Chyba rozhodčího ji stála brejk. Řekl, že to bylo dlouhé a já to brala, mrzí Šarapovovou

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Každá pohádka jednou musí skončit a nejinak tomu je v případě Rusky Marie Šarapovové, jež na svém prvním grandslamovém turnaji od loňské suspendace zakončila svou pouť v osmifinále. Po výborných výkonech v předchozích střetnutích byla tentokrát nad její síly Lotyška Anastasija Sevastovová, která ruskou hvězdu porazila 5:7, 6:4, 6:2. „Tento týden to byla skutečně skvělá jízda. Jsem nesmírně vděčná za příležitost, že jsem tu mohla hrát,“ hledala pozitiva z porážky zklamaná Ruska.

Ač původně měla startovat v nevyzpytatelné kvalifikaci, organizátoři se nakonec rozhodli bývalé světové jedničce udělit divokou kartu pro hlavní soutěž a rozhodně svého kroku nelitují. Maria Šarapovová se odvděčila kvalitními výkony, vyhrála tři zápasy a nebyla ani daleko od postupu do čtvrtfinále.

„Byla to neuvěřitelná příležitost, kterou jsem dostala. Sice jsem prohrála a vypadá to jako ztráta ve světle všech pozitiv z posledních osmi nebo devíti dní,“ usmívala se Šarapovová. „Ale z tohoto týdne si toho mohu spoustu odnést. Jsem vážně vděčná za tuhle příležitost. Odvedla jsem to nejlepší a mohu být na sebe hrdá.“

V osmifinálovém souboji se Sevastovou získala první set po dramatickém boji, v němž původně ztratila výhodu brejku, ale ve dvanácté hře vystavila soupeřku tlaku a dokázala proměnit hned první setbol. Ve druhém setu však nevyužila žádnou ze tří příležitostí na brejk, přičemž za stavu 3:4 při brejkbolu po zahlášeném autu zaváhala, nevzala si jestřábí oko a obrala se o vítězný míček, po němž vývoj střetnutí mohl vypadat úplně jinak.

„Před tiskovou konferencí jsem zjistila, že ten míč byl dobrý. Nevěděla jsem to, tak... Skvělá zpráva,“ usmála se. „Mám pocit, že rozhodčí mi řekl, že to dobře viděl. Tak jsem jeho rozhodnutí brala. Původně jsem si chtěla vzít jestřábí oko, ale on se mě zeptal, jestli si jsem jistá a že míč byl docela dlouhý. Tak jsem to neudělala, protože mi zbýval už jen jeden pokus, jelikož jsem u předchozích dvou neuspěla. Bylo to na mně, ne na něm,“ podotkla.

Po prohraném druhém setu se navíc Šarapovové v rozhodujícím dějství přestalo dařit na podání, z čehož nakonec byly hned tři ztráty podání a konec na turnaji.

V průběhu střetnutí také musela být ošetřena, ale odmítá, že by se na jejím vyřazení podepsalo zranění. „Měla jsem jen puchýř. Mou hru to neovlivňovalo tolik, i když je pravda, že jsem ho dosud snad nikdy neměla, takže si nejsem jistá, proč teď ano,“ smála se.

Postupem do osmifinále na US Open však Šarapovová dala zapomenout i na zdravotní patálie, které ji provázely už od května. Napřed stehenní sval, poté levé předloktí. Její výkony v New Yorku jí dávají naději do další části sezony. „Člověk je vždy zklamaný, když na konci prohraje. Ale myslím, že když porovnám celý týden, tak mohu být šťastná,“

Šanci dál vylepšovat své postavení na žebříčku a třeba získat i první titul od návratu, bude mít už za pár týdnů v Číně. Divoké karty totiž obdržela na turnaje v Pekingu a Tchien-ťinu.