Sedm selfie ke snu? Všechno je tady možné, ví svěží Šafářová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Jak jednoduše to zatím v New Yorku vypadá, když má Lucie Šafářová zvítězit. Světová deblová jednička osvobodila mysl i v singlu, kde se poslední roky trápila. Najednou je v osmifinále US Open a cítí, že v pavouku očištěném o většinu favoritek se může stát cokoliv. „Tenis vnímám jinak než dřív. Jsem trochu nad věcí,“ říká bývalá singlová tenistka číslo pět.

Po všech třech vítězných zápasech v New Yorku stejný obrázek – Šafářová si podá ruku se soupeřkou, ze židle vezme mobil a běží ke svému osobnímu fanklubu – přítel, sestra, neteře, kamarádi a známí… po každém zápase fanoušci na fotkách přibývají.

„Vždyť vy už se mi tam ani nevejdete,“ smála se Šafářová, když se po vítězném třetím kole snažila na kurtu mobilem zabrat veškeré osazenstvo.

Bezstarostnost nade vše. „Došla jsem k tomu s mými zdravotními problémy a se vším, co jsem prožila. Teď už jsem ve fázi, kdy si tenis užívám. Už jsem toho hodně dosáhla, sny se splnily, to člověku dodá klid,“ řekla Šafářová po vítězství nad Japonkou Kurumi Narovou 6:3 a 6:2.

Šafářová zažívá smolná léta. Celý loňský rok se dostávala ze zákeřné bakteriální infekce a formu nemohla najít ani letos. Hlavně na grandslamech, kde se dřív dostala skoro až na trůn. Vždyť v roce 2015 prohrála na French Open až ve finálovém tříseťáku se Serenou Williamsovou. Zopakovávní podobného úspěchu vypadalo už jako utopie.

V New Yorku se ale zdá, že třicetiletá Češka ještě zbraně skládat nemusí. Na US Open v sobotu vyrovnala své dosavadní maximum a i kdyby jí osmifinále proti domácí ranařce Coco Vandewegheové (22. hráčka světa) nevyšlo, může být spokojená. Ještě když druhé kolo grandslamu přešla poprvé od loňského Wimbledonu.

Cíle má ale Šafářová vyšší. „Ženský tenis je fakt vyrovnaný, což je úžasné. Skoro každý zápas se dá vyhrát i prohrát,“ naznačila před osmifinále, že končit ještě rozhodně nehodlá. Přidrzlou Američanku Vandewegheovou už navíc letos před domácím publikem porazila, navíc na významném turnaji v Indian Wells. A před tím s ní vyhrála i další dvě vzájemná utkání...

„Tenhle zápas bude hodně těžký. Sny mám samozřejmě pořád a jdu si za nimi. Nejvíc záleží jen na mně,“ věděla usměvavá česká tenistka před tím, než odešla v sobotu odehrát svůj druhý zápas. V deblu si s Barborou Strýcovou vedly skvěle a hladce postoupily taktéž do osmifinále.

Šafářová je v New Yorku zkrátka v ráži a její jízda ještě určitě nekončí. Kolik ještě přibude vítězných selfie?