Drama se šťastným koncem. Plíšková přežila mečbol a po obratu postupuje

- Filip Lefenda

Těžkou "šichtu" má za sebou Karolína Plíšková. Světová jednička očekávaný postup do osmifinále doslova a do písmene vydřela, když proti Číňance Šuaj Čang takříkajíc utekla hrobníkovi z lopaty. Češka prohrála první set 3:6, v tom druhém si za stavu 4:4 ztratila servis a čelila podání soupeřky na ukončení utkání. Asiatka měla v klíčovém gemu mečbol, ten ale nevyužila, aby zakrátko podání ztratila, stejně jako dvě následující hry. Ve třetím dějství Plíšková dohnala manko dvou her, v desátém gemu pak dramatické střetnutí na returnu ukončila. V osmifinále ji čeká buď Američanka Bradyová (91.), nebo Niculescuová (57.) z Rumunska.

Vstup do utkání měla světová jednička povedený. Na soupeřku vlétla bez jakýchkoliv kompromisů a zaznamenala na returnu úvodní gem. Ježe ten vzápětí na podání nepotvrdila, naopak prohrála o pár chvil později i svůj druhý servis, což u Plíškové nebývá zrovna obvyklým jevem.

Za stavu 1:3 se mohla Češka dostat zpět na dostřel, na returnu ale nevyužila ani jednu ze dvou brejkových nabídek. A protože Čang už favoritce další příležitosti neposkytla, skončila úvodní sada výsledkem 3:6.

Nástup do druhého dějství přinesl na stranu Plíškové i jejích fanoušků vlnu optimismu. Obhájkyně loňského finále připravila ve druhé hře Číňanku o servis, a ačkoliv musela v dalším gemu likvidovat hned kvarteto brejkbolů, přeci jen brejk nakonec potvrdila. O dvě hry později už ale tolik štěstí neměla, sérií čtyř nevynucených chyb v řadě servis soupeřce v podstatě darovala.

Ve druhém setu se tak začínalo prakticky od začátku, za stavu 4:4 pak přišel šok. Plíšková ztratila podání a Asiatka šla servírovat na postup do osmifinále. Desátý gem byl ve znamení obrovského boje. Češka nejprve nevyužila brejkbol, soupeřka posléze po dělovém forhendovém winneru světové jedničky mečbol. „I když to tam celý zápas není, tak v takových momentech jsem schopná zahrát dobrý úder. Snad jeden ze dvou povedených forhendů v celém zápase, díky bohu,“ mohla si po zápase oddechnout loňská finalistka.

Plíšková posléze přeci jen srovnala na 5:5 a sobotní drama tak prodloužila. V další hře si sice na servisu nepočínala opět zrovna dvakrát jistě, když nabídla 26. hráčce světa trio brejkbolů, Čang je ale nevyužila a zakrátko litovala. Dvanáctou hru totiž na podání nezvládla a duel tak mířil do třetího setu.

V tom si houževnatá Čang částečně náladu spravila, když nejprve přetavila v zisk gemu čtvrtý brejkbol, aby následně možnost soupeřky odvrátila a vedla 2:0. Karolína však dokázala rychle reagovat a třemi hrami v řadě byly pomyslné misky vah překlopeny opět na její stranu. A kdyby Češka v šesté hře proměnila nabídnutý brejkbol, mohlo být nejen v jejím boxu ještě veseleji...

Tak se ale nestalo a diváci centrálního dvorce Arthura Ashe sledovali dramatické vyvrcholení. Za stavu 4:4 neztratila Plíšková na podání ani jeden míč a mohla duel ukončit na příjmu. To se jí nakonec podařilo, když soupeřka, stejně jako v předešlém dějství, nezvládla na servisu koncovku. Královně ženského pořadí stačil jediný mečbol, který na rozdíl od Čang využila, a vysloužila si tak kýžený postup do osmifinále.

„Dobré to nebylo, ale určitě zatím nejlepší výkon na turnaji. Soupeřka byla o dost kvalitnější než ty předchozí. Začala jsem dva gemy dobře, měla jsem plán, ale ten mi nevydržel. Nepustila mě k tomu a celkem mě svým tenisem překvapila. Chodila si aktivně pro body a nepomáhala mi. Spíš než výkonem jsem vítězství získala bojovností. Strašně cenné vítězství, protože jsem se z toho dostala a byla jsem schopná se vrátit do boje,“ pochvalovala si vydřený postup do osmifinále Plíšková.

V tom ji čeká Američanka Bradyová (91.), která zvládla lépe tiebreak třetí sady proti Rumunce Niculescuové.