherný obrat a s Federem zavzpomíná na finále z roku 2009 
Světová šestka Dominic Thiem byla velice blízko tomu, aby na US Open vyřadila Argentince Juana Martína Del Potra. Rakušan vedl na stadionu Grandstand už 2:0 na sety a Del Potro do té doby uhrál pouhé tři gemy. Následně se ale s obrovskou podporou publika a možná i tisícovek argentinských fanoušků vzchopil, třetí set ovládl 6:1 a čtvrtou sadu v tiebreaku.

V rozhodujícím pátém setu si Del Potro počkal na brejk až do posledního gemu, což zároveň znamenalo i mečbol. Nervozní Thiem celý zápas ukončil dvojchybou a Del Potro propukl v obrovskou radost. Ve čtvrtfinále narazí na Rogera Federera, který paralelně na centrálním kurtu porazil Němce Kohlschreibera 3:0 na sety.

Del Potro a Federer se na US Open utkali ve finále roku 2009. Tehdy se v pětisetové bitvě radoval argentinksý tenista. Byl to jeho první a zatím jediný grandslamový titul.

Kurt Arthura Ashe
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Jennifer Bradyová (USA) 6:1, 6:0
Rafael Nadal (ESP) - Alexandr Dolgopolov (UKR) 6:2, 6:4, 6:1
Coco Vandewegheová (USA) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 6:4, 7:6(2)
Noční část
Roger Federer (SUI) - Philipp Kohlschreiber (GER) 6:4, 6:2, 7:5
Elina Svitolinová (UKR) - Madison Keysová (USA) 6:7(2), 6:1, 4:6

Kurt Louise Armstronga
Darcis (BEL), Sela (ISR) - Haase, Middelkoop (NED) 6:7(2), 3:6
David Goffin (BEL) - Andrej Rubljov (RUS) 5:7, 6:7(5), 3:6
Darja Kasatkinová (RUS) - Kaia Kanepiová (EST) 4:6, 4:6
J. Murray (GBR), Soares (BRA) - Lindstedt (SWE), Thompson (AUS) 6:3, 6:4

Grandstand
Kontinen (FIN), Peers (AUS) - Cabal (COL), L. Mayer (ARG) 6:3, 6:4
B. Bryan (USA), M. Bryan (USA) - Marach (AUT), Pavič (CRO) 4:6, 6:3, 6:4
Juan Martin Del Potro (ARG) - Dominic Thiem (AUT) 1:6, 2:6, 6:1, 7:6(1), 6:4

Kurt č. 17
Bertensová (NED), Larssonová (SWE) - HRADECKÁ, SINIAKOVÁ 1:6, 3:6
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ - Sie (TPE), Niculescuová (ROU) 6:2, 6:7(1), 7:6(5)
Chardy, Martin (FRA) - F. Lopez, M. Lopez (ESP) 4:6, 6:7(5)
Dabrowská (CAN), Bopanna (IND) - Ch. Čchan (TPE), Venus (NZL) 6:4, 3:6, [8:10]

Kurt č. 5
Makarovová, Vesninová (RUS) - Klepačová (SLO), Martínezová Sánchezová (ESP) 3:6, 4:6
Chačanov, Rubljov (RUS) - Benneteau, Roger-Vasselin (FRA) 4:6, 7:6(3), 2:6

Junioři
Kurt č. 9
Ryan Nijboer (NED) - ONDŘEJ ŠTYLER 6:4, 6:4

Kurt č. 11
Added (FRA), Bergs (BEL) - Kirkov (USA), ŠTYLER 6:2, 1:6, 10:7

Kurt č. 12
Grant, Zink (USA) - Rodionov (AUT), VRBENSKÝ 4:6, 6:7(3)

Kurt č. 14
Kouzmine (FRA), Ross (USA) - MACHÁČ, Škatov (RUS) 3:6, 3:6