Fognini po vyloučení čelí dalším trestům. Po obří pokutě mu hrozí zákaz startů na grandslamech

- Jan Vojkůvka

Do pořádných problémů se dostal italský bouřlivák Fabio Fognini, jehož původní tresty nejspíš nebudou těmi posledními. Poté, co byl za své chování vyloučen a byla mu udělena pokuta ve výši 24 tisíců amerických dolarů, se dozvěděl i další sankce a hrozí mu dokonce zákaz startů na grandslamových turnajích.

Třicetiletý Fognini se provinil během úvodního kola dvouhry, kdy směrem k umpirové rozhodčí vyslal v rodném jazyce hrubé nadávky a urážky. Jeho exces neunikl pozornému oku kamer a záběry z inkriminované situace okamžitě obletěly svět.

A dost nekompromisně zareagovali organizátoři amerického grandslamu, který Fogniniho tvrdě potrestali. Kromě pokuty ve výši 24 000 dolarů a vyloučení z US Open, na což doplatil i jeho krajan a deblový parťák Simone Bolelli, totiž Fognini neobdrží za US Open žádné body do žebříčků dvouhry a čtyřhry a také mu bude strženo veškeré prize money, které v New Yorku vyhrál.

Trest se týká vydělaných peněz v singlu i deblu a dohromady se jedná o částku 63 000 amerických dolarů. Přitom se rozhodně nemusí jednat o poslední ze série trestů, jež mohou následovat.

Komise se totiž bude případem dál zabývat a pokud bude Fognini shledán vinným z hrubého porušení pravidel chování, celková výše pokuty se může vyšplhat až na 250 000 dolarů.

Mezinárodní tenisová federace navíc zvažuje pro Fogniniho udělení zákazu startu na grandslamových turnajích. Prozatím je v platnosti Italovo vyloučení z US Open, avšak vzhledem k pověsti, kterou Fognini má, hrozí, že další zákazy budou následovat.