Rozjeté Kvitové roste chuť: Velkého zápasu se nebojím, už mi chybí ty nervy

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Pochybovači možná říkali, že Petra Kvitová proti neoblíbené Carolině Garciové na US Open poprvé narazí. Skóre prvního setu ale jasně naznačilo úplně jiný příběh – 6:0. Znovuzrozená Češka je v New Yorku zatím na vrcholu blaha a po vítězství 6:0 a 6:4 říká: „Je to ve mně, vím to!“

Svůj tým oblékla do triček s motivačním nápisem „Courage, Belief, Pojď!“, které Kvitová a její blízcí nosí už od French Open. Právě tam přišel její senzační comeback a po několika měsících předvádí sedmadvacetiletá Češka svůj nejlepší tenis po návratu na kurty. 

Paradoxně se tak děje na grandslamu, kde se jí zatím v kariéře nejméně dařilo. Jejím maximem je na US Open čtvrtfinále z roku 2015, které ale může vyrovnat už příštím zápasem. V osmifinále ji čeká velká výzva – wimbledonská vítězka Garbine Muguruzaová.

Není se čeho bát. Zvlášť když si Kvitová v pátek tak bravurně poradila s osmáctkou hráčkou světa Carolinou Garciovou, která ji naposledy způsobila bolestivou porážku ve finále loňského Fed Cupu. „Pamatovala jsem si Carolinu z toho zápasu dobře, tenkrát byla fakt v ráži. V tom jsem ji chtěla překonat,“ popisovala Kvitová taktiku, která se nadmíru vydařila.

Soupeřka neměla ani jeden brejkbol, to jde, ne?
Ne? Ty vago, to je dobrý! I za stavu 5:3, kdy jsme se hodně tahaly, jsem zápas výborně doservírovala. To mi pomůže do dalších kol. Unesla jsem to hlavně mentálně, věděla jsem, že to bude těžký zápas.

Je už váš tenis stejně dobrý jako v Birminghamu, kde jste po návratu vyhrála titul?
Řekla bych, že jsem hrála ještě lépe než v Birminghamu.

Překvapuje vás to?
Těžko říct. Přijela jsem s ne úplně dobrými výsledky na tvrdém povrchu. Na druhou stranu jsem měla z mého tenisu dobrý pocit, jen se to zatím všechno nesešlo. Tady se to povedlo. Pořád vím, že to ve mně je.

Čím to je, že servis vám tady tak „píše“?
Nevím, do US Open mi vůbec nešel. K servisu potřebujete hodně nohy, trošku líp se do něj odrážím, takže to funguje. Nestěžuju si a nechci to ani moc pitvat, ono by se mi to akorát dostalo do hlavy. To bych nechtěla.

Jak blízko jste vašemu nejlepšímu tenisu?
Už se cítím mnohem lépe a blíže mé nejlepší úrovni. Pořád tam nejsem, ruka není stoprocentní, ale snad mám pořád dost prostoru ke zlepšení. Ale na druhou stranu musím říct, že bych se nezlobila, kdybych už pořád hrála jako dneska.

V čem vás ještě ruka limituje?
Pořád pracuju na síle, kterou postrádám. Při hře na to ale nejde myslet. Jen pro mě bylo od začátku těžké hrát tvrdé údery, ale tady se mi zatím daří je trefovat. Pořád mi trochu chybí i správný pohyb rukou.

Vypadáte bezstarostně, na kurtu se usmíváte, podepisuje se to na výborných výkonech?
Úplně bezstarostná nejsem. Kdyby to tak bylo, tak mi bude celé US Open jedno, ale tak to není. Beru to ale tak, že jsou horší věci než prohrát zápas. Dneska jsem byla před zápasem hodně nervozní, ale zároveň jsem se i těšila. Ještě jsem nehrála tady na centru a bylo to fakt hezký.

Zvykáte si na New York?
Vypadá to tak, že si konečně zvykám. Bydlím daleko od areálu, takže ve volných dnech nejezdím trénovat do areálu. Trenéři za mnou prostě přišli a řekli, že nemusím. Tak jsem řekla: Fajn. (smích) Navíc letos mám zatím štěstí na příjemné počasí. 

V osmifinále budete hrát proti Garbine Muguruzaové, co na to říkáte?
Jsem šťastná, že budu konečně hrát proti tenistce z první světové desítky. Značí to, že jsem už v turnaji daleko. Předvedu snad to nejlepší. Garbine znám, několikrát jsme spolu hrály, naposledy v Pekingu. Je přec skvělé postavit se někomu, kdo letos vyhrál grandslam. Těším se na zápas a na velký stadion.

Jste už připravená na velké zápasy?
Nevím, zatím se vždycky připravuju jenom na daný zápas a nepřemýšlím moc dopředu. Každopádně na další utkání se moc těším. Takové zápasy mi hrozně chyběly, tyhle nervy a boje, které potom na grandslamech přichází.