Pod palbou kritiky! Kyrgiose po ostudném vyřazení nešetří ani McEnroe

- Johan Čáp

Byl to znovu typický zápas „ve stylu Kyrgios“. Nadávky, povyk, házení rakety, nezájem o hru. Utkání australského bouřliváka slibují takřka pravidelně velký mediální ohlas. Ruku v ruce s ním ovšem přichází i pravidelná kritika, tentokrát už od opravdových tenisových špíček. Nick Kyrgios za utkání prvního kola na US Open totiž neslyšel zrovna pozitivní slova kupříkladu od bývalé světové čtyřky Grega Rusedskiho nebo ikony Johna McEnroea. Oba si kvitují: Pokud ho tenis nebaví, může bez obav odejít!

Flushing Meadows. Světová sedmnáctka Nick Kyrgios vstupuje do posledního grandslamu sezóny. Přes krajana a kamaráda Johna Millmana, kterému patři až 235. místo světového žebřičku, se měl Australan podle předzápasových předpokladů jednoduše přenést. Mnohé odhady si už představovaly bitvu ve 4. kole ve složení Federer a Kyrgios. Jenže pro finalistu nedávného turnaje v Cincinnati zůstalo druhé kolo pasé.

Hodilo by se pro něj označení tenisový bonviván. Když se Kyrgiosovi chce, je k nezastavení. Hráč světových kvalit. Jasné potvrzení jeho talentu, který dokazoval už v mládí, kdy byl na vrcholu juniorského žebříčku. V New Yorku ovšem znovu ukázal něco ze svého špatného já, zápas ho nebavil. Přitom tomu nic nenasvědčovalo, po ztrátě první sady se hned v dalším setu dostal do tempa, když jej ovládl jasně 6:1. Žádný spektakulární výkon, ovšem na soupeře to stačilo.

Třetí sada však dostala bizarní podtón. Kyrgios se začal držet za rameno, část těla, která ho trápila celé léto. Možná i vinou bolesti sklouzl k nadávkám. „Já že nadávám? Plácáš,“ reagoval způsobem svým vlastním na upozornění na vulgarity ze strany čárového sudího. Po ztrátě třetí sady pak nezvládl emoce, když zuřivě rozmlátil raketu. Další set už byl pro Millmana jen formalitou, Kyrgiose tak stejně jako ve Wimbledonu a Washingtonu vyřadilo ze hry zranění. A z kurtu ho logicky vyprovodilo bučení diváků.

Ovšem bylo to tak vážně? „Asi ho to limitovalo. Ale stačilo si vzít dvě tablety na bolest a nějak se s tím popasovat,“ kritizovala ho bývalá britská tenisová hvězda Greg Rusedski pro stanici Eurosport. „Se špatným ramenem měl servis rychlý i 137 kilometrů za hodinu, s nohama navíc žádný problém neměl, tak to měl alespoň odběhat,“ dodal.

A bezprostřední pozápasové reakce Kyrgiose? „Můj výkon mě nepřekvapuje,“ vyjádřil se upřímně po utkání pro The Sydney Morning Herald. „Má kariéra je jak na horské dráze. Mám prostě špatné a dobré týdny,“ pokoušel se mírnit kritiku tenisové veřejnosti. Pro některé bylo však jeho vystoupení pouze dalším střípkem do mozaiky, Kyrgiose tenis moc nebaví.

„Někteří lidé každý den tvrdě dřou a nemají za to pořádné peníze. On si každý rok díky tenisu vydělává miliony,“ nemírní se Rusedski. „Vždyť nemusí hrát, pokud se mu nechce. Má šanci odejít a dělat se svým životem něco jiného,“ vzkazuje Kyrgiosovi podobnou radu, jakou už Australanovi poslal v půlce tohoto roku John McEnroe.

Právě bývalá americká jednička se neudržela ani tentokrát a glosovala coby expert stanice Eurosport další z nedůstojných výkonů australského hráče. „Pokud to takto bude dál pokračovat, do pěti let ukončí kariéru,“ prorokuje bývalý tenista s podobně divokou povahou. Paradoxně ale McEnroe kritizoval svého svěřence, v zářijovém Laver Cupu bude jako kapitán vést Tým světa, a to včetně Kyrgiose, který nedávno nahradil zraněného Kanaďana Milose Raonice.

Trenérem, tedy člověkem se silnými nervy, je však pro australského tenistu někdo jiný. Francouz Sebastien Grosjean to s ním nemá opravdu jednoduché. „Zasloužil by si lepšího svěřence, je to fantastický kouč. Možná je do mé hry zapálenější víc než já,“ připouští Kyrgios. 

Pro Australana nastává možná klíčové období jeho kariéry. Pokud selže i na Laver Cupu, jeho kariéra by mohla dostat rychlý spád. A to směrem ke dnu. Tedy přesně dle předpovědí McEnroea a spol.