Ať ve tmě zářím jenom já, snila Kvitová s rukou v dlaze

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Chvění při nástupu na kurt, nervy z velkého zápasu, křik poblázněných fanoušků při mečbolu. Leckoho by tohle položilo, ale Petru Kvitovou ne. Bravura, s jakou udolala ve dvou setech světovou trojku Muguruzaovou, svědčí o tom, že šampionka z Bílovce je už nadobro zpátky. „Hlava se mi netočí, jdu zkusit čtvrtfinále a snad to ještě nekončí,“ řekla Kvitová před další výzvou – Venus Williamsovou.

Na to, že Petra Kvitová přijela na US Open „zkusit první kolo“, už celkem solidně tenhle plán přetahuje. I když světová trojka Muguruzaová ukázala v osmifinále kvalitu, proti české tenistce, se vší úctou, asi vyhrát nemohla. „Že jsem vůbec mohla dojít do čtvrtého kola a potkat tam takovou hráčku, je neskutečné. Od teď snad už budu přemýšlet jenom o tenise,“ přemítala Kvitová.

Devět měsíců po strašném napadení je ve čtvrtfinále US Open.

Na kurtu hned po zápase s Muguruzaovu řekla, že prožívá tak trochu svůj „happy end“. A dobře věděla proč. Do New Yorku přijížděla s pokorou. Nedobře vypadající porážky z prvních kol předchozích turnajů neslibovaly na US Open nic významného. A teď?

Jankovičová – out, Garciová – out, Muguruzaová – out. Venus Williamsová? Ta to bude mít proti Kvitové taky sakra těžké.

Je vítězství proti Muguruzaové srovnatelné s něčím, co jste dřív zažila?
Je to úplně jiné než před tím. Byl pro mě fakt silný zážitek vstoupit v noci na centrální kurt a hrát proti světové trojce. Poprvé po mém návratu jsem hrála s takhle dobrou hráčkou a porazila jsem ji. Takové zápasy mám nejradši.

Diváci vás podporovali asi o dost více než Muguruzaovou. Cítíte obecně větší podporu po tom, co jste si prožila?
Přijde mi to tak. Nejenom na kurtu, ale třeba i když jdu z tréninku. Teď jsem byla v televizi a lidi křičí, jak jsou rádi, že jsem zpátky... Je to jiné a hlubší, což bylo vidět hlavně při mečbolech s Muguruzaovou, kdy začali fanoušci bláznit. (směje se)

Konečně přišly velké zápasy, na které jste se těšila. Čím vás uchvacují?
Čekala jsem na to celou dobu. Když jsem měla ruku v dlaze a viděla jsem zápasy na centrálním kurtu při Australian Open, tak mi nebylo úplně nejlépe. O to víc jsem byla nervozní před tímhle zápasem, těžko jsem se rozhýbávala. Když pak přijdete na stadion v úplné tmě a světlo září jenom na vás, tak to je úplně něco jiného než na ostatních grandslamech. Pak se rozsvítí a vidíte, kolik je tam lidí. Pro tohle jsem se asi narodila.

Porazila jste světovou trojku, jste mezi osmi nejlepšími. Uvědomujete si už, že jste tady jednou z favoritek?
Vůbec tím nehořím. Jsem na US Open podruhé ve čtvrtfinále, podruhé v druhém týdnu. Nekladu si na sebe tlak. Přijela jsem zkusit první kolo, pak druhé, jdu postupně. Teď jdu zkusit čtvrtfinále. Ať to dopadne jakkoliv, už čtvrtfinále je pro mě úspěch.

Jak je pro vás důležitá podpora vašeho týmu, se kterým máte asi trochu osobnější vztah?
Jsou při mně v dobrém i ve zlém, v poslední době hlavně ve zlém. Snad jim to teď vracím zpět emocemi, které prožívají se mnou. Pro mě jsou jako rodina. Každý vrcholový sportovec asi někdy měl takového blízkého, kterému mohl říct všechno.

Ve čtvrtfinále jdete na Venus Williamsovou. Vzpomínáte na zápas z Wimbledonu 2014, který vás nakopl k titulu?
Před chvílí jsem byla v televizi a hned mi tam tenhle zápas ukazovali. Připomněla jsem si, že každá jsme měly jenom jeden brejkbol a ten nakonec rozhodl zápas. Když si na to vzpomenu, tak jsem z toho unavená. (smích) Byl to brutální zápas, který mi dodal spoustu sebevědomí do dalších utkání. To jsem na grandslamech potřebovala. Teď to bude podobné a budu asi hrát proti dvěma soupeřkám – proti Venus a proti lidem.

Vadí vám atmosféra proti vám?
Nevadí, ale Američanku jsem tady asi ještě neměla. Ale doufám, že mi aspoň můj box bude fandit a to mi stačí. Zavřu se pak do bubliny a ať se děje, co se děje.

Na kurtu jste po vítězství s Muguruzaovou řekla, že zažíváte happy end. Cítíte, že se kruh vašeho těžkého návratu se uzavřel?
Ještě mě čeká dlouhá cesta k tomu, aby se opravdu uzavřelo všechno. Tohle je ale jedna z významných částí mého návratu. Že jsem vůbec mohla dojít do čtvrtého kola a potkat tam takovou hráčku je neskutečné. Od teď snad už budu přemýšlet jenom o tenisu.