Matematika světové jedničky: Plíškovou už v New Yorku stíhají jen dvě hráčky

- Jakub Slunečko

Na začátku jich bylo osm, teď už jsou jenom tři. O tenisový trůn se v New Yorku perou tenistky, které cítí šanci sesadit Karolínu Plíškovou. Obě jedničkami ještě nikdy nebyly a Plíšková bude mít co dělat, aby svou pozici před Garbine Muguruzaovou a Elinou Svitolinovou uhájila. Česká hráčka musí na US Open obhájit loňské finále.

Bylo jasné, že tohle bude pro Plíškovou těžko zvládnutelný úkol. Udržet se na pozici jedničky zrovna na US Open, kde loni uhrála finále, bude přetěžké. Zvlášť v situaci, kdy za ní nejbližší pronásledovnice Simona Halepová zůstala před turnajem o mizivých pět bodů.

Rumunka je sice už ze hry o post světové jedničky venku stejně jako Venus Williamsová, Světlana Kuzněcovová, Johana Kontaová a Caroline Wozniacká, v pavouku singlu ale vykrystalizovala další nebezpečná jména – Elina Svitolinová a Garbine Muguruzaová.

Španělka o tuhle pozici bojovala už loni, jenže situaci neustála a vypadla ve druhém kole. Což bylo paradoxně příznivé pro letošní ročník, kdy se jí už od druhého kola body přičítají. Po vyřazení v osmifinále zůstává na čele aktualizovaného pořadí a nyní musí čekat, jak zahrají její soupeřky.

Ve výborné formě hrající Elina Svitolinová, která v New Yorku obhajuje třetí kolo, má skvělou výchozí pozici a už semifinále by jí zajistilo posun před Muguruzaovou. Naopak Plíšková zůstává v minusových číslech, body by navýšila jedině vítězstvím v celém turnaji. Jenže nyní je jasné, že by Plíškové stačilo i postoupit do finále, aby se udržela na vrcholu rankingu WTA.

Aktuální žebříček WTA

Garbine Muguruzaová – 6030 bodů
Simona Halepová – 5965 bodů
Elina Svitolinová – 5640 bodů
Karolína Plíšková – 5330 bodů

Plíšková po nedělních výsledcích má opět post jedničky zpět ve svých rukách. Výrazně jí přitom pomohla krajanka Petra Kvitová, která porazila v osmifinále právě Španělku Muguruzaovou, jež sice stále vévodí průběžnému aktualizovanému pořadí, ale žádné body už nepřipíše. Aby ji Plíšková přeskočila, musí dojít do finále.

Třetí vzadu je Ukrajinka Elina Svitolinová, která by jako světová jednička přinesla své zemi historický úspěch. Se Svitolinovou se může Plíšková utkat v semifinále. Pokud by vyhrála česká tenistka, pozici jedničky by před Ukrajinkou uhájila a zároveň přeskočila Muguruzaovou.

Šance Karolíny Plíškové setrvat na pozici světové jedničky se tak po vyřazení Muguruzaové výrazně zvýšila. Stejně tak však i nadále může po US Open být na žebříčku až čtvrtá. Scénářů, jak může vypadat světový žebříček po závěrečném grandslamovém turnaji sezony, je totiž stále dost.

Pokud však česká hráčka dokáže vyhrát i další dva zápasy a v semifinále se skutečně uskuteční duel s Ukrajinkou Svitolinovou, publikum v New Yorku se dočká přímého souboje o post jedničky. Ale ať už by její případná soupeřka byla jakákoliv, Plíšková má jisté jediné - postup do finále na US Open bude znamenat nejen druhou šanci o kýžený grandslamový titul, ale také jistotu pozice královny ženského tenisu.