Výkřik z klinické smrti. Mohla už jsem jet na letiště, věděla Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Co naplat, že Karolína Plíšková letos na US Open napíná fanoušky jako kšandy bavorského pivaře – postupuje dál a to je hlavní. Po sebevzkříšení s Číňankou Čang Šuaj, při kterém přežila dokonce jeden mečbol, si hlasitě zařvala a potom si před českými novináři oddychla: „Strašně cenné vítězství, protože jsem se z toho dostala a byla jsem schopná se vrátit do boje.“

Před koncem druhého setu přišla klinická smrt. Přesně tak po zápase šťastný trenér David Kotyza popsal, v jaké situaci se Plíšková nacházela. Číňanka šla za stavu 5:4 podávat na vítězství a za chvíli přišel mečbol. Blonďatá slečna z Loun ale ukázala, proč je světovou jedničkou.

Bez nervů držela se soupeřkou míček ve výměně a nakonec ho zabila nádherným forhendem po lajně. Přesně tím úderem, který jí do té doby vůbec nefungoval. Zápas pak otočila a nakonec vyhrála 3:6, 7:5 a 6:4.

Jak se podařilo vymést z hlavy tlak a soustředit se na tenis?
Dobré to nebylo, ale určitě zatím nejlepší výkon na turnaji. Soupeřka byla o dost kvalitnější než ty předchozí. Začala jsem dva gemy dobře, vedla jsem a měla jsem plán. Jenže ten mi nevydržel. Nepustila mě k ničemu a celkem mě svým tenisem překvapila. Chodila si aktivně pro body a vůbec mi nepomohla žádnou chybou.

První sety se vám tady moc nedaří, čím to je?
Nebyl to úplně nejhorší začátek, když jsem ji brejkla hned v prvním gemu. To se mi dlouho nestalo. Pak jsem měla výhodu na svůj servis, ona byla nervozní, ale já to nevyužila. Potom si začala chodit pro body a já neměla kde zatlačit. Spíš než výkonem jsem nakonec vyhrála bojovností. Strašně cenné vítězství, protože jsem se z toho dostala a byla jsem schopná se vrátit do boje.

První set jste prohrála, v tom druhém jste byla hodně blízko ztrátě celého zápasu. Jak se snažíte měnit taktiku podle špatného vývoje utkání?
I když hraju blbě, pořád mám spoustu variant jak vyhrát. Tohle jsou holky, které proti mně hrají uvolněně. S Čang jsme se spolu potkaly na kurtu několikrát a ani jednou nehrála kousek toho co dneska. Pro mě je tohle nová role, ale vím, že když vydržím aspoň do stavu 4:4 nebo 5:5, tak ona může chybovat. Já jsem naopak v takové chvíli schopná zahrát úder, který jsem neukázala celý zápas.

Kdy naposledy jste si takhle na konci zařvala?
Párkrát to asi bylo, ale tohle bylo hodně vybojované. I když se třetí set nevyvíjel skvěle, zvládla jsem ho, brejkla ji a ona pak konečně začala chybovat. Hrozně cenná výhra.

Je pro vás uklidněním fakt, že jste na grandslamu prošla do dalšího týdne?
Nechci říct, že druhý týden je povinnost, každopádně s těmi soupeřkami bych se tam dostat měla. Úleva to ale je.

Po odvráceném mečbolu se turnaj často povede, pomůže vám takové vítězství do dalších zápasů?
Jsem si vědoma, že jsem mohla být teď už na cestě na letiště. Michal říkal, že při jejím mečbolu už napůl hledal letenky. (smích) Loni jsem tady taky vyhrála z mečbolu s Venus a pak jsem se dostala do finále. Ale negarantuje to, že bych se teď měla dostat daleko, to ne. Tenis, který tady předvádím, zatím negarantuje nic.

V tréninku vám to jde, jak to přenést na kurt?
To jsou jenom tréninky. Pak na mě nastoupí holky, co proti mně hrají mnohem lépe než normálně. Ale s mým tenisem žádný problém není, všechno je v pohodě a věřím, že se zlepším.

Další soupeřkou je Jennifer Bradyová, až 91. hráčka světa. Jak bude těžké dostat z hlavy, že to je opět „lehčí“ soupeřka?
Spousta lidí mi připomíná, že mám dobrý los. Jenže to já teď mám jako jednička už na každém turnaji… Je to čtvrté kolo, tyhle holky musely taky vyhrát tři zápasy. Nehrozí mi, že by mě někdo vystřílel z kurtu, ale zápas to bude pořád těžký.

Potřetí jste hrála na centrálním kurtu, pomáhá vám to?
Jsem hodně ráda a doufám, že už na centru zůstanu. Lépe se mi hraje na větších kurtech.

Co teď s volnem? Trenér David Kotyza říkal, že vás pošle nakupovat na Pátou Avenue, abyste se uvolnila.
Tam jsem byla včera, ale nějak to nepomohlo. (smích) Možná si zajdeme zase do české restaurace, už jsme tam jednou byli. Ale nevím, jak hodně tohle může pomoct. Můžu se dostat do suprové nálady, kterou já mimo kurt mám, ale na výkonu se to podepsat nemusí.