Kája si musí uklidit v pokojíčku, říká trenér Plíškové Kotyza

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Když David Kotyza před US Open tvrdil, že Karolínu Plíškovou musí připravit na velký úkol hlavně mentálně, jeho tušení bylo správné. Plíškové se zatím nedaří stoprocentně prodat schopnosti, ukazuje ale ohromnou vůli šampionky. „I když hraje Kája hůř než soupeřka, dokáže si najít cestu a na konci to zvládnout nervově. To ji odlišuje od ostatních,“ chválil Kotyza Plíškovou po téměř prohraném zápase s Číňankou Čang Šuaj. Sám ale ví, že únikový východ nemusí česká tenistka najít pokaždé.

Třetí kolo prošla Karolína až po třísetové bitvě, jak jste zápas viděl z tribuny vy?
Kája se ocitla v klinické smrti. Při mečbolu Číňanky zahrála forhend po lajně a dostala se zpátky. Už před tím to byl velký boj o každý gem. Soupeřka ale hrála výborně a moc jí toho nedovolila. Kája se tu zatím necítí dobře, není v takové pohodě, kterou potřebuje. I tak to byl její nejkvalitnější ze tří odehraných kol. Musí se ale zlepšit.

Je pozitivní, že dokázala ustát ty nejdůležitější momenty zápasu?
To ji taky odlišuje od zbytku holek. Některé hrají lépe než Kája, ona si ale dokáže najít cestu, jak vydržet a na konci všechno zvládnout nervově. Kdyby se hrálo na čas, tak Čang byla asi povětšinou lepší hráčkou, ale neposkládala to správně. Na konci už jsem Káje věřil.

Co se dá udělat, aby se dostala do pohody?
Tohle je situace, kterou jako jednička zažívá poprvé. Trénovala dobře a odehrála slušné zápasy před US Open, ale paradoxně tím tady od sebe očekávala velký výkon už v prvních kolech. Ten úplně nepřišel a očekávání se srazilo s realitou. Základem je nečekat nic a chtít hrát to nejlepší. To je umění. My všichni i Kája sama si lámeme hlavu nad tím, jak ji do takového stavu mysli dostat. Někdy to klikne samo od sebe, někdy se snažíte a vůbec nic se neděje.

Jak se ji snažíte uvolnit?
Úspěch je už jenom to, že se o věcech bavíme. Kája není totálně otevřený typ člověka. Své věci si ráda zpracovává v sobě, což je v pořádku. Teď by ale bylo dobrým znamením, kdyby to ze sebe spíš chtěla dostat ven. Tenhle zápas určitě hodně pomůže. Když vyhraje z mečbolu třetí kolo grandslamu proti skvěle hrající soupeřce, tak to musí být vzpruha.

Jaké poučení by si z takového zápasu měla vzít?
Nemá cenu ji zdůrazňovat, co bylo špatně. Naopak se musí soustředit na své přednosti. K tomu směřujeme i na tréninku. Musí dál dobře servírovat a občas zavřít oči u forhendu, protože ten je pořád opatrný. Nebát se hrát po lajnách a vydržet do konce, kde je nejsilnější.

Po zápase si Karolína na kurtu hodně hlasitě zařvala, viděl jste už u ní takovou radost?
Takhle to je, když vytáhnete zápas z hodně těžké situace. Podobné to bylo v Paříži, kde toho od sebe moc nečekala a bojovala o každou výměnu. I když to nevypadalo krásně, tak to byla o to cennější vítězství.

Karolína navenek vypadá flegmaticky, ale co se děje uvnitř?
Občas to vypadá tak, že jí je všechno jedno. Ale uvnitř to bublá. Ona je hodně přemýšlivý typ a dokáže věci analyzovat. Potom má z toho domeček na krku a v něm pokojíček, kde je zbytečně moc hraček. Některé tam nemají co dělat a bylo by potřeba to tam uklidit a vyházet je z okna. Aby tam bylo víc prostoru pro kotrmelce.

Jak to uklidit do dalšího zápasu, kdy půjde hrát proti outsiderce Jennifer Bradyové?
Tohle je další brouček, kterého tam nechceme mít. Podívejte se, kolik hvězd už vypadlo – tohle žádná výhoda není. Když jde Kája hrát proti super hráčce, tak automaticky zbystří, rozjede to a nad ničím nepřemýšlí. Z deseti míst teď ale bude slyšet, že by Bradyovou měla porazit, tak nad ní může jenom mávnout rukou. Tak to ale nejde. Kája si musí představit, že neví, jak se soupeřka jmenuje nebo jak vypadá.

Karolína bude hrát další zápas až příští týden. Jak ji do té doby zpracovat k lepším výkonům?
Ona si udělá radost, když se projde s platební kartou po Páté Avenue a pak nemusíme dělat nic. Takový režim by byl fajn zachovat. My půjdeme do Chipotle (mexická restaurace v New Yorku, pozn.) a Kája ať se jde provětrat. (smích)